KSEEB Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Rise of New Religions

Students can Download Social Science History Chapter 7 Rise of New Religions Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Social Science History Chapter 7 Rise of New Religions

Class 6 Social Science Rise of New Religions Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. Gouthama Buddha was born in _______.
  2. Gouthama Buddha preached his teaching in _______ language.
  3. Jina means _______.
  4. _______ the 23rd Theerthankara of Jainism.
  5. The sect which wears white cloths belongs to _______ sect of Jainism.

Answers:

  1. Lumbini
  2. Pali
  3. ‘One who has conquered attachmen’ (Moha)
  4. Parashvanatha
  5. Swethambara

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Where was Gouthama Buddha born?
Answer:
Gouthama Buddha was born at Lumbini near Kapilavastu in Nepal.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who were the parents of Gouthama Buddha?
Answer:
Buddha’s parents were king Shudodhana of Shakya republic and his mother was Queen Mayadevi.

Question 3.
Where did the Buddha give his first sermon?
Answer:
At Sarnath near Varanasi in Uttar Pradesh.

Question 4.
What is the meaning of ‘Dharma parivarthana’?
Answer:
‘Dharma Chakra Parivarthana’ is the incident in which Buddha preached his thought to fire disciples at Sarnath near Varanasi in Uttar Pradesh for the first time.

Question 5.
Where as Mahaveera born?
Answer:
Mahaveera was born at Kundagrama near Vaishali.

Question 6.
Who were the parents of Mahaveera?
Answer:
Mahaveeras parents were Siddhartha, a rich Kshtriya of Kundagrama and Trishala Devi.

Question 7.
What did Mahaveera preach?
Answer:
Mahadeeva preached the five fold path to Nirvana. They are Ahimsa (non-violence), sathya (truth), Asteya (non-stealing), Aparigraha (non-possession beyond the need) and Brahmacharya (celibacy).

Question 8.
Which are the sects of Jainism?
Answer:
Swethambara and Digambara.

KSEEB Solutions

Question 9.
Name the important republics of ancient India.
Answer:
Vajji (Vriji).

III. Discuss:

Question 1.
What are the teachings of Buddha?
Answer:
Buddha taught his followers to the eight fold path (Astanga Marga) to salvation (Nirvana). He preached them to attain knowledge by practicing purity in fife and thoughts (Dharma). He said that desire was the reason for sorrow and one who wins over desire will attain liberation (Nirvana).
The eight fold path includes:

  1. right view
  2. right resolve
  3. right speech
  4. right action
  5. right livelihood
  6. right effort
  7. right mindfulness and
  8. right concentration

Buddha also preached his followers to abstain from liquor, violence, corruption and untruthfulness.

IV. Match the words in column ‘A’with the related words in column ‘B’:

A B
1. Gouthama Buddha a. Republic
2. Mahaveera b. The sacred books of Buddhist
3. Vajji c. Religious centre of Jainism
4. sharavanabelagola d. The founder of Buddhism
5. Thripitaka e. The founder of Jainism

Answers:

  1. c
  2. e
  3. d
  4. a
  5. b

Class 6 Social Science Rise of New Religions Additional Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Why did the new religions emerge?
Answer:
The costly rituals of the vedic period was beyond the reach of common people. The rituals were conducted by reciting Sanskrit shlokas and common people were unable to understand them. Thus people felt a need for a simple path to salvation which could be explained and understood in their own language. Moreover the varna system disintegrated the society and Kshatriyas grew powerful. The Kshatriyas were instrumental for new religions like Buddhism and Jainism to emerge. ‘

KSEEB Solutions

Question 2.
Why did Buddha meditate under a Peepal tree in Gaya?
Answer:
Buddha sought guidance from many sages on the ways of removing sorrow. But he was not satisfied with their answer. So he sat under a Peepal tree in Gaya and meditated for many days and became enlightened.

Question 3.
What does Buddha mean?
Answer:
Buddha means ‘One who knows’.

Question 4.
What is Dhamma?
Answer:
The aim of Buddha’s teachings was to attain knowledge by practising purity in life and thought. This is Dharma.

Question 5.
What are ‘Pitakas’?
Answer:
Buddha’s teachings are collected in the books called ‘Pratakas’.

Question 6.
What is the name of the holy book of the teachings of Buddha.
Answer:
Sutta Pitaka.

Question 7.
What are five moral principles of Jainism?
Answer:

  1. Ahimsa (non-evidence)|
  2. Satya (truth),
  3. Asteya (Non-stealing)
  4. Aparigraha (Non-possession beyond the need)
  5. Brahmacharya (Celibacy)

KSEEB Solutions

Question 8.
What are Mahajanapadas?
Answer:
The sixteen kingdoms of the Sindhu-Ganga plains are known as Mahajanapadas.

II. Fill in the blanks:

  1. Good grains, milk and ghee offered to fire in yagna’s is called _______.
  2. _______ was the language of priests.
  3. _______ became the reason for the emergence of new religions.
  4. _______ and _______ were the important new religions.
  5. Mahaveera was born in _______.
  6. Buddha is also called _______ and _______.
  7. The holy books of Buddhism are called
  8. _______ of Karnataka is the famous Jaina religions centre.
  9. States with representative governments are called _______.
  10. _______ was a important Republic in ancient India.

Answers:

  1. Havisu
  2. Sanskrit
  3. Kshatriyas
  4. Buddhism and Jainism
  5. Kundagrama
  6. Thathagatha and Shakyamuni.
  7. Pitakas
  8. Shravanabelagola
  9. Republics
  10. Vajji