KSEEB Solutions for Class 8 History Chapter 5 Greek, Roman and American Civilization

Students can Download History Chapter 5 Greek, Roman and American Civilization Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science History Chapter 5 Greek, Roman and American Civilization

Class 8 Social Science Greek, Roman and American Civilization Textual Questions and Answers

II. Complete the following sentences by using suitable words in the blanks:

Greek Roman And American Civilization Question 1.
The epics written by Homer are the Illiad & ………….
Answer:
Odyssey

Greek Roman And American Civilization Questions And Answers Question 2.
The Greeks referred to dictators as ………….
Answer:
Tyrants

Greek Roman And American Civilization Notes Question 3.
The one who laid the foundation for the study of medicine …………
Answer:
Hippocrates

Greek, Roman And American Civilization Questions And Answers Question 4.
The first to have analyzed history was ………..
Answer:
Herodotus

Greek Roman And American Civilization 8th Standard Question 5.
‘Princep’ means ………
Answer:
The first citizen of the stat

Greek Roman And American Civilizations Question 6.
The language of the Roman is ………..
Answer:
Latin

Greek Roman And American Civilization Class 8 Question 7.
The state sculptures of the Mayan civilization are called ……….
Answer:
Steles

Greek Roman And American Civilization Questions And Answers In Kannada Question 8.
Texcoco is a …………..  in Mexico
Answer:
lake

Greek Roman And American Civilization Question Answers Question 9.
The leader of the Incas was …………
Answer:
Tupec

Greek Roman And American Civilization Questions And Answers Class 8 Question 10.
The ruling deity of the Incas war ………
Answer:
Sun God

II. Answer the following questions in brief:

KSEEB Solutions For Class 8 Social Science Question 1.
Explain the contributions of Homer to Greek Literature
Answer:

  1. Homer the blind poet wrote Iliad & ‘odyssey’.
  2. Iliad narrated the victory of Greeks over Troy city.
  3. The odyssey narrated the journey and adventures of Greek hero odyssey’s victorious battle of Troy.

Greek Roman And American Civilization In Kannada Question 2.
Name the Greek city-states.
Answer:
Some of the important cities of ancient Greek were Athens, Sparta, Troy, Carthage, Macedonia, and Thebes.

KSEEB Solutions For Class 8th Social Science Question 3.
Describe the feature of the roman republic
Answer:
Around the 3rd century, B.C. Republic government was established in Rome. The Senate and the Assembly were continued as an advisory institution to the republic. The members of these institutions headed the armies during wars. They enforced the law and dispensed Justice.

KSEEB Solutions For Class 8 Sst Question 4.
Which is the Civilization of ancient Columbia?
Answer:
The American – Indian aborigines of Yucutan. The Mayans of Mexico were the most advanced American Indians. This can be found in the Yutican of Mexico Guatemala and Honduras. These were an area of Mexico is called the Mayans. Their language is called Yucatec. The short and brown complexioned people were the most advanced people in America.

Class 8 Sst History Chapter 5 Question 5.
Who are the ‘Mayas’?
Answer:
The American Indian aborigines of Yucutan are of Mexico are called the Mayas

8th Standard Social Science Question And Answer Question 6.
How were the Aztec’s worshippers of Nature?
Answer:
The Aztecs were worshippers of nature. They tried to please God in many ways. They offered human sacrifice to please their Gods. Once they sacrificed 20000 prisoners to the temple pyramid of Tenochtitlan.

Class 8 Social Science Greek, Roman, and American Civilization Additional Questions and Answers

II. Fill in the blanks with suitable words:

8th Standard Social Question And Answer Question 1.
The ancient Greek was called ……….
Answer:
Hellens

8th Standard Social Notes Question 2.
Athens is the capital of …………..  state
Answer:
Attica

KSEEB Solutions For Class 8 Social Ancient Civilizations Of India Question 3.
Pericles period is called as …………..  Athens
Answer:
Golden Age

KSEEB Solutions For Class 8 Social Question 4.
Athens state organized a federation of city-states called …………
Answer:
Confederacy of Delos

8th Standard Social Science Question 5.
The most famous painter of Greek civilization was ………..
Answer:
Polygonatum

KSEEB Solutions For 8th Class Social Science Question 6.
Alexandria city build by ………….
Answer:
Alexanders

Question 7.
‘I really don’t know’, ‘similarly you also don’t know’ said by ………….
Answer:
Socrates

Question 8.
The famous book of Plato is …………..
Answer:
The Republic

Question 9.
The wrestlers of ancient Rome were called …………..
Answer:
Gladiators

Question 10.
Pliny’s encyclopedia’s Name is ……………
Answer:
Natural History

Question 11.
The unique contribution of Romans to the field of ………..
Answer:
Legal studies

Question 12.
The Aztec oral literature has been translated by Spanish Historians called as …………….
Answer:
Indian Codices

III. Multiple Choice Questions:

Question 1.
The greeks belong to ……….. race.

a) Indo European
b) Ayoulian
c) Ayonian
d) Dorius
Answer:
a). Indo european

Question 2.
Pericles period is called the golden age of Athens because ………..
a) Military, culturally it overpowered.
b) art literature science and other fields of knowledge flourished.
c) Olympic games held at Olimpia.
d) None of these.
Answer:
b). Art literature science and other fields of knowledge flourished.

Question 3.
The Olympic Games began in Greece in
a) 776 B.C.
b) 772 B.C.
c) 778 B.C.
d) 771 B.C.
Answer:
a) 776 B.C.

Question 4.
Two great epic ‘Ilad’ and odyssey were written by
a) Plato
b) Thucydides
c) Herodotus
d) Homes
Answer:
d) Homes

Question 5.
The ‘Punic wars’ fought between ……….. & …………….
a) Africans, Italians
b) Italians Romans
c) Romans, Africans
d) Romans, Italians
Answer:
c). Romans, Africans

IV.Answer the following questions in brief:

Question 1.
“Pericles period is called the Golden Age of Athens” why?
Answer:

  1. During the period of Pericles art, literature science philosophy and other fields of knowledge flourished.
  2. As a result of this Athens was called as “The school of Hellas”.

Question 2.
What were the Punic Wars? Write its results.
Answer:
A desire for expansion exposed ” the Roman into never conflicts battled with Carthage a coastal town in North Africa Sicily was, fertile area. The Romans fought for control of these areas for 118 years. There are called Punic wars.

  1. The carthegens were defeated in this war
  2. Romans had conserved Greece parts of Asia etc.

Question 3.
Which were the achievements of Augustus Caesar?
Answer:

  1. He formed the second Triumvirate with Mark Antony and Lepidus
  2. He defeated Antony as he sided with Cleopatra
  3. He assumed the title ‘Imperator’
  4. Consolidated a power with himself
  5. His period called as “Golden Period of Rome”

Question 4.
What are ‘Steles’?
Answer:
‘Depictions of God’, Priests important leaders in administration and hieroglyphic writings would be carried on pillars such stone figures are called steles.

Question 5.
Name the main Crops of the Aztecs civilization.
Answer:
Pulses, Grains Pepper, Tomato, Tobacco, Cotton, etc.

Question 6.
Write the religious beliefs of Inca civilization.
Answer:

  1. The sun god was the most important deity of the Incas
  2. Veerakocha was responsible for all creation
  3. They worshipped objects of nature like the moon, stars, etc.