1st PUC English Model Question Paper 5 with Answers

Students can Download 1st PUC English Model Question Paper 5 with Answers, Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC English Model Question Paper 5 with Answers

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each: (12 × 1 = 12)

Question 1.
Who was appointed as the chairperson of the Commission of Enquiry in ‘The Gentlemen of the Jungle’?
Answer:
Mr Leopard.

Question 2.
In ‘The School Boy’, ‘learning’s bower’ refers to
(a) Tree
(b) Teacher
(c) School
Answer:
(c) School.

Question 3.
What surprised the white man when he removed the bandage on Mara’s hand?
Answer:
There was no wound.

Question 4.
What did the narrator call the man who paid the bill in the restaurant ‘Oru Manushyan’?
Answer:
Mercy.

KSEEB Solutions

Question 5.
What should the people regain about money in “Money Madness”?
Answer:
Sanity.

Question 6.
Which state government has recognized Babar Ali’s school ‘Anand Shiksha Niketan’?
Answer:
West Bengal State Government.

Question 7.
The tree wants to become a bier for in If I was a Tree’. (Fill in the blank)
Answer:
Sinless body.

Question 8.
What did Mara offer to do in order to save the take?
Answer:
To cut off his head /To kill him.

Question 9.
How old was Frederick Douglass when his mother died?
Answer:
7 Years old.

Question 10.
The old woman sticks to the speaker like a _______. (Fill in the blank)
Answer:
Burr.

Question 11.
What did Nicola and Jacopo join during the rule of the German Elite Guards in Verona?
Answer:
The Resistance Movement.

KSEEB Solutions

Question 12.
The speaker says ‘Do not ask of me, my love, that love I once had for you’ because of __________
a. his beloved is not as beautiful as she was
b. he has realized that there are other sorrows around him demanding his attention
c. he has found a more beautiful lady love
Answer:
b. he has realized that there are other sorrows around him demanding his attention

II. Answer any EIGHT of the following in a paragraph of 80 – 100 words each: (8 × 4 = 32)

Question 13.
Why did the man finally set the newly built bigger hut on fire, in ‘The Gentlemen of the Jungle’?
Answer:
The man was exploited by all the animals of the commission and each time he built new huts. Mr Rhinoceros. Mr Buffalo, Mr Leopard, Mr Hyena and others occupied the hut. So he was very much initiated with the animals’ behaviour and he lost faith injustice. He waited for an opportunity to take revenge against the animals. Accordingly, when he built a new hut sooner Mr Rhinoceros came to occupy it, but the elephant had already occupied the hut. Other animals also came to occupy the hut and they all quarrelled amongst themselves. And while they were fighting, the man used this opportunity to get revenge and peace. He set the hut on fire and killed all the animals of the jungle. This action of the man was just and apt to the situation and circumstances. The annual’ imperial policy reminds us of the colonial policy of whites over blacks. The man is symbolic of the black people and revolted against the dominance of the brutal whites. So his action is justified with this apt quote “Peace is costly but it is worth the expense”.

Question 14.
Bring out the contrast between the boy’s experience inside and outside the school in ‘The School Boy’.
Answer:
The poet William Blake relevantly argues on the education of the children. He says that the boy is very happy being with nature and he learns freely in nature as he loves to rise happily in the summer morning. But when he thinks of school. his happiness disappears and he feels the school as a prison. The boy does not think freely in the school. The poet excellently says that the bo sits in the school in fear and anxiety and he questions how he can learn the subjects. When the child loses his happiness he doesn’t show interest in learning and it becomes a major obstacle for his mental and physical growth. The poet emphasises on nature. He says, the boy gets happiness in the singing of a bird and watching the huntsman. Nature is a sweet company co him.

But when the boy enters formal schooling, he spends the time in irritation and anxiety. The poet stresses on free-learning and informal schooling, that is learning in nature. That helps to widen his mental horizon and physical growth. The poet is not arguing against education but discourages formal schooling and encourages informal learning. Ile gives valuable advice to the parents to give a lot of sweet memories of learning in childhood so that the child gets all-round development and ensures the future of the nation. Totally, the poem is an excellent attempt to bring out the torture felt by the children at formal schooling. The poem gives the message to discourage formal schooling and encourage free learning for children.

