1st PUC English Grammar Notes Subject-Verb Agreement

Are you searching for the Karnataka 1st PUC English Chapter Wise Solutions PDF? Then, get your Karnataka 1st PUC Chapter Wise Solutions PDF for free on our website. Every concept of KTBS 1st PUC English Grammar Notes Subject-Verb Agreement Questions and Answers, Notes, Summary PDF is explained clearly in an understandable way. Immediately start your learning by downloading Karnataka 1st PUC English Textbook Answers Reflections Grammar Notes Subject-Verb Agreement PDF. Make sure to answer all the Karnataka 1st PUC Questions on your own then look for our explanations to make it more easy. We have included all the topics and subtopics to help students for better learning. Best learning comes when you practice with Karnataka Board Solutions for 1st PUC English Grammar.

Karnataka 1st PUC English Grammar Notes Subject-Verb Agreement

Choose the correct form of the verb that agrees with the subject:

Question 1.
A man _________ (have/has) a little hut at the edge of the forest. An elephant _________
(makes/make) friendship with him. One day during heavy rain, the elephant_________ (request/ requests) him to allow to put his trunk inside the hut.
Answer:
has, makes, requests.

Question 2.
The commission of enquiry _________ (give/gives) judgment in favour of Mr. Elephant. Then the man _________ (builds/build) a new hut. But, Mr. Rhinoceros _________ (occupy/occupies) the new hut and drives the man away.
Answer:
gives, builds, occupies.

Question 3.
The man _________ (goes/go) on building new huts one by one. Every time he _________
(lose/loses) his hut to one or the other animal. Finally, he _________ (gathers/gather) all the animals in the bigger hut and burns them to ashes.
Answer:
goes, loses, gathers, burns.

Question 4.
Mara said, “the medicinal creeper _________ (have/has) been cursed by a sage. The curse
_________ (are/ls) that when somebody needs it, they shall not find it. So, when you _________ (finds/find) it, you must tie it to a nearby tree”.
Answer:
has, is, find.

Question 5.
The medicinal creeper_________ (has/have) small leaves resembling betel leaves. It _________ (bear/bears) fruits in a bunch like grapes. The plant _________ (comes/come) up only in the rainy season.
Answer:
has, bears, comes.

Question 6.
Now, the forest _________ (is/are) disappearing and the people who _________ (know/knows) about the medicinal creeper are leaving us one by one. One must realize that If one _________ (disappears/disappear), the other becomes useless.
Answer:
is, know, disappears.

Question 7.
The native doctor _________ (believes/believe) that if they tell others about their medicines, the medicines will _________ (lose/loses) their potency. As a result, India’s native medicinal systems _________ (are/ls) on the verge of extinctioñ.
Answer:
believe, lose, are.

Question 8.
The narrator_________ (stay/stays) in a small, dingy room in the big city. Some migrant labourers _________ (are/is) also staying there. He _________ (teach/teaches) English to them to earn money.
Answer:
stays, are, teaches.

Question 9.
The narrator said, I _________ (sleeps/sleep) all day and wake up in the evening. This_________ (is/are) to save the expense of eating the noon meal. So far, I _________ (has/have) saved fourteen rupees”.
Answer:
sleep, is, have.

Question 10.
The narrator _________ (get/gets) ready to go to the restaurant. He _________(puts/put) his wallet in the coat pocket. He _________ (have/has) fourteen rupees in his wallet.
Answer:
gets, puts, has.

Question 11.
Babar All _________ (start/starts) his day by doing some household chores. Then he _________ (takes/take) an auto rickshaw first and later _________ (walk/walks) five kilometers to his school where he is a class XII student.
Answer:
starts, takes, walks.

Question 12.
After the classes, other students _________ (goes/go) to the playground. But, Babar Au
_________ (make/makes) his way to an afternoon school where he _________ (are/Is) the
headmaster.
Answer:
go, makes, is.

