KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where does it Come From?

Students can Download Chapter 1 Food: Where does it Come From? Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 1 Food: Where does it Come From?

Class 6 Science Food: Where does it Come From? NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Do you find that all livings beings need the same kind of food?
Answer:
No, the food requirements of all living organism vary, on the basis of requirements, livings organisms are grouped into three categories:

  1. Herbivores: These animals eat only plant or plant products For ex: cow, elephant, rabbit, horse, etc.
  2. Carnivores.These animals eat other animals For ex: lion, tiger, lizard etc.
  3. Omnivores: These animals eat both plants and animals
    Ex: dog, cat, crow. etc.

Question 2.
Name five plants and there parts that we consume.
Answer:

Plant Edible plants part
Carrot Root
Peas Seed
Apple Fruit
Cauliflower Flower
Cabbage Leaf

Question 3.
Match the items given in column A with those in column B

Column A Column B
a. Milk, curd, panner, ghee i. Are all animals products
b. Spinach, Cauliflower carrot ii. Are vegetables
c. Lions and tiger iii. Eat other animals
d. Herbivores iv. Eat plant and plant products

Question 4.
Fill up the blanks with the words given:
[herbivore, plant, milk,sugarcane, carnivore]
a. Tiger is a ___ because it eats only meat.
b. Deer eat only plant products and so, is called ____
c. Parrot eats only ____ products
d. The ____ that we drink, which comes from cows, buffaloes and goats is an animal product.
e. We get sugar from ____
Answer:
a) Carnivore
b) Herbivore
c) Plant
d) Milk
e) Sugarcane

Class 6 Science Food: Where does it Come From? Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Materials required to prepare a food item are called
a. Nutrients
b. Ingredients
c. Nourishments
d. Minerals
Answer:
b. Ingredients

Question 2.
Which of the following is not a plant whose root is edible?
a. Carrot
b. Radish
c. Turnip
d. Potato
Answer:
d. Potato

Question 3.
The animals which eat only small animals are called
a. Herbivores
b. Carnivores
c. Omnivores
d. Insectivores
Answer:
b. Carnivores

Question 4.
Which of the following gives eggs?
a. Duck
b. Cow
c. Goat
d. Donkey
Answer:
a. Duck

Question 5.
Edible part in lettuce and spinach is
a. Stem
b. Roots
c. Leaf
d. Seeds
Answer:
c. Leaf

Question 6.
Which one of the following is a carnivore bird?
a. Sparrow
b. Owl
c. Parrot
d. Cow
Answer:
b. Owl

Question 7.
The part of a banana plant not used as food is
a. Flower
b. Fruit
c. Stem
d. Root
Answer:
d. Root

II. State true or False:

1. Parrot eat only plant product
2. Cereals, Fats and oils are body building food
3. All plants are edible
4. Animals which eat both plants and animals are called carnivores.
5. Cooked food is tasty and healthy
6. Honey is made from milk
Answer:
1) True,
2) False,
3) False,
4) True
5) True,
6) False

III. Answer the following questions:

Question 1.
What are sprouted seeds?
Answer:
A small white structure grown out of the seeds, which will be future shoot of the plants.

Question 2.
Where does honey come from?
Answer:
Bees collect NECTAR( sweet juices) from flower, convert it into honey and store it in their hive.

Question 3.
Why does an organism need food?
Answer:

  1. To get energy
  2. For growth, repair and maintenance of the body
  3. To fight diseases.

Question 4.
List the various edible parts of the plants, mention some examples also
Answer:
Root— Carrot, Raddish, beetroot, turnip, onion, potato, coloacasia.
Leaf— Spinach, cabbage, lettuce, methi,
Flower— cauliflower, broccoli, Banana, pumpkin, clove, saffron.
Fruit— Banana , mango, brinjal, tomato, cucumber.
Seed— Pulses, peanuts, coconut, methi, almonds.

Question 5.
Write the ingredients and sources (plant or animals) for the given items?
Answer:

Food item Ingredients Source
Potato curry 1. Potato, garlic, onion, tomato Plant
2. Oil / ghee Plant or animals
3. Spices Plant

Question 6.
Classify the following as herbivore, carnivore or omnivore.
Answer:
Herbivore – Cows, goats, horses, elephants, giraffe, parrot, squirrel
carnivore – Crocodile, shark, tiger, lion, snake
Omnivore – Bears, crow, human being, cockroach.

Question 7.
What are scavengers? How do they help the environment?
Answer:
Animals that eat flesh of dead animals are called scavengers
Ex: Vultures, jackal, crow,
By eating dead animals they help in keeping environment clean, otherwise our surrounding will be full stinking dead animals

Question 8.
Make flow charts for the preparation of honey and ghee
Answer:
Preparation of honey:
Nectar in flower
Nectar is collected by honey bee
Stored in beehives
Honey is extracted from beehives

Preparation of ghee:
Cow
Cow gives milk
Cream is extracted
Butter
Butter is boiled, ghee is formed

Question 9.
What is food?
Answer:
The edible substances consumed by humans & other animals to get energy for various activities and for growth and development is called food

Question 10.
Which type of seeds give more energy, sprouted seeds or normal seeds?
Answer:
Sprouted seeds give more energy than normal seeds.

IV. Draw a plant diagram and label the parts
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where does it Come From 1