Question 15.
How did Mara and the narrator think differently about tying the medicinal creeper to the tree in ‘Around a Medicinal Creeper’?
Answer:
The Narrator was a good friend of Mara, He was told several unbelievable stories by Mara. But the narrator did not believe
him and assumed that they were all cock and bull stories. But when he heard of Appanna’s account about a herb that if it was squeezed the milk became hard. lie wanted to check it. So he plucked some leaves from the creeper and took them to his friend Chandru. a pathologist, He told Chandru what he had heard about that plant. They decided to conduct the experiment and brought a litre of milk and put those leaves in the milk and mixed with mixer and poured into a vessel. After a few minutes, the milk became firm and rubbery. So he came to believe in and learn the facts about the medicinal creeper. It signifies that the narrator did not believe until it comes to his experience. Most of the educates become cynics to the uneducated stories about medicinal creepers.

Question 16.
Describe the embarrassing experience of the narrator in the restaurant in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
Once, the narrator went to a restaurant with fourteen rupees in his wallet kept in the pocket and ate a full meal consisting of chapatis and meat curry. He drank tea. The bill was eleven annas. He searched his pocket to pay the bill but was shocked that his wallet was not in his pocket and someone had stolen it. When he said the same to the owner, the oner caught him the lapels and ordered him to pay up. But as he did not have any money. he offered to keep his coat there and later would bring some money and claim the coat. But the owner asked him to take off all his clothes. When he was removing them with great humiliation, a stranger came and helped the narrator by paying his bill.

KSEEB Solutions

Question 17.
Why does the poet fear the cruel power of money in the people in ‘Money Madness’?
Answer:
The poem Money Madness by D.H. Lawrence focuses on how a man becomes more materialistic and loses the values and sentiments in society. He only respects money than relationships. The society goes on measuring the man in terms of money. The man who does not have money. does not get respect from society and who have money would be respected and obeyed by all. So to get all these social status, the man gives much importance to money and he never helps fellow being who is in difficulties. The poet says that man has a madness and it is widely spread among men. He affirms that if society goes behind money individual too goes behind the same. He confirms that no man gives a pound without pain and no man gives a ten pounds without trembling, the man loses his generosity. Man makes money, but money makes man and many things. So the man fears of money and tries to accumulate it and respects it instead of a man. The poet also warns that money-less people should not be treated with neglect and should not be treated on status. The poet fears about the mankind if it measures man in terms of money. there would be no future for human relationships. If people do not regain sanity about money certainly money has got men down to become it’s slaves. So the poet offers a genuine solution that bread should be shelter should be free and fire should be free to all the people in the world. By overall view of the poem, the poet worries of the man’s greedy on money and offers a better solution for a better tomorrow.

Question 18.
What motivated Babar Ali to start his own school?
Answer:
Though children are provided free education, sending children to school is not entirely free of cost. Although children are thought for free, they still have to pay for uniforms, books etc. Many families cannot send their children to school. Thus, instead of going to school, most of the boys help out their families by working in shops as day labourers, grass cutters etc. Girls work as maidservants in the village, where they cook, clean, wash clothes and dishes for their employers. Babar wanted to change this. So he took the initiative of opening his very own school.

Question 19.
How does the poem ‘If I was a Tree’ illustrate the caste system as one of the basic problems in our society?
Answer:
The initiation is a definite success, Babar Ali’s intention hen he started his school was to help the less fortunate people by providing free education. Today. more and more under NRI alleged people have utilized this opportunity of his and are coming up in society. More ver we can clearly see that BabarAli’s action has inspired millions of people around the world. if more people take part to change the world for the better there will be a greater success than he would have wished for Babar Ali has brought about the change he wanted to see in his surroundings. if a young boy from a village had the will and determinations to make a change in the world out there, it is not right on own part to remain as mute spectators but we must also actively participate towards bringing the change.

Question 20.
Why was the shrine dedicated to Mara by the king in ‘Watchman of the Lake’?
Answer:
When the goddess again appeared in Mara’s dream and threatened to destroy the tank, he pleaded with the goddess for permission to go to inform the king and wait for his return before destroying the tank. On a stormy night Mara in an act of supreme sacrifice persuaded the king to kill him in order to prevent his return and thereby save the tank. They loved his noble work so much that he requested the king to appoint his descendants as caretakers of the lake after his death.

Question 21.
How does the farmer’s wife embrace life with dignity?
Answer:
The narrator used to forego his breakfast and morning tea so that he had the money for his evening meal and tea. One day, as usual, he came to the crowded restaurant and had his regular meal and tea, When he to pay the bill, he realized that his wallet had been picked. He revealed this fact to the owner who only found it funny and laughed out loud. Though the narrator offered to leave his coat with the owner, he forced the narrator to take off all his clothes. As the narrator was very shamed taking off his trousers, a stranger stopped him and paid his bill. He later made the narrator wear his clothes and took him away.

