KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Students can Download Chapter 3 Fibre to Fabric Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Class 6 Science Fibre to Fabric NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Classify the following fibres as natural or synthetic, nylon, wool, cotton, silk, polyester, jute.
Answer:
Natural fibres : Cotton, jute, silk, wool.
Synthetic fibres: Nylon, polyester.

Question 2.
State the following statement are true or false
a) Yarn is made from fibres
b) Spinning is a process of making fibres
c) Jute is the outer covering of coconut
d) The process of removing seed from cotton is called ginning.
e) Weaving of yam makes a piece of fabric.
f) Silk fibre is obtained from the stem of a plant
g) Polyester is a natural fibre.
Answers:
a) – True,
b) – False,
c) – False,
d) – True
e) – True,
f) – False,
g) – False

Question 3.
Fill in the blanks :
a) Plant fibres are obtained from ___ and ___
b) Animal fibres are ___ and ___
Answers:
a) Jute and cotton
b) Silk and wool

Question 4.
From which parts of the plant cot¬ton and jute are obtained?
Jute is obtained from stem and cotton is obtained from cotton bolls which are directly from surface of cotton seeds.

Question 5.
Name any two things got from coconut fibre
Answer:
Ropes and Mats.

Question 6.
Explain the process of making yarn from fibre.
Answer:
The thin strands are called as yarns which are made from fibre. Spinning is the process of making yarn. The process where the cotton fibers are drawn out and being twisted. This process brings all the fibres together to from a yarn.

Class 6 Science Fibre to Fabric Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The process of twisting fibres to make yarn is called ___
a. India
b. America
c. Spinning
d. Knotting
Answer:
c. Spinning

Question 2.
Weaving is done on devices called ___
a. Takli
b. Charka
c. Looms
d. Needles
Answer:
c. Looms

Question 3.
The process of removing seeds from ____
a. Camel
b. Sheep
c. Knitting
d. Shearing
Answer:
a. Camel

Question 4.
Where was silk first produced in 3000B.C
a. India
b. America
c. Australia
d. China
Answer:
d. China

Question 5.
The process of growing silkworms to obtain silk from is_____
a. Agriculture
b. Sericulture
c. Pisciculture
d. Horticulture
Answer:
b. Sericulture

Question 6.
‘Pashmina’wool is obtained from___
a. Camel
b. Sheep
c. Rabbit
d. Goat
Answer:
d. Goat

Question 7.
What do you mean by shearing.
a. The process of shearing things
b. The process of making woollen fabric from fibre.
c. The process of removing hair from the body of animals
d. The process of removing seeds from cotton
Answer:
c. The process of removing hair from the body of animals

Question 8.
Which fibre is obtained from flax seeds
a. Cotton
b. Jute
c. Linen
d. Nylon.
Answer:
c. Linen

Question 9.
Which of these fibres is non – biodegradable
a. Cotton
b. Jute
c. Wool
d. Nylon
Answer:
d. Nylon

Question 10.
The fibres obtained from animals are made up of
a. Proteins
b. Carbohydrates
c. Cellulose
d. Vitamins.
Answer:
a. Proteins

II. Fill in the blanks :

1. ___ and ___ are animals fibres.
2. ___ is used for packing material, sacks, bags and ropes
3. ___ is an example of dietry fibre.
4. Jute is obtained from a plant called ___
5. Give two example of unstitched garments ___ and ___
Answers:
1. Silk and wool
2. Jute
3. Cellulose
4. Patsun
5. Shawl and Dhoti

III. Answer the following questions:

Question 1.
What is fibre?
Answer:
Fibre is a thread like a strand from which yam is made

Question 2.
What is yarn?
Answer:
Yarn is a long continuous length of interlocked fibre which is woven knitted for making garments.

Question 3.
Which kind of soil is needed for growing cotton plant?
Answer:
Black Soil.

Question 4.
Why cotton Clothes are preferred over synthetic fibre?
Answer:
Because they are natural fibre and are biodegradable . they do not cause any pollution and are also good for our skin as they have natural ventilation.

Question 5.
Name some items that are made from coir, jute, hemp, silk and cotton
Answer:
coir : Ropes, floor covering , stuffing in mattresses and pillows.
jute : Jute bags, hat, slipper, rope, matand sack
hemp : Ropes , carpets, nets, clothes and paper
Flax : Used to make a fabric called linen, rope and quality paper

Question 6.
Make a flow chart of cotton ball to fabric
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 1

Question 7.
What are looms?
Answer:
The devices on which weaving of fabrics take place are called looms The looms are either hand operated or power operated

Question 8.
When we burn nylon, why we do not get the smell of burning paper or burning hair?
Answer:
Nylon is a synthetic fibre made from chemicals. On burning nylon these chemicals don’t produce the smell of burning paper or hair which are natural substances.

Question 9.
When we burn wool, why do we get the smell of hair burning?
Answer:
Wool is obtained from the fleece of sheep, goat, yak etc. This is the reason why burning of wool smells like the burning of hair.

Question 10.
What were the materials used by people in ancient times in place of clothes?
Answer:
It appears that in those days people used the bark and big leaves of trees or animal skin and furs in place of clothes.

Question 11.
What are natural fibres ? Explain with example
Answer:
The fibres obtained from plants and animals are called natural fibres For Ex: Cotton from cotton balls, jute from jute plant, silk from cocoon of silkworm and from hair of animals like sheep or goat.

Question 12.
Are all fibres produced by plants?
Answer:
No

Question 13.
Name the states where jute plants are mainly grown in India.
Answer:
West Bengal, Bihar and Assam.

Question 14.
Define ginning of cotton
Answer:
The process of separating fibers from the seeds of cotton is called ginning of cotton.

Question 15.
Describe the process of spinning and weaving?
Answer:
Spinning: The process of making yam from fibresis called spinning in this process fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted, By this fibres come together to from yam. Spinning can be done by hand,by takli and charka. On a large scale, spinning is done with the help of machines.
Weaving: The process of arranging two sets of yarn together to make a fabric is called weaving. The process of weaving can be done on looms. The looms are either-hand operated or power operated.