2nd PUC Geography Question Bank Chapter 2 World Population

You can Download Chapter 2 World Population Questions and Answers, Notes, 2nd PUC Geography Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Geography Question Bank Chapter 2 World Population

2nd PUC Geography World Population One Mark Questions with Answers

I. Answer the following in a word or a sentence each:

Question 1.
Who is the founder of population geography?
Answer:
G.T. Trewartha is the founder of population geography.

Question 2.
What is the Natural growth of population?
Answer:
It refers to the increase of population by difference between births and deaths in a particular region.

Question 3.
What is Demography?
Answer:
The study of characteristics of human population such as size, growth, density, sex ratio, distribution and statistics.

Question 4.
State the total population of the world according to 2012.
Answer:
Seven billion population (7 billion).

KSEEB Solutions

Question 5.
What do you mean by population explosion?
Answer:
The rapid growth of population.

Question 6.
Mention the growth rate of population according to 2012.
Answer:
1 J Percent.

Question 7.
What is birth rate?
Answer:
Number of births per thousand population is called birth rate.

Question 8.
What is the death rate?
Answer:
Number of deaths per thousand population is called death rate.

Question 9.
Name the country which has highest birth in the world?
Answer:
Niger (51.26 births per 1000 people).

Question 10.
Which country is having lowest death rate?
Answer:
Japan1 (7.64 births/1000 people).

Question 11.
Name the country which has highest death rate?
Answer:
Leone of Africa (18/1000 people).

Question 12.
What is Migration?
Answer:
The movement of people from one place to another place is called Migration.

KSEEB Solutions

Question 13.
What is Internal Migration?
Answer:
The movement of people within the country/region is called Internal Migration.

Question 14.
Which continent has highest growth of population?
Answer:
Asia.

Question 15.
Name the Asian Country which is more populated?
Answer:
China.

Question 16.
What is density of population?
Answer:
The number of persons per sq/km area is called density of population.

Question 17.
Which country has highest sex ratio in the world?
Answer:
Latria and Estonia (1174 and 1170/1000 Males).

Question 18.
What is literacy?
Answer:
‘Literacy is the ability to read and write with understanding’

Question 19.
What is the average percentage of urban population in the world?
Answer:
50.5 percent.

Question 20.
What is life expectancy?
Answer:
“The average period that a person may except to live” is known as life expectency.

Question 21.
State the average life expectancy of the world?
Answer:
68.09 years.

KSEEB Solutions

Question 22.
Who introduced the concept of human development first time?
Answer:
Dr. Mahbub-Ul-Haq.

Question 23.
Expand HDI.
Answer:
Human development index.

Question 24.
Write the three components of HDI.
Answer:

  1. Health
  2. Education
  3. Decent standard of living.

Question 25.
Name the four concepts of Human development.
Answer:

  1. Equity,
  2. Sustainability
  3. Productivity
  4. Empowerment.

Question 26.
In which year world population reached to one billion?
Answer:
In 1804.

KSEEB Solutions

Question 27.
What is estimation of world population in the year 2027 & 2046.
Answer:
8 billion by 2027 & 9 billion 2046.

Question 28.
What is the average birth rate of the world.
Answer:
19.14 births/1000 persons.

Question 29.
What is Emigration?
Answer:
Movement of people from our country to other country is called Emigration.

Question 30.
What is Immigration?
Answer:
Movement of people from other countries to our country is Immigration.

Question 31.
What is Migrant?
Answer:
One who moves from one region to another can be called as migrant.

Question 32.
What is the share of China and India under world’s total population.
Answer:
36.1 percent.

KSEEB Solutions

Question 33.
Mention the total population of China.
Answer:
1,360,120,000 population.

Question 34.
Mention the total population of India.
Answer:
1,210,193,422 population.

Question 35.
Which is the smallest country in the world?
Answer:
Vatican City with just 800 peoples.

Question 36.
Expand DTM.
Answer:
Demographic Transition model.

Question 37.
Which country has lowest Sex ratio in the world.
Answer:
U,A.E (United Arab Emirates) 468 females/1000 male. .

