KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Students can Download Chapter 4 Sorting Materials into Groups Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Class 6 Science Sorting Materials into Groups NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Name five objects which can be made from wood.
Answer:
Table, Chair, Doors, Boat, Bed.

Question 2.
Select those objects from the following which shine: Glass bowl, plastic toy, steel spoon, cotton shirt.
Answer:
Glass bowl and steel spoon are shining objects.

Question 3.
Match the objects given below with the materials from which they could be made. Remember, an object could be made from more than one materials and a given material could be used for making many objects.

Objects Materials
Book Glass
Tumbler Wood
Chair Paper
Toy Leather
Shoes Plastics

Answer:

Objects Materials
Tumbler Glass and plastic Wood
Chair Wood and plastic Paper
Book Paper
Toy Plastic and Wood
Shoes Leather

Question 4.
State whether the statements given below are true or false.
a) Stone is transparent, while glass is opaque. (False)
b) A notebook has lustre while eraser does not. (False)
c) Chalk dissolves in water. (False)
d) Apiece of wood floats on water (True)
e) Sugar does not dissolve in water. (False)
f) Oil mixes with water. (False)
g) Sand settles down in water. (True)
h) Vinegar dissolves in water. (True)

Question 5.
Given below are the names of some objects and material: water, basket ball, orange, sugar, globe, apple and earthen pitcher Group them as:
a) Round shaped and other shapes.
b) Eatable and non – eatables.
Answers:

(a) Round shaped Other shaped
Basket ball Apple
Apple Sugar
Orange
Globe
Earthen pitcher

 

(b) Eatable Non eatable
Water Basket ball
Orange Globe
Sugar Earthen pitcher
Apple

Question 6.
List all items known to you that float on water. Check and see if they will float on oil or kerosene.
Answer:
(a) List of some items that float on water:
1) Paper
2) Wood
3) Thin plastic sheet
4) Wax
5) Ice
6) Thermocol
7) Oil Lotus.

(b) List of items that float on kerosene Boat (all other are flowers)
1) Paper
2) Plastic
3) Wax
4) Thermocol
5) Wood Sand
(c) List of items that float on kerosene
1) Paper Sand
2) Thermocol

Class 6 Science Sorting Materials into Groups Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Which of the following is lustrous material.
a) Wood
b) Plastic
c) Copper
d) Chalk
Answer:
c) Copper

Question 2.
Materials that are difficult to compress are called ___
a) Hard materials
b) Soft materials
c) Sponge materials
d) None of these
Answer:
a) Hard materials

Question 3.
Which of the following will float on water
a) Iron nails
b) Dry leaves
c) Stone
d) Steel
Answer:
b) Dry leaves

Question 4.
Find the odd one
a) Sugar
b) Salt
c) Water
d) Sand
Answer:
d) Sand

Question 5.
Butter paper is
a) Transparent
b) Oily
c) Opaque
d) Translucent
Answer:
d) Translucent

Question 6.
A liquid which contains the dissolved material is known as
a) Solvent
b) Solution
c) Solute
d) None of these
Answer:
a) Solvent

Question 7.
Which of the following insoluble in water
a) Oxygen
b) Sugar
c) Salt
d) Sawdust
Answer:
d) Sawdust

Question 8.
As you cannot see through objects made from materials, such materials are called ___
a) Transparent
b) Opaque
c) Translucent
d) None of these
Answer:
b) Opaque

Question 9.
A material which does not dissolve completely in water is called ___
a) Soluble
b) insoluble
b) Opaque
d) translucent
Answer:
b) insoluble

Question 10.
Find the odd one
a) Jasmine
b) Rose
c) Potato
d) Lily
Answer:
c) Potato

II Match the following

A

B

1) Iron a) Shoes, Belt
2) Wood b) Chair, buckets
3) Leather c) Tables, door, mesh
4) Cotton d) Plough, Bullock cart
5) Plastic e) Bed, pillows, dress

Answers:
1 – c,
2 – d,
3 – a,
4 – e,
5 – b

III. Answer the following

Question 1.
Why do we require to group materials ? Give reason.
Answer:
It helps to describe their properties when we group materials for our convenience.

Question 2.
Is oil soluble in water ?
Answer:
Oil does not dissolve in water so it is insoluble in water but floats on the surface of water.

Question 3.
What is the common property between salt and sand ?
Answer:
Both have mass and are in solid state.

Question 4.
Write two gases which are soluble in water.
Answer:
Oxygen and carbon dioxide.

Question 5.
Name two gases which are insoluble in water ?
Answer:
Hydrogen and nitrogen

Question 6.
Write any four properties of materials.
Answer:
a) Appearance
b) Hardness
c) Solubility
d) Float or sink in water
e) Transparency

Question 7.
What are the similarities between iron, copper and aluminium ?
Answer:
a) They all have lustre
b) They are all metals
c) They are hard

Question 8.
Make a table of objects and the materials they are made of Plate, Pen, Bucket, Knife
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups 1

Question 9.
Name the naturally occuring hardest substance known.
Answer:
Diamond, it is made up of carbon.

Question 10.
Why is water called a universal solvent ?
Answer:
Water dissolves a large number of substances in it, so it is called universal solvent.

Question 11.
Make a table and find out whether the following materials mix with Water: vinegar, lemon juice, mustard oil, coconut oil, Kerosene.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups 2

Question 12.
Grouping of objects helps the shop – keeper Justify the statement.
Answer:
Proper grouping of objects helps shopkeeper in the following ways.
a) He can locate the required object easily and quickly.
b) He can easily come to know what stocks are going to finish and he should purchase them for his customers.

Question 13.
Write an experiment to show that our palm is translucent.
Answer:
Cover the glass of a torch with your palm at a dark place. Switch on the torch, and observe from the other side of palm. We see that the light of torch passes through palm but not clearly. This experiment shows that our palm becomes translucent when a strong beam of light passes through it.

Question 14.
Metals generally occur in solid state and are hard. Name a metal that exists in liquid state and a metal that is soft & can be cut with knife. Mercury is a metal that exists in liquid state. Sodium and potassium are soft metals
and can be cut with knife.

Question 15.
Mention some materials which are made up of paper.
Answer:
Books, notebooks, newspaper, toys, calenders etc.