1st PUC Geography Question Bank Chapter 8 India

Karnataka 1st PUC Geography Question Bank Chapter 8 India

You can Download Chapter 8 India Questions and Answers, Notes, 1st PUC Geography Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

1st PUC Geography India One Mark Questions and Answers

Question 1.
State the geographical location of India. (T.B.Qn)
Answer:
India extends between 8°4’ N to 37°6’ N Latitude and 68° 7’ E to 97°23 E longitude.

Question 2.
Name the southernmost and northernmost points of main land of India. (T.B.Qn)
Answer:
The northern tip of India is recognized as ‘Indira Col’ in Jammu & Kashmir while, the southern tip (main land) is ‘Kanyakumari’ or ‘Cape Camorin’ in Tamilnadu.

Question 3.
In which Island of India, is ‘Indira Point’ situated? (T.B.Qn)
Answer:
Indira point located at Great Nicobar Island.

KSEEB Solutions

Question 4.
What is the total geographical area of India? (T.B.Qn)
Answer:
Total geographical area of India is 32, 87,263 Sq.km.

Question 5.
Mention the International boundary between India and China. (T.B.Qn)
Answer:
McMahon line is the international boundary between India and China.

Question 6.
Which water bodies separate India and Sri lanka?
Answer:
Palk Strait and Gulf of Mannar

KSEEB Solutions

Question 7.
What percent of the world’s land area is with India?
Answer:
It is 2.4% of the world area.

Question 8.
What is the length of the land boundary of India?
Answer:
About 15,200 kilometers.

Question 9.
Name the largest island and smallest island in India.
Answer:
Middle Andaman is the largest one and Lakshadweep islands are the smallest islands.

KSEEB Solutions

Question 10.
Name the largest and smallest states in India.
Answer:
Rajasthan is the largest state in India and Goa is the smallest one.

Question 11.
Why Jabalpur is called as geographical centre of India?
Answer:
The Tropic of cancer and 80° E longitude lines meets at Jabalpur of Madhya Pradesh. It is known as geographical centre of India.

Question 12.
Name the state of India which has longest coastal line.
Answer:
Gujarat state has longest coastal line in India.

Question 13.
Which line of longitude is called Indian Standard Time?
Answer:
82°30′ (82!/2°) East longitude is called Indian Standard Time.

KSEEB Solutions

Question 14.
Name the type of Climate prevails in India.
Answer:
India has “Tropical Monsoon type” of climate.

Question 15.
Name the continent where India is located.
Answer:
Asia continent.

Question 16.
Mention the channel which separates Andaman and Nicobar islands.
Answer:
10° N channel separates Andaman and Nicobar Islands.

KSEEB Solutions

Question 17.
What is the total length of coastal line of India?
Answer:
The main land of the country has a coastline of 6100km. Including island the total length of the coastal of the country is about 7516.

Question 18.
How many states and Union Territories are there in India?
Answer:
India is divided into twenty eight states and seven Union Territories. Among them Delhi is the National Capital Territory.

KSEEB Solutions

Question 19.
What is the percentage of India’s population in the world?
Answer:
The percentage of India’s population in the world is 7.4%.

Question 20.
Which latitude divides the Indian Sub-continent in two halves?
Answer:
Latitude of 23 1/2° N divides the Indian Sub-continent.

KSEEB Solutions

1st PUC Geography India Two Marks Questions and Answers

Question 1.
Write the latitudinal and longitudinal extent of India. (T.B.Qn)
Answer:
The latitudinal extension is 8°4’ N to 37°6’ N and the longitudinal extent is 68° 7’ E to 97°23 E .The latitudinal and longitudinal extent of India is around 30° The country stretches to 3214km from North to South and 2933 km from West to East.

Question 2.
Name the water bodies that surround India. (T.B.Qn)
Answer:
India is a peninsula, located at the north tip of the Indian Ocean. It is bordered by the Arabian Sea in the west, Indian Ocean in the south and Bay of Bengal in the east.

KSEEB Solutions

Question 3.
Which latitude and longitude passes in the centre of the Country? (T.B.Qn)
Answer:

  • The Tropic of Caner 23 1/2° N latitude passes through the middle of India and divides the country into almost two equal halves.
  • Indian Standard Time- 82 1/2° E longitude passes through the middle of India (through Allahabad) is recognized as standard longitude of the country two keep standard time.

Question 4.
What is the growth rate of population and total population of India according to 2011 census? (T.B.Qn)
Answer:
According to 2011 census the total population of the country was 121.6 croreor 1216 million or 1.21 billions, which accounts for about 17.45% ofthe total world’s population.

Question 5.
Name the international boundaries between India & Pakistan and India & Afghanistan. (T.B.Qn)
Answer:

  • The Radcliff line – India and Pakistan (2910km) by Sir Cyril Radcliff.
  • The Durand line – India and Afghanistan (80km) by Mortimer Durand.