Question 38.
What is age structure?
Answer:
Age structure represents the number of people of different age groups.

KSEEB Solutions

Question 39.
Expand UNDP.
Answer:
United Nations Development Programme.

Question 40.
Name the countries which are involved in primary activities.
Answer:
Asia and Africa.

Question 41.
Name the countries which are engaged in secondary, tertiary & quaternary activities.
Answer:
North & South America. Europe, Australia, Russia.

Question 42.
What is the life expectancy of Male & Female population of the world.
Answer:
For male population is 66.09 year where as female is 70.24 years.

Question 43.
Which continent is considered to be old age.
Answer:
Europe.

KSEEB Solutions

2nd PUC Geography World Population Two Marks Questions with Answers

Question 1.
What is the different between Natural Growth of population and Net Growth of population.
Answer:
Net growth of population = Births – Deaths + In migration – Out migration.

Question 2.
Write the components of population growth?
Answer:
There are three components of population growth.

  1. Births
  2. deaths
  3. Migration

Question 3.
Name any four countries which are having low growth rate population
Answer:

  1. Britian
  2. U.S.A
  3. elgium
  4. Russia.

Question 4.
What are the causes for rapid increase of population?
Answer:

  1. Early Marriages
  2. Poverty .
  3. Joint family system
  4. Climate.

Question 5.
Name the continents which are having high growth rate of population in the world.
Answer:
Asia is the most populous continent. It accounts about 61 percent of the world’s population.

KSEEB Solutions

Question 6.
What are the causes for migration? ‘
Answer:
(a) Unemployment
(b) Job opportunities
(c) Poor living condition
(d) Climate
(e) Natural disasters.

Question 7.
Mention the types of Migration.
Answer:
There are 2 types of Migration

  1. Internal Migration
  2. International Migration.

Question 8.
State the area of high density on the earth?
Answer:

  • Eastern, Southern and South-Eastern parts of Asia.
  • North-Western part of Europe.
  • North-Eastern part of USA and South-Eastern part of Canada. .

Question 9.
Write the are of low density on the earth?
Answer:

  • The North and South poles
  • The hot and the cold deserts
  • The high rainfall zones near the Equator have very low density of population.

Question 10.
Mention the measures for population control.
Answer:
(a) Adoption and Propoganda of family planning methods .
(b) Practice of Celibacy
(c) Remaning unmarried &
(d) Improving women status and health.

Question 11.
What is dependency ratio?
Answer:
The ratio between the number of people the ages of below 15 and above 64 (infants and aged) are concidard as the depended population is known as dependency ratio.

Question 12.
What is demographic dividend?
Answer:
“Lesser number of births and reduction” in infant mortality, increase in the life expectency as well as increase in the size working population which initiate more development it is called as demographic dividend.

KSEEB Solutions

Question 13.
State the components of HDI? ,
Answer:
The three components of HDI. They are:

  1. Health : The health is the first index to measure the human development.
  2. Education : It is the second index to asssess human development.
  3. Decent standard of living : Standard of living is the third index to asses the human
    development.

Question 14.
Name the countries which are having highest literacy rate in the world.
Answer:
Estonia, Latvia, Slovenia, Ukraine, Russia, Hungary with 94 other country that show the highest literacy rate in the world.

Question 15.
What is population Ageing? Write the challenges associated with population ageing.
Answer:
Population aging is a Phenomenon that occurs when the age of people of the country rises due to increasing life expentancy.
The challenge is increase in the older retired population relative to the shrinking population of working ages. Which creats social and political pressure on social support systems.

Question 16.
Mention the years of 7 Billion world population.
Answer:
(a) Four billion-April 1974
(b) Five billion- July 1987
(c) Six billion-12th Oct 1999 &
(d) Seven billion – 12th March 2012.

Question 17.
Distinguish between birth rate & death rate?
Answer:
Number of births per thousand population is called birth rate.
Number of deaths per thousand population is called death rate.

KSEEB Solutions

Question 18.
Name any four high birth rate countries of the world.
Answer:

  1. Niger-51.26 births per 1000 population
  2. Chad-47 births per 1000 population
  3. Angola -46 births per 1000 population.