When the narrator praised and thanked him, the stranger just laughed. He did not reveal his name but only warned the narrator against speaking about him, The stranger showed five wallets to the narrator, out of which one was the narrators. The stranger told the narrator to check whether his money was intact, and he wished him good luck. The narrator had mixed feelings by now. It was clear that his humiliation at the restaurant was due to the stranger’s picking his wallet and rendering him helpless. But he was also thankful to help at the right moment, avoiding the humiliation of standing stark naked in front of all the people. Ile fact that the stranger had perhaps undergone a transformation during his own interaction with the restaurant – owner. This made him so at the end, ‘May God help you’, and leave without saying anything more to the stranger.

KSEEB Solutions

Question 22.
What does Frederick Douglass tell about his mother in ‘Frederick Douglass’?
Answer:
The slaves suffer a lot under their masters and their wives. If the slave is born to master and slave woman that boy has to suffer more than other slaves. Because the lie is a constant offence to their mistress. She always finds lank with them. they todo all to sat is her but she never is pleased until she sees them beaten. Especially when she sees her husband of showing to his mulatto children favours which he withholds from his black slaves. So the master is forced to sell these slaves to neighbouring farms.

III. Answer one of the following in about 200 words: (1 × 6 = 6)

Question 23.
“Our natural resources are our vital resources”. Explain the statement in the light of several development projects that are being promoted today.
Answer:
In the present story, we realise the importance of natural resources such as plants and their medicinal value. However, when we speak of developmental projects, they are directed towards technology and allopathic medicines. Only a few measures are taken to create awareness we are losing a lot of natural resources, such as land and trees towards the utility of space for construction purposes. While doing so, we are forgetting the key point – natural resources such as trees that bring rain and prove as starting materials for making medicine. Also through development, we are in fact giving rise to more diseases. The atmosphere that we had in historic times was far healthier and safer than the atmosphere we breathe in today. Thus, whatever development we are aiming for, should primarily revolve around the lines of conserving our natural resources and its utilization.
OR
The speaker of the poem ‘Do not ask of Me, My Love’ becomes more realistic when the harsh realities of life draw his attention. Elaborate.
Answer:
The poem “Do not ask of Me My Love” by Faiz Ahmad Faiz. presents the concept of love and contemporary issues of our
society. The poem begins when the lover expresses his helplessness in not being able to love his beloved as in the past. He explains how she seemed so very bright when he had felt that only she was his world. He even exaggerates how her beauty had given breath to the everlasting spring. Her eyes were everything to him and nothing else was there except her in his world. Ile had felt that with her by his side, the world was his and he could attain everything. But now he has realised that all that was just an illusion and only his imagination. He gives as his reasoning his realisation that there out in the wide world were issues. more important than his love for her. He is now more concerned about social problems. war, destruction, poverty diseases and pain of people and would rather try and solve those problems than stay in his illusory world of love for his beloved. He assures her that his love for her has not diminished, but the social problems have taken priority-justified by these lines. You’re beautiful still my love, but I’m helpless too. In a way, it is a message to all, that Jove in youth is quite common, hut one’s country and social problems are more important and deserve concern and commitment from all. The speaker has opted to fur the more fulfilling choice of social reformation than his love.
OR
‘True Gentlemen are made of character, not by their appearance’. Explain with reference to ‘Two Gentlemen of Verona’.
Answer:
The boys were true ‘gentlemen very refined and sensitive in character. They were devoted to their sister and in order
to earn money for her treatment undertook all kinds of jobs available in Verona. They sold fruit, shined shoes, ran errands and hawked newspapers and worked liard throughout the day. Titis show ritual the did not consider any job below their identity. Though they were not born to do such jobs. they learnt them and performed them well. Their eagerness to learn and perform varieties of jobs demonstrates a sacrificing, loving nature which is ready to go to any extent to secure the happiness of the loved one. They were also selfless because very earnestly they saved the money to pay for their sister’s treatment but never on clothes or on themselves. Both of them were proud boys. They did not discuss their problems with anyone and very few people knew about their sister and her hospitalization. Even when the narrator took them to the hospital. they went in by themselves and did not speak to him about their sister. They, especially Nicola, did not like to ask for any ones help. They display the real characters which exemplify a true gentleman. The story begins with Luigi’s implication that the two boys might be thieves selling fruits that they had stolen. What unfolds later proves how wrong his suspicion was. The boys prove to be every rich gentleman and gain respect from the narrator. They arouse feelings of love and respect in the nurse at the hospital too.