KSEEB Solutions

Question 6.
Why has India selected a Standard Meridian of India with an odd value of 82° 30’ E?
Answer:
On the International basis the globe has been divided into 24 time zones (each of 15 longitudes). In every zone local time of the middle longitude (divided by 7° 30’) is taken as standard time of the entire zone. Because 82 1/2° E is well divisible by 7° 30’ A standard adopted by almost all the countries of the world while they selected a Standard meridian for their respective countries.

Question 7.
Name the states through which Tropic of cancer passes.
Answer:
The tropic of Caner 23 1/2° N latitude passes through Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, and West Bengal, Tripura, and Mizoram states.

Question 8.
IIow India is a peninsular country?
Answer:
India is a peninsular country because it has water bodies on its three sides. The Indian Ocean lies in the South, Arabian Sea lies in the west and Bay of Bengal lies in the east.

KSEEB Solutions

Question 9.
Why is Indian sub-continent so called?
Answer:

  • India and the adjoining countries are considered to be a sub-continent as it is comprised of all the characteristics of a continent.
  • Indian sub-continent encompasses vast areas of diverse landmasses. Indian sub-continent is comprised of lofty mountains, fertile plains, desert and plateau.
  • There is also great vastness and diversities in terms of climate, natural vegetation, wildlife and other resources.
  • Also, the vivid characteristics of culture and tradition among the people make it a sub continent.

Question 10.
State the Neighbouring countries of India.
Answer:
Pakistan and Afghanistan in the North-west, China, Nepal and Bhutan in the north, Myanmar in the East, Bangladesh in the North-East, Sri Lanka and Maldives are in the south oceanic zone.

KSEEB Solutions

1st PUC Geography India Five Marks Questions and Answers

Question 1.
Explain the location, size and frontiers of India. (T.B.Qn)
Answer:
Location: The main land oflndia extends between 8°4’ N to 37°6’N latitude and 68° 7’ Eto 97°23 E longitude. The latitudinal and longitudinal extent oflndia is around 30° The country stretches to 3214 km from North to South and 2933 km from West to East. The northern tip of India is recognized as ‘Indira Col’ in Jammu & Kashmir while, the southern tip (main land) is ‘Kanyakumari’ or ‘Cape Camorin’ in Tamilnadu. In the same way the western and eastern tips of the country are ‘Rann of Kutch’ in Gujarat and ‘Luhit’ in Arunachal Pradesh respectively.

The territorial limit oflndia extends up to 6° 45’ N latitude. ‘Indira point’ situated at this latitude in Great Nicobar Islands. As a peninsular country India has both land and water frontiers. The total length of land frontier of the country is 15,200 km. The mainland of the country has a coast line of 6,100km including the islands. The total length of the coast line of the country is about 7516km. The territorial water extends into the sea to a distance of 12 nautical miles (22.2km) from the coastal baseline.

India is a peninsula, located at the north tip of the Indian Ocean. It is bordered by the Arabian Sea in the west, Indian Ocean in the south and Bay of Bengal in the east and covered by land in the north – China, Nepal, Bhutan etc.

The Tropic of Caner 23 1/2° N latitude passes through the middle of lndia and divides the country into almost two equal halves. Indian Standard Time – 82 1/2° E longitude passes through the middle of India (through Allahabad) is recognized as standard longitude of the country two keep standard time.

Size: India is the 7th largest country in the world next to Russia, Canada, China, USA, Brazil and Australia. It has a total geographical area of 32, 87,263 sq.km. This constitutes about 2.4% of the total land area of the Earth. India is the second most populous country in the world next to China. According to 2011 census the total population of the country was 121.6 crore which accounts for about 17.45% of the total world’s population. India has 28 states, 6 union territories and one national capital region (New Delhi).

Frontiers: India has 15,200km long land frontier extending from west to east running from Gujarat in the west to West Bengal in the east. The Himalayas for a natural boundary in the north, between India and China. Similarly, Thar Desert in the west & northwest and eastern hills acts as boundary between India & Pakistan and India & Myanmar respectively. India share land frontier with seven countries, they are Pakistan and Afghanistan to the northwest, China, Nepal and Bhutan to the north and Bangladesh and Myanmar to the-East.

The important international boundary lines demarcated between India and neighbouring countries are:

The Durand line- India and Afghanistan (80Km) by Mortimer Durand The Me Mahon line- India and China (PRC) (3488Km) by Henry Me Mahon.
The Radcliff line – India and Pakistan (2910km) by Sir Cyril Radcliff.
India and Bangladesh (4097km).
Sri Lanka, an island country, situated to the southeast, is separated by Palk Strait and Gulf of Mannar.

KSEEB Solutions