Question 19.
Name any four low birth rate countries of the world.
Answer:

  1. Japan-7.64 births per 1000 population
  2. Germany-8 births per 1000 population
  3. Italy – 9 births per 1000 population
  4. Portugal – 9 births per 1000 population.

Question 20.
Mention the important push factors responsible for the emigration.
Answer:
(a) Unemployment
(b) Poor living condition
(e) Climate
(d) Natural diasastors.

Question 21.
Mention the important pull factors responsible for the Immigration.
Answer:
(a) Job opportunities
(b) Better living conditions
(c) Security of life and property
(d) Healthy climate.

Question 22.
State the four most populas countries of the world?
Answer:
(a) China
(b) United States
(c) India
(d) Indonesia.

KSEEB Solutions

Question 23.
Write the Age group and percentage of population of the world.
Answer:
(a) 0-14 – Infants – 26.2%
(b) 15-65-Adults – 65.8%
(c) 65 & above – Aged – 8%.

Question 24.
Name the countries which are having lowest literacy rate in the world.
Answer:
(a) Mali
(b) South Sudan
(c) Niger
(d) Guinea.

Question 25.
What is Occupational Structure?
Answer:
The ratio of working population in various fields like agriculture, fishing, manufacturing, commercial activities etc.

Question 26.
Write the four largest cities in the world in 2012.
Answer:
(a) Shanghai – China
(b) Istanbul – Turkey
(c) Karachi – Pakistan
(d) Mumbai – India.

2nd PUC Geography World Population Five Marks Questions with Answers

Question 1.
Explain the growth of population in the world.
Answer:
The growth of population refers to the increases in the number of inhabitants of a country during specific period.

  • It is estimated that the world population reached one billion for the first time in 1804.
  • Due to the impact of the industrial revolution & improvement in living standards, the rate of population growth increased two billion in 1927.
  • At present estimate of 2013 the globe is inhabited by 7121 million population.
  • During the begining of 20th century the world population was only 2 billion and centum ended with 6 billion. It continues to grow even in the 21st century.

Stages of Population growth:

  • I Three billion – July 1959
  • II Four billion-April 1974
  • III Five billion-July 1987
  • IV Six billion – ^October 1999
  • V Seven billion – 12th March 2012.

Question 2.
Discuss the distribution of population in the world.
Answer:
The population of the world is unevenly distributed. The distribution of population is expressed in terms of density. The density is the ratio between the numbers of people in to the size of land.

Distribution of population of the world has been divided into three regions.

I. Area of high density: The three principal high density zones are:

  1. Eastern, Southern and South – Eastern part of Asia.
  2. North – Western part of Europe.
  3. North – Eastern part of USA and South Eastern part of Canada.

II. Area of high density: The population moderately dense in tropical regions of the world and moist temperature regions of the Argentina South-East Africa and Eastern Australia.
III. Area of low density: The areas which are nearest to the North and South poles hot and

KSEEB Solutions

Question 3.
Write a note on Sex ratio and Age structure of the world.
Answer:
Sex Ratio:
The ratio between male and female population is called sex ratio. It is usual measured as “the number of females per thousand nales.

  • On an average, a sex ratio of the world was 986 females per 1000 males during 2010 it was reduced 984 in 2011.
  • The highest sex ratio in the world has been recorded in ‘Latria and Estonia’ it was 1174 & 1170 per thousand.
  • The lowest sex ratio was found in UAE which is only 468 females per thousand males.
  • As per the united nations list in 139 countries females are more than the males. Where as 72 countries males are more than females.

Age structure:
Age structure represents the number of people in different age groups. It includes both male & female population.

  • About 65.8% of population belongs to the age group of 15-65 years who are ‘adults’.
  • Above 65 years of age group is only 8%. They are called ‘aged’.
    Remaining about 26.2% is below the age group of 15 year called ‘infants’.
  • Dependency ratio – The population ratio between the ages of 15 & 64 (Aults) and below 15,(infants) & above 64 (aged).

Question 4.
What is Demographic cycle? Explain the stages of Demographic cycle.
Answer:
Demographic cycle is the process of population transformation from the countries of high birth rate and high death rates to low birth rate & low death rate countries.