IV. Read the follow ing passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

One of the greatest runners of this century, Murray Halberg, winner of the 5000-metre race at the Rome Olympic Games in 1960, was almost killed in an accident while playing football. He was only! 6 then. His left arm was so badly damaged that the arm remained paralysed for the rest of his life.

Halberg was born in New Zealand. After his accident, he gave up football and he took to athletics. In 1951 Arthur Lydiard became his coach. In 1956, Olympics were to be held in Melbourne in Australia and Halberg prepared seriously for the 1500 metre race. But he finished eleventh out of 12 runners. He was completely disappointed. In the end, he decided that he would make another attempt. Now 23, Halberg changed himself from a human being into a running machine.

1960 came and Lydiard took him to Rome for the Olympics. Halberg was now 27, the age of which Lydiard had said he would reach his peak as a runner. He reached the final of the 5000-metre race without much effort. As the final began, all the runners were ready. The 60,000 people in the stadium never took notice of him, he was far behind them. Eight laps later, he began to overtake the other runners one by one. There were three laps for the end of the race, but Halberg was sprinting with unbelievable strength. The people wondered, “doesn’t he know how many laps are left?” With two laps left, Halberg had a clear 18-metre lead. One lap to go with Halberg still in the lead. But he was clearly becoming weak. His head was rolling from side to side and his teeth were bared in pain. Hans Grodotski, a German was catching up Halberg. Now Halberg was riot fighting the others, but only against himself. His body was crying out for rest. His body said that Grodotski or anyone else could have the race. But his mind did not allow the body to win.

KSEEB Solutions

He would now see the white tape at the finishing line. Halberg prepared himself for the least effort, in case Grodotski overtook him. But Grodotski never did. Halberg fell into the tape and rolled to the ground. Halberg’s friends gathered around the fallen body. Their minds were full of anxiety. But there was that faint smile on his face.

Question 24.
Who won the 5000-metre race in the Olympic Games in 1960?
Answer:
Murray Halberg.

Question 25.
Halberg’s arm was injured in
(a) a car accident
(b) a football game
(c) the 5000m race
Answer:
(b) football game

Question 26.
Which country did Halberg belong to?
Answer:
New Zealand.

Question 27.
Who was Halberg’s coach?
Answer:
Arthur Lydiard.

Question 28.
How old was Halberg when he went to the 1960 Olympics?
Answer:
27 years old.

Question 29.
In which lap of the race did Halberg establish a clear lead?
Answer:
With two laps left.

Question 30.
Who was catching up with Halberg?
Answer:
HansGrodotski.

KSEEB Solutions

Question 31.
Halberg’s _______ did not allow his body to win. (Fill in the blank.)
Answer:
Mind.

Question 32.
Add prefix to the word ‘complete’ to make its antonym.
Answer:
incomplete.

Question 33.
Halberg was sprinting with unbelievable _______ (strong / strength)
Answer:
strength.

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets: (1 × 4 = 4)

Question 34.
Mara noticed ________ man fishing in the lake. He told _______ man that it was a sacred place and no one was allowed to fish there. He warned him that if he saw him again _________ the rod and hook, he would push him ______ the water. (the, with, into, for, a)
Answer:
a, the, with, into.

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
The elephant got busy with other ministers to appoint the Commission of Enquiry. They _____ (choose), Mr. Fox, as the chairman. But the commission ______ (has) no one from the man’s side. So, the man ________ (protest) and _______ (ask) to include one from his side.
Answer:
chose, had, protested, asked

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject: (3 × 1 = 3)

Question 36.
The nurse said, “Nicola and Jacopo ________ (brings/bring) their sister to this hospital. For the last twelve months, she _______ (has been/have been) our patient. There _______ (are/is) every hope that one day she will walk and sing”.
Answer:
bring, has been, is.

D. Correct the following sentences and re-write them: (2 × 1 = 2)

Question 37.
Ganesh waited at the bus stop for two hours.
Answer:
Ganesh waited at the bus stop for two hours.

KSEEB Solutions

Question 38.
Raju and Ravi shared the work among them.
Answer:
Raju and Ravi shared the work between them.

E. Re-write as directed: (6 × 1 = 6)

Question 39.
Krishna dug out the tuberous ______ (route/root) of the medicinal creeper.
(Fill in the blank with the appropriate word given in brackets.)
Answer:
root.

