KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Asia – A Land of Contrasts

Students can Download Social Science Geography Chapter 12 Asia – A Land of Contrasts Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science Geography Chapter 12 Asia – A Land of Contrasts

Class 6 Social Science Asia – A Land of Contrasts Textbook Questions and Answers

Question 1.
‘Asia is a land of contrasts’. Why?
Answer:
Asia is the largest of all the continents. Hence it has the greatest variety in terms of physical features, climate, vegetation, wild life, soils, etc. It has the highest mountains, plateaus, vast fertile plains, deserts, river systems and lakes. There is diversity in languages, religions, uneven distribution of population and density. That is why it is often called a land of contrasts.

KSEEB Solutions

Question 2.
What is the physical setting of Asia?
Answer:

  • The continent of Asia is bounded by oceans on three sides and by land on one side. It is bounded by the Arctic Ocean in the north, the Pacific Ocean in the east and the Indian Ocean in the south. Europe Continent in the west.
  • The border between Asia and Europe is traditionally drawn as a zig zag line passing down the spine of the Ural mountains, and through the Caspian Sea, Caucasus mountain and the Black Sea.
  • The boundary separating Asia and Africa is along the Suez canal and the boundary between Asia and Australia is usually placed between the island of New Guinea and Australia.

Question 3.
Which are the major physical divisions of Asia?
Answer:
On the basis of structure and relief features, Asia can be divided into five major physical divisions.

  1. The North-Western Lowlands.
  2. The Central Highlands.
  3. The Southern Plateaus.
  4. The Great Plains of Rivers.
  5. The Island Groups.

Question 4.
Which are the highest mountains and plateaus in Asia?
Answer:
The Himalayas are the highest mountains in Asia, the Yunnan Plateau (South-west of China) is the highest pleateau of Asia.

Question 5.
In which season are the rains plentiful in Asia?
Answer:
Most of the rainfall in Asia is caused by the Monsoon winds in summer season. In winter, the westerlies cause rainfall in western Asian countries, eastern parts of China, the Philippines, and Malaysia which receive rainfall from tropical cyclones.

KSEEB Solutions

Question 6.
Which are the major staple food crops of Asia?
Answer:
Rice and Wheat.

Question 7.
Which is the most important fossil fuel in Asia?
Answer:
Coal and Petroleum.

Question 8.
Which parts of Asia are very sparsely populated? why?
Answer:
The sparsely populated areas includes the northern and eastern parts of Siberia which are very cold, the deserts of Arabia, Iran and Thar in India (too dry) and the highlands of Central Asia.

Question 9.
Mention any three major industrial regions of Japan.
Answer:
There are four major industrial regions in Japan.

  1. The Keihin Region is the greatest industrial region of Japan. It includes by Tokyo, Kawasaki and Yokohama cities. The important industries are textiles, engineering, shipbuilding, paper and cement.
  2. The Hanshin Region includes Osaka-Kobe- Kyoto. It is dominated by textiles.
  3. The Ise Bay Region spreads around Nogoya city and is dominated by textiles and engineering industries.
  4. The Kita Kyushu Region includes Yawata, Kokura and Mji. The industries are steel, ship-building, machinery, chemicals and textiles.

Class 6 Social Science Asia – A Land of Contrasts Additional Questions and Answers

Question 1.
Mention the regional divisions of Asia.
Answer:
The five major regional divisions of Asia are:

  1. East Asia
  2. South-East Asia
  3. South Asia
  4. Southwest Asia
  5. Central Asia.

KSEEB Solutions

Question 2.
Write a note on ‘The southern plateaus’?
Answer:

  • They are the old plateaus made of hard crystalline rocks. They comprise the Plateau of Arabia, the Deccan plateau (India) and the Plateau of Yunnan (Indo-China) and Shan Plateau (Myanmar).
  • The Plateau of Arabia occupies the entire Arabian Peninsula. It is dry region.
  • The Deccan Plateau occupies a large part of the Indian peninsula. It lies between the central mountains, the Western Ghats and the Eastern Ghats. It slopes to the east and most of its rivers flow in that direction.
  • The Yunnan Plateau is situated to the South-West of China. It is a high block consisting of lime-stone. The Shan Plateau is a continuation of Yunnan Plateau.

Question 3.
Which rivers comprise the Indian ocean river system?
Answer:
The major rivers of this groups are : The Tigris and the Euphrates of Syria and Iraq, flow into the Persian Gulf. The Sindhu, the Ganga and the Brahmaputra of lndia and Pakistan rises in the Himalayas and flow southward into the Indian Ocean. Rivers Sittang, Salween and lrrawadi of Myanmar flow into the Bay of Bengal.

Question 4.
Which are leading tea producing areas of Asia.
Answer:
China, Indonesia, India, Malaysia and Thailand.

Question 5.
Which area receives the highest rainfall in the world?
Answer:
Mawsynram in Meghalaya (India) receives the highest rainfall in the world.

Question 6.
Which are places in Asia which record the lowest tempeatures in Asia.
Answer:
Verkhoyansk in Siberia has -51°C and Omyakni has -71°C temperature in January.

KSEEB Solutions

Question 7.
Where are the Monsoon forests found in Asia?
Answer:
South Asia, South-East Asia and East Asia.

Question 8.
Why is the Thundra region (Arctic coastal areas) have very sparse vegetation.
Answer:
Because this belt is mostly covered by snow and ice. Only Mosses and Lichens grow in this belt.

Question 9.
Where in Asia has the largest petroleum reserves?
Answer:
South western Asia i.e., Saudi Arabia, Iraq, Kuwait, Iran, Bahrain, Qatar and United Arab Emirates (UAE).

KSEEB Solutions

Question 10.
The continent of Asia is generally less industrialized why?
Answer:
Despite its large size and rich mineral and agricultural resources, the continent of Asia is generally less industrialized than Europe. The main reasons for this situation are lack of technology, capital, conservative attitude towards industrialization and large population which is engaged in agriculture.