KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Students can Download Chapter 13 Fun with Magnets Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Class 6 Science Fun with Magnets NCERT Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks in the following

Question 1.
i) Artificial magnets are made in different shapes such as Bar magnets, horse shoe & ball ended magnets.
ii) The material which are attracted towards a magnet are called Magnetic materials.
iii) Paper is not a Magnetic material.
iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of Magnet.
v) A magnet always has Two poles.

Question 2.
State the whether the following statements are true or false.

i) A cylindrical magnet has only one-pole. False
ii) Artificial magnet was discovered in Greece. False
iii) Similar pole of two magnets repel each other. True
iv) Maximum iron fillings stick in the middle of a bar magnet when brought near them. False
v) Bar magnets always point towards North – South direction. True
vi) A compass Can be used to find East – West direction at any place. True
vii) Rubber is a magnetic material. False

Question 3.
It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.
Answer:
The blade of sharpener is made up of Iron which is a magnetic substance which gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic.

Question 4.
Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting actions

Column I Column II
N – N ________
N-__ Attraction
S-N ________
_- S Repulsion
Column I Column II
N – N Repulsion
N-S Attraction
S-N Attraction
S – S Repulsion

Question 5.
Write any two properties of a magnet Two properties of a magnet.
Answer:

  1. Magnet aligns in North-South direction when suspended freely.
  2. A magnet has two magnetic poles.

Question 6.
Where are poles of a bar magnet located?
Answer:
Poles of a bar magnet located at its two ends.

Question 7.
A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find our near which end is its north pole located.
Answer:
To locate its north pole, we would do the following steps :

  1. A bar is taken and suspended freely from the middle with the help of thread.
  2. Allow the magnet to comes into rest.
  3. The North pole of the magnet will face the north direction and south pole will face the south direction.
  4. Mark the north pole of the magnet with the marker.

Question 8.
You are given an iron strip. How will you make it into magnet ?
Answer:
Steps to make an iron strip into bar magnet.

  1. A flat strip of iron is taken.
  2. On the iron strip, a bar magnet is placed and rubbed against it horizontally only in one direction.
  3. When you reached the end of the strip, lift the magnet and again start rubbing from the initial position.
  4. This process is repeated more than 40 – 50 times.
  5. After this, the iron strip will attain the property of magnet.

Question 9.
How is a compass used to find directions?
Answer:
A compass has a magnetic needle attached to it which can rotate freely. The magnet always points to north – south direction which is marked on compass and thus helps in finding direction.

Question 10.
A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Affect observed in each case is stated in
Column I: Possible reasons for the observed affects are mentioned.
Column II: Match the statement given in column I with those in column II

Column I Column II
1. Boat gets attracted towards the magnet. a. Boat is fitted with a magnet with north
2. Boat is not affected by the magnet b. Boat is fitted with a magnet with south pole towards its head.
3. Boat moves towards the magnet if North pole of the magnet is brought near its head. c. Boat has a small magnet fixed along its length.
4. Boat moves aways from the magnet when North pole is brought near its head. d. Boat is made of magnetic material.
5. Boat floats without changing its direction. e. Boat is made of non-magnetic material.

Class 6 Science Fun with Magnets Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
In a bar magnet, magnetic power is
a) More that both ends of the magnet
b) More in the middle of the magnet
c) Is same through the magnet
d) None of these
Answer:
a) More that both ends of the magnet

Question 2.
A bar magnet is immersed in a heap of iron filings and pulled out. The amount of iron filling clinging to the
a) North pole is almost equal to the south pole
b) North pole is much more than the south pole
c) North pole is much less than the south pole
d) Magnet will be same all along its length
Answer:
a) North pole is almost equal to the south pole

Question 3.
When a magnet is suspended freely in air with the help of string, it aligns itself in ___ direction.
a) South – West
b) North – East
c) East – West
d) North – South
Answer:
d) North – South

Question 4.
Which of the following is a non- magnetic material.
a) Nickel
b) Wood
c) Iron
d) Cobalt
Answer:
b) Wood

Question 5.
Usually the North pole of a magnetic needle is painted
a) Red
b) Blue
c) Green
d) Black
Answer:
a) Red

Question 6.
According to law of magnets “ Unlike poles ___ each other and like poles ____ each other”.
a) Repel, attract
b) attract, attract
c) attract, repel
d) Repel, repel
Answer:
c) attract, repel

Question 7.
When a North pole of a bar magnet is brought near the north pole of a freely suspended magnetic needle, then it ___ each other.
a) Attracts
b) Repels
c) Neither attracts nor repel
d) None of these
Answer:
b) Repels

Question 8.
Which of the following action will not make a magnet loose its magnetic properties ?
a) Drop a magnet from height
b) Hammer a magnet
c) Pass Electric current from a current
d) Heat a magnet
Answer:
c) Pass Electric current from a current

Question 9.
Which of the following is a natural magnet ?
a) Iron
b) Magnetite
c) Nickel
d) Cobalt
Answer:
b) Magnetite

II. Answer the following questions

Question 1.
How can you separate a magnetic substance from a mixture ?
Answer:
By using a bar magnet, the magnetic substance is separated from mixture.

Question 2.
At which place on a magnet, its magnetic force is maximum ?
Answer:
At poles.

Question 3.
In which direction does a suspended magnet come to rest ?
Answer:
Magnet comes to rest in N-S (North – South) direction.

Question 4.
What happens when N-pole of a magnet is brought near the N-pole of a suspended magnet?
Answer:
There is repulsion between these two magnets as there is repulsion between like poles.

Question 5.
Identify magnetic and non – magnetic substance from the list given below : Iron, Steel, Nickel, Plastic, Wood, Copper and a Stainless steel spoon.
Answer:

Magnetic substance Non magnetic substance
Iron Plastic
Steel Wood
Nickel Copper
Stainless steel spoon

Question 6.
Draw a diagram of a magnetic compass.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 1

Question 7.
Write the main properties of a magnet.
Answer:

  1. Magnet has two poles – South pole and North pole.
  2. Poles of magnet cannot be isolated.
  3. Like poles repel each other and unlike poles attract each other.
  4. Freely suspended magnet aligns is N-S direction.

Question 8.
Write two methods by which a magnet can be demagnetised.
Answer:

  1. By hammering the magnet strongly.
  2. By heating a magnet strongly and keeping it in the east – west direction.

Question 9.
It is advised to keep the magnets away from television, mobiles, CD and computers. Explain why ?
Answer:
Television, mobiles, CD and computers and many more devices are made up of magnetic materials and have magnets in them.
If you bring a magnet closer to it then it will spoil these devices.

Question 10.
A given bar magnet was broken into pieces, where will be its North and South poles?
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 2
If you cut a magnet into pieces then the end labeled as North remain north and the other end formed will be south. Similarly the end that was pointing south will be south pole and its opposite end will be the new north pole.