Question 40.
The lion didn’t want any _______ (disturb) in his kingdom.
(Complete the sentence with the right form of the word given in brackets)
Answer:
disturbance.

Question 41.
to teach/ Baber Ali started / poor children / his school
(Rearrange the segments to form a meaningful sentence.)
Answer:
Baber Ali started his school to teach poor children.

Question 42.
The two boys didn’t expect any help from others, ________?
(Add a question tag.)
Answer:
did they?

Question 43.
The owner asked the narrator to take off his coat.
(Change into a question beginning with the right form of ‘do’.)
Answer:
Did the owner ask the narrator to take off his coat?

KSEEB Solutions

Question 44.
Hanuman found Sanjeevini on the crest of the mountain.
(Frame a question so as to get the underlined word as the answer.)
Answer:
What did Hanuman find on the crest of the mountain?

VI. A.
Question 45.
Refer to the following imitation and answer the questions set on it. (4 × 1 = 4)
“NRITHYANKURA”
‘Academy of Bharatanatyam’ cordially invites you to the Bharatanatyam Rangapravesha of Kumari Aishwarya, Disciple of Smt. Geeta Chandran.
Chief Guest: Smt.Umashree, Minister of Culture.
Date: 21st December 2017, 6:00 pm.
Venue: Ravindra Kalakshetra, Bengaluru.
Kindly join us for dinner after the programme.
(i) What is the name of the programme?
(ii) Who is making her Rangapravesha?
(iii) Who is the chief guest of the programme?
(iv) Name the venue of the programme.
Answer:
(i) Nrithyankura.
(ii) Kumari Aishwarya.
(iii) Smt. Umashree.
(iv) Ravindra Kalakshetra, Bengaluru.

B.
Question 46.
Write a letter to The Manager, Sharada Book House, Gandhinagar, Bengaluru, requesting him to send some textbooks to you. Your letter should include the following points.

  • The course you are studying.
  • Name of the textbooks.
  • The number of copies.
  • Address to be sent.

Answer:
R. Jalaja
43, 4th main
KSRTC layout
Chikkallasandra
Bengaluru – 560061

29 February 2019
The Manager
M/s Sharada Book House
Gandhinagar
Bengaluru – 560009

Dear sir,
Sub: Purchase of textbooks.
By courier service.
I am R Jalaja, studying in the first year P.U. Science at Acharya Patashala College N.R. Colony, My core subjects are PCMC. My friend and I intend upon Pursuing an engineering course in Computer Science after II.PUC. We would like to start our preparations immediately after the examinations.
We want 2 copies each of the following books.

  • II PUC Physics
  • II PUG Chemistry
  • II PUC Mathematics
  • II PUC Biology
  • Physics Cycle Engineering books
  • Chemistry Cycle Engineering books

The books can be sent to my address as given above by any courier service with payment on delivery option.
Thanking you in anticipation for a speedy delivery.

Yours faithfully,
Sd/-

VII. A.
Question 47.
Match the expression under column A to its corresponding language functions under column B. (5 × 1 = 5)

A B
(1) It’s very kind of you (a) Congratulating
(2) Wow! Looking attractive (b) Agreeing
(3) That’s great! Keep it up. (c) Complaining
(4) Yes, That’s a good idea (d) Expressing Gratitude
(5) Sorry, you are disturbing me (e) Complimenting

Answer:
(1) – d, (2) – e, (3) – a (4) – b, (5) – c.

KSEEB Solutions

B.
Question 48.
complete the dialogue: (1 × 4 = 4)
Ramya: Hai, when are your exams?
Sneha: Hello, I have my exams ________
Ramya: Fine ________ for the exams?
Sneha: _______ See you after the exams.
Ramya: ________ Bye.
Answer:
Ramya: Hai, when are your exams?
Sneha: Hello, I have my exams in the next month.
Ramya: Fine, How are you preparing for the exams?
Sneha: I am preparing well. See you after the exams.
Ramya: All the best for your exams. Bye.

C.
Question 49.
Dialogue writing: (1 × 3 = 3)
Anand has met the Principal of the college in which his son is studying and enquiring about his performance. Write a dialogue between Anand and the Principal.
Answer:
Anand: Good morning, sir.
Principal: Good morning. What can I do for you?
Anand: My son Raju is studying in first PUC. I want to know about his performance.
Principal: Raju is doing very well in his studies. I am proud of him.
Anand: Thank you very much for your information, Sir.
Principal: You are welcome.
(Any suitable conversation can be accepted).