KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Students can Download Chapter 5 Acids, Bases and Salts Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Class 7 Science Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Name the elements that determine the Weather of a place.
Answer:
The elements that determine the weather of a place are :

  1. Temperature
  2. Humidity
  3. Rainfall
  4. Wind speed

Question 2.
When are the maximum and minimum temperature likely to occur during the day?
Answer:
The maximum temperature of the day occurs generally in the afternoon while the minimum temperature occurs generally in the early morning.

Question 3.
Fill in the blanks:
(i) The average weather taken over a long time is called Climate of the place.
(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.
(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are the polar region and the tropical region.

Question 4.
Indicate the type of climate of the following areas:
Answer:
a) Jammu and Kashmir: moderately hot and wet climate for a part of the year, extremely cold in winter.
b) Kerala: Very hot and wet as it is a coastal area.
c) Rajasthan: Hot and dry because the temperature is high during most part of the year. But during winter, which lasts only for a few months, the temperature is quite low. This region receives very little rainfall.
d) North-east India: Wet because northeastern India receives rain for a major part of the year.

Question 5.
Which of the two changes frequently, weather or climate?
Answer:
Weather changes frequently.

Question 6.
The following are some of the characteristics of animals:

  1. Diets heavy on fruits
  2. White fur
  3. Need to migrate
  4. Loud voice
  5. Sticky pads on feet
  6. Layer of fat under skin
  7. Wide and large paws
  8. Bright colours
  9. Strong tails
  10. Long and large beak

Each characteristic indicates whether it is adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted to both regions?

Answer:

  1. Tropical rain forests
  2. Polar regions
  3. Polar regions
  4. Tropical rain forests
  5. Tropical rain forests
  6. Polar regions
  7. Polar regions
  8. Tropical rain forests
  9. Tropical rain forests
  10. Tropical rain forests

Question 7.
The tropical rain forest has a large population of animals. Explain why it is so.
Answer:
In tropical rain forest days and nights are almost equal in length throughout the year. The temperature of these region varies from 15°C to 40°C during the year. These regions get plenty of rainfall. Because of continuous warmth and rain, this region supports wide variety of plants and animals. The climatic conditions in rain forests are highly suitable for supporting an enormous number and a variety of animals. That is why the tropical rain forest has a large population of animals.

Question 8.
Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.
Answer:
Animals are adapted to the conditions in which they live. These adaptions are just because of the long process of evolution. It would be difficult for them to survive if they are moved to a region having different climate conditions than from their habitat. Consider the following examples:

  1. A polar bear has thick layer of fat under their skin which acts heat insulator. It protects the bear from the extreme cold climate of polar region. The polar bear cannot survive if it is moved to hot and dry desert regions.
  2. Monkeys have long tails for grasping branches adapted to live in tropical rain forests. If cannot survive in polar Regions.

Question 9.
How do elephants living in the tropical rain forest adapt themselves?
Answer:
Choose the correct option which answers the following question:
An important and widely found animal of Indian tropical rainforests is the elephant. It has adapted remarkably to the conditions of this region. Some of the adoptions are as follows :

  1. It uses its trunk as nose so that it has a strong sense of smell.
  2. Its trunk is also used for picking up food.
  3. Its tusks are used to tear bark of trees. It can eat barks of trees.
  4. The soles of their feet are covered with thick pads. These pads can handle their enormous weight. They also prevent sound so that the elephants can move silently.
  5. Its large ears have strong sense of hearing.

Question 10.
A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in
(i) polar regions
(ii) deserts
(iii) oceans
(iv) tropical rain forests
Answer:
iv. Tropical rain forests

Question 11.
Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?
(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.
(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.
(iii) Along with tail, strong claws, white large paws.
(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.
Answer:
(i) white fur, fat below skin, keen sense of smell.

Question 12.
Which option best describes a tropical region?
(i) hot and humid
(ii) moderate temperature, heavy rainfall
(iii) cold and humid
(iv) hot and dry
Answer:
i. Hot and humid

Class 7 Science Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Additional Important Questions and Answers

Question 1.
What are the elements of the weather ?
Answer:
The temperature, humidity, rainfall, wind speed, etc., are the elements of weather.

Question 2.
Define the Weather of a place.
Answer:
The day-to-day conditions of the atmosphere at a place with respect to the temperature, humidity, rainfall, wind speed, etc., is called the weather at that place. Weather is a complex phenomenon, it can vary over very short periods of time.

Question 3.
What is climate?
Answer:
The average weather pattern taken over a long time of 25 years is called the climate of the place.

Question 4.
Who will prepare the weather report?
Answer:
The weather reports are prepared by the Meteorological Department of the government. This department collects data on temperature, wind, etc., and makes the weather prediction.

Question 5.
What is meant by Rain gauge? What is its use?
Answer:
Rain gauge is an instrument which measures the amount of rainfall of the place. It is basically a measuring cylinder with a funnel on top to collect rainwater.

Question 6.
What are the animals living in tropical rain forests?
Answer:
The major types of animals living in the rain forests are monkeys, apes, gorillas, tigers, elephants, leopards, lizards, snakes, birds, and insects.

Question 7.
How animals are adapted in the tropical rain forests?
Answer:
In this area, a huge number of animals are living. So there is intense competition for food and shelter. Many animals are adapted to living on the trees. The red-eyed frog has developed sticky pads on its feet to help it to climb trees on which it lives. Monkeys have long tails for grasping branches. The bird Toucan possesses a long, large beak which helps to reach the fruits on branches. Many animals have sensitive hearing, sharp eyesight, thick skin, and skin color which helps them to camouflage by blending with the surroundings.

Question 8.
Explain the adaptations of polar bears by sketch diagram.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate 1