KSEEB Solutions for Class 5 English Poem Chapter 6 The Patriot

Students can Download English Poem 6 The Patriot Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Poem Chapter 6 The Patriot

The Patriot Questions and Answers, Summary, Notes

Comprehension:

Question 1.
What are the characteristic features of a patriot?
Answer:
A patriot is a man who loves his native land. His heart bums for his motherland, even if has been wandering all over the world.

Question 2.
What characterizes a person who is not patriotic?
Answer:
The poet compares a person who is not patriotic to a man whose soul is dead. An unpatriotic person has never said to himself that “This is my own; my native land”. His heart has never burned within him while he is returning back to his homeland after wandering all over the world.

KSEEB Solutions

Question 3.
“For him no minstrel raptures swell”
a) Who does the word ‘him’ refer to?
Answer:
The word ‘him’ refers to the person who is not patriot.

b) Why is the poet unhappy with such a person?
Answer:
The poet is unhappy with person who is not patriot because, despite his titles, power and wealth, an unpatriotic person is selfish and never thinks about his motherland. Such a person will never become famous despite his wealth. He will lead a worthless life and die, unwept, unhonour’d and unsung.

c) Explain “no minstrel raptures swell”
Answer:
A poet can’t sing or praise a person who is not concerned towards his country or motherland.

KSEEB Solutions

Question 4.
______ shall go down
_____________________”
_____________unsung”.
Why does the poet say, he shall go down?
Answer:
The person may have high rank of his title and he may have plenty of wealth but all will go to the vile dust.

Question 5.
Make a list of rhyming words in the poem
Answer:
a) bum’d – turn’d
b) well – swell
dead – said
pelf – self
renown – down
sprung – unsung

KSEEB Solutions

Question 6.
Which line is the poem, do you like most? Why?
Answer:
The first line of the poem ‘Breathes there the man with soul so dead who never to himself hath said, ‘ This is my own, my native land’ In this fine, a person who has not told himself “ tills is my own, my native land” He is like a dead person.

Question 7.
Who, according to you, is a patriot?
Answer:
A patriot is the one who does something for the nation and is ready to die for the nation.

KSEEB Solutions

The Patriot Summary In English

The Patriot Summary In English 1

The poem ‘patriotism’ is written by Sir Walter Scott. The poet describes the plight of a person who does not possess any love or patriotic feelings towards his motherland. The person who does not have patriotism is like a dead man. Though he has got high titles and proud of his name, boundless his wealth but everything is in vain, if he has no patriotism.

KSEEB Solutions

The Patriot Summary In Kannada

The Patriot Summary In Kannada 1
The Patriot Summary In Kannada 2

KSEEB Solutions