Question 13.
There _________ (is/are) 800 students in Anand Shiksha Nikethan. Babar Ali _________ (glve/ gives) the lessons just the way he has heard them from his teachers. The students _________  (enjoys/enjoy) his way of teaching.
Answer:
are, gives, enjoy.

Question 14.
It is easier to enroll kids who . (is/are) not old enough. Class I and Il _________ (has/ have) over 200 students. They _________ (studies/study) 10 subjects.
Answer:
are, have, study

Question 15.
The teaching staff of Anand Shiksha Nikethan _________ (are/ls) made up of high school student volunteers. They _________ (is/are) helping Babar Ali in making a difference. Among them, Debarita Bhattacharya _________ (go/goes) to college in Behrampur. .
Answer:
Is, are, goes.

Question 16.
Mara _________ (spring/springs) like a buck and _________ (runs/run) up a hill. The village
headman _________ (order/orders) his men to catch Mard.
Answer:
springs, runs, orders.

Question 17.
Mara said, tml will _________ (sits/sit) in the temple and _________ (pray/prays) to God. If the God in the temple _________ (thinks/think) I have work to do, he will take me out”.
Answer:
sit, pray, thinks.

Question 18.
The Goddess _________ (has/have) come in Mara’s dream. She says Veda _________ (are/Is) her plaything. She _________ (wants/want) the king to construct a tank to Veda.
Answer:
has, is, wants.

Question 19.
Mara _________ (see/sees) a man fishing in the lake. He _________ (warns/warn) him not to
fish in the lake again. He _________ (feels/feel) proud in discharging his duties of a watchman.
Answer:
sees, warns, feels.

Question 20.
Frederick Douglass _________(Is/are) born in Maryland. He_________ (do/does) not remember to have ever met a slave who can tell of his birthday. The slaves _________ (remember/ remembers) them nearer to spring time or harvest time.
Answer:
is, does, remember.

Question 21.
Douglas5’ mother _________ (walk/walks) about 12 miles to meet him. She _________ (is/are) hired by Mr. Stewart. She _________ (has/have) to return at sunrise to the farm after meeting her son.
Answer:
walks, is, has.

Question 22.
I (has/have) had two masters. My first master’s name (was/were) Anthony.
He _________ (was/were) not considered a rich slave holder.
Answer:
have, was, was.

Question 23.
The master _________ (Is/are) compelled to sell the mulatto children. If he _________
(do/does) not do this, he (has/have) to stand and sec his white son whip his brother
who is a few shades darker.
Answer:
is, does, has.

Question24.
The two boys_________ (was/were) selling wild strawberries. Our driver Luigi said,
(don’t/doesn’t) buy them. You can _________ (get/gets) better fruits in Verona”.
Answer:
were, don’t, get.

Question 25.
The two boys _________ (was/were) sitting in a deserted square. A bundle of unsold papers _________ (was/were) at their feet. Jacopo _________ (was/were) asleep on his brother’s shoulder.
Answer:
were, was, was.

Question 26.
The two boys _________ (was/were) seated at the bedside of a beautiful girl. She _________
(was/were) listening to their chatter. She _________ (was/were) wearing a pretty lace jacket.
Answer:
were, was, was.

Question 27.
The two boys _________ (has/have) accepted the responsibility with dignity and courage.
This selfless action of the boys _________ (give/gives) us a hope that there still _________
(exist/exists) nobility In human society.
Answer:
have, gives, exists.

Question28.
The nurse _________ (take/takes) the narrator through the vestibule into the hospital.
The hospital _________(was/were) a villa. The floors_________ (was/were) waxed and polished.
Answer:
takes, was, were.

Hope you love the Karnataka 1st PUC English Chapter Wise Material. Clearly understand the deep concept of English learning with the help of KTBS 1st PUC English Grammar Notes Subject-Verb Agreement PDF. Refer your friends to and bookmark our website for instant updates. Also, keep in touch with us using the comment section.