Stages of Demographic cycle:

  • First stage: High birth rate and high death is found when the country is economically most backward, so the population remains stationary. India was in the stage till 1920.
  • Second stage (Early expanding): It begins with the declining of death rate while the birth rate ramins unchanged. These changes due to the advancement of science & technology, basic healthcare and education etc. At present many developing countries of Asia & Africa are in this stage.
  • Third stage (Late expanding): Death rate declines and birth rate begins to fall due to access of contraceptives, urbanization, an increase in the status and w’omen education etc India appears to be this stage.
  • Fourth stage (Low stationary): It is characterized with low birth rate and low death rate. Growth is stationary due to changing life style, high obesity and many diseases are . caused in this stage. Japan, Sweden, Belgium Denmark & Switzerland are in this stage.
  • Fifth stage(DecIining): Population begins to decline or birth rate is lower than deathrate. East European countries like Germany and Hungary and North European countries like Sweden, Norway are now in this stage.

KSEEB Solutions

Questioin 5.
What is human development? Discuss the measurement of human development.
Answer:
Meaning of Human development:
Human development is “development that enlarges people’s choice and improves their lives”. Standard of living & where people can live meaningful lives. Such as healthy, able to develop their talent, Participate in the activities of society etc.

Measurements of Human Development:
Human development is measured with –
I. The Human development Index.
II. The Human poverty Index.

I. The Human development index: It is measured in three dimensions.

  • Health: Good health results of higher life expectancy means the people have a greater chance of living longer and health.
  • Education: Based on the literacy rate development and status of a persons decides.
  • Decent standard of living: It is measured in terms of purchasing power (in US dollars).

II. The Human poverty index: It measures the short fall in human development in following indices.

  • The probability of not surviving till the age of 40.
  • The adult illiteracy rate.
  • The number of people who are not able drink pure water.
  • The number of small children who are under weight. ’

Question 6.
What is Migration? Explain the important causes of Migration.
Ans:
Movement of people from one place to another place is called Migration. It results not only change of place it also changes the occupation of a person.

Causes for Migration:
There are two sets of factors that influence on Migration.

  1. The push factors and
  2. Pull factors.

1. The push factors: Which force the people for out Migration (Emigration) are –

  • Unemployment
  • Poor living condition
  • Climate
  • Natural disasters
  • Socio-Economic and Political factors.

2. Pull factors: The pull factors attracts people to in migration (immigration) such as,

  • Job opportunities
  • Better living conditions
  • Security’ of life and property
  • Healthy climate
  • Others.

KSEEB Solutions

Question 7.
Describe effects of rapid growth of population and measures to control.
Answer:
Effects of over population:

  • Increased levels of air pollution, water pollution, soil contamination and noise pollution.
  • Deforestation and loss of ecosystem.
  • Increasing temperature in the atmosphere which results of Global Warming.
  • Starvation, Malnutrition.
  • Unhygienic living condition for many due to water scarcity, discharge of sewage water & solid waste disposal.
  • Depletion of natural resources.
  • Political instability.
  • Increasing of unemployment.
  • Lack of civic amentities (Food, Clothing & Shelter).

Measurements to Control the population:

  • Adoption and Propoganda of Family planning methods.
  • Practice of celibacy.
  • Self control.
  • Remaining unmarried.
  • Improving women’s status and health.
  • Provide education.
  • Increasing the food production.

Question 8.
Explain the important concepts of Human Development.
Answer:
The Human development is possible through the following concepts.

  • Equity: The opportunities available to the people must be equal irrespective of their gender, caste, race and income.
  • Sustainability: It means continuity in the availability of opportunities in each generation. All environmental, financial and human resources must be used keeping in mind the future.
  • Productivity: Increase of human labour productivity on work. The people who are the real wealth if nations, therefore, efforts to increase their knowledge, provide better health facilities ultimately lead to better work efficiency.
  • Empowerment: Empowerment means to have the power to make choices. Such power comes from increasing freedom and capability, Good governance and people-oriented policies etc.

KSEEB Solutions