KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 11 Impact of the British Rule

Students can Download Social Science History Chapter 11 Impact of the British Rule Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 11 Impact of the British Rule

Class 7 Social Science Impact of the British Rule Textbook Questions and Answers

I. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Who introduced the ‘Permanent zamindari’ System?
Answer:
Governor-General Cornwallis introduced this system.

Question 2.
What is the Ryotwari system?
Answer:
The system where the farmers could directly remit the land tax to the treasury without any intermediaries is Ryotwari system.

Question 3.
How many funds were reserved for education in India as per the charter act of 1813?
Answer:
Under the charter act of 1813, one lakh rupees was reserved for education in India.

Question 4.
Who implemented the Regulating Act and when?
Answer:
The Governor-General Warren Hastings implemented this act in 1773.

KSEEB Solutions

Question 5.
Name the universities that were established in India in 1857?
Answer:
In 1857, Universities were set up at Calcutta, Bombay, and Madras.

II. Discuss in a group and answer the following :

Question 1.
How did the permanent zamindari system influence the farmers?
Answers:
The zamindars exploited the farmers by collecting excess land tax. They never gave attention to improve agricultural output. The tenant farmers were forced to pay their share even though crops had failed. The company made the farmer by forcing them to grow commercial crops that were needed for their factories. It resulted in the growth of bonded labor.

Question 2.
Explain the impact of western education in India.
Answer:

  • Indians of different languages were able to converse with one another in English.
  • This also helped in inspiring the feeling of nationalism among the people.
  • The European materialistic thinking entered the Indian society and had far-reaching consequences.
  • It had a lot of serious influence on Indian literature and led to literary revolutions too.
  • Many sections gained social awareness.

Question 3.
Mention some of the important constitutional reforms in India.
Answer:
Some of the important constitutional reforms in India are:

  • Regulating Act-1773
  • Pitt’s India act – 1784
  • Morley- Minto reforms (1909)
  • Montagu-Chelmsford Reforms (1919)
  • 1935 Act.

This act is considered as a major milestone in Indian history.

III. Match the following items mentioned in ‘A’ with the information given in ‘B’:

A B
1. Warren Hasting a. Permanent Zamindari System
2. Cornwallis b. English Education
3. Thomas Munroe c. Collection of tax by action
4. William Bentinck d. Wealth, Drain Theory
5. Dadabai Navroji e. Ryotwari System

Answers:

  1. c
  2. a
  3. e
  4. b
  5. d

Class 7 Social Science Impact of the British Rule Additional Questions and Answers

I. Fill in the Blanks:

  1. _______ System was introduced in Bengal.
  2. The _______ exploited the farmers by collecting excess Land Tax.
  3. System was brought into effect in the south and west India
  4. _______ translated Rigveda and other writings.
  5. According to _______ “ Wealth Drain” resulted in Poverty.

Answers:

  1. Permanent Land Revenue
  2. Zamindars
  3. Ryotwari
  4. Max Muller
  5. Dadabhai Navaroji.

KSEEB Solutions

II. Answers the following questions in a sentence each:

Question 1.
What is meant by the Permanent Land Reform Act?
answer:
The agreement reached between Lord Cornwallis and the landlords on the system of collection of tax is called the Permanent Land Reform Act.

Question 2.
Who introduced the peasantry system in Madras province?
Answer:
The peasantry system of taxation was brought in Madra’s province by Sir Thomas Munroe in 1820.

Question 3.
Who was responsible for the collection of taxes in the Mahalwari system?
Answer:
The local leader (Lambardar) was responsible for the tax due by all formers.

Question 4.
To whom does the credit go for initiating a new education system?
Answer:
The credit for initiating, a new education system goes to Lord Macaulay and Charles Wood.

Question 5.
Who promulgated an educational policy in support of western science and the English medium?
Answer:
Lord William Bentick promulgated an educational policy in support of western science and English.

Question 6.
How did Adam Smith describe the Britishers in India?
Answer:
Adam Smith described the British in India as plunderers.

III. Answers the following questions in two or three sentences:

Question 1.
What was the main reason for India becoming a poor country during British rule?

  • The main reason for India becoming a poor country during British rule was the transfer of enormous wealth of the nation to England.
  • The huge profits gained by British citizens through investments in various areas were another source of loss of wealth.

Question 2.
What did the Zamindar is done to increase their income?
Answer:

  • To increase their income, zamindars insisted on cultivating crops like cotton Jute, Peanut, Tobacco, Sugarcane, and other commercial crops instead of food crops.
  • It was profitable for the British as the commercial crops would get exported. It resulted in a food shortage.

KSEEB Solutions

Question 3.
Why did the East India Company start collecting higher taxes form the farmers?
Answer:

  • The British needed a huge amount of money to fund there were expenses and salary expenses of their staff.
  • Particularly the British officers were drawing huge salaries.

Question 4.
Why was the Regulating Act considered as a milestone in the history of the constitution ?
Answer:

  • This Act became the base of British administration in India.
  • This also gave a constitution to the East India company.

IV. Answer the following questions in three or four sentences each:

Question 1.
What were the provisions of the Minto – Morley Reforms?
Answer:

  • According to this act, eligible Indians could be made part of the government programmes.
  • The number at the Central Legislative Assembly increases.
  • Similarly, the regional assemblies were also expanded.

Question 2.
What are the provisions of the Montagu – Chelmsford Reforms?
Answer:

  • The total members at the India council of Secretary of state were increased.
  • The tenure of membership was fixed at five years.
  • An Indian High commissioner was posted in London.

Question 3.
What are the provisions of the government of India Act 1935?
Answer:

  • According to this Act, a federal of India was formed with the federation of states and princely states.
  • Diarchy was introduced at the Central government.
  • The responsible government was established in the regions.

Question 4.
What were the features of the permanent Land Ownership Act?
Answer:

  • The Landlords acted as agents of the British.
  • The lease amount of the company was fixed.
  • There was a definite amount of revenue collection.
  • The burden of spending money in the process of collection of tax was also reduced.

Question 5.
What were the features of the peasantry system?
Answer:

  • Under this system, the land was measured, and based on the fertility and irrigation facilities, the tax amount was determined.
  • 50% of the value of the agricultural produce was fixed as the tax which was very high.
  • The tax amount was decided periodically.
  • During floods or drought, even if the crops failed, the farmers had to pay the tax.

Question 6.
What were the cumulative effects of land taxation systems on Indian farmers?
Answer:

  • Land was converted into a commercial commodity.
  • Incidents of sale and auction of land increased.
  • Since the tax was being in cash, the money gained importance.
  • To enhance their income, the landlords forced the farmers to grow commercial crops like cotton, jute, groundnuts, and sugarcane instead of food crops.
  • Commercial crops were suitable for export and hence proved to be beneficial to the British.
  • Due to this, there was a severe shortage of food grains.
  • Different types of peasant classes surfaced in the landlord system.

Question 7.
What were the features of the new education policy for India?
Answer:

  • Primary schools, high schools, colleges, and universities were set up in phases.
  • To supervise the educational system, education departments were set up in the provinces.
    English became the official language of administration in 1844.

V. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. Mahal means _______ or estate.
a) City
b) Town
c) Village
d) Municipality
Answer:
c) Village

2. Under the _______, one lakh rupees was reserved for education in India.
a) Regulating Act
