KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 National Symbol and National Integration

Students can Download Social Science Civics Chapter 10 National Symbol and National Integration Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science Civics Chapter 10 National Symbol and National Integration

Class 6 Social Science National Symbol and National Integration Textbook Questions and Answers

Question 1.
What is ‘Unity in Diversity’?
Answer:
The living culture of community that has faith in different languages, culture and religion is called Unity in diversity. India is a diverse nation and ranks second in the world in population. Our country has geographical diversity also.

KSEEB Solutions

Question 2.
Which are the factors favorable for unity of India?
Answer:
Everyone can follow the religion of his choice. They can mix with the social life by way of speaking their own regional languages. We can find unity in diversity among different people who live together. People belonging to multi-culture who have faith in different language, culture and religion live in India. We find unity in diversity among the people who lead a variety of life. Our constitution has recognized the diversity. Diversity is the strength of India and never a weakness.

Question 3.
What are the factors unfavourable for unity of the nation.
Answer:

  1. Casteism
  2. Communalism
  3. Regionalism

Discuss:

KSEEB Solutions

Question 1.
Which factors can be considered in the path of achieving the national integration?
Answer:
The factors that can be considered in the path of achieving National Integration are

  1. Unity in Diversity
  2. Universal brotherhood
  3. Equality

Class 6 Social Science National Symbol and National Integration Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Why do Nations have National symbols?
Answer:
A country uses National symbols to reflect its culture and heritage. These National symbols are useful in creating patriotism and National Integrity among its citizens.

KSEEB Solutions

Question 2.
Why has the ‘Tiger’ been chosen as India’s National Animal?
Answer:
The Tiger is attractive and majestic to see and its physique is strong.

Question 3.
Write the meaning of National Integration.
Answer:
National Integration means living harmoniously without having hatred, jealously or prejudice against another person or community. It means one should respect the .other and living in amity. It is the feeling of living as equal members in the family of nation, where all people of the country feel. They are one although there are differences with regard to race, religion, culture and language.

II. Fill in the blanks:

  1. _______ reflects a country’s culture and heritage.
  2. The _______ of the Ashoka pillar at Saranath is our National Emblem.
  3. _______ strengthens the feeling of equality among people.
  4. National Integration creates _______, among the people.
  5. _______ is the strength of India.
  6. _______ , _______ and _______, hinder National Integration.
  7. The feeling of one’s own religion over others is known as _______.

Answers:

  1. National symbol
  2. Lion base
  3. National Integration
  4. Unity
  5. Diversity
  6. Casteism, Communalism and Regionalism
  7. Communalism

KSEEB Solutions

III. Match the following:

A B
1. Regionalism a. National unity
2. National Integration b. Tiger
3. National Animal c. Lion base of Ashoka pillar
4. National Bird d. Peacock
5. National symbol e. Narrow commitment to one’s own geographic region

Answers:

  1. b
  2. c
  3. e
  4. d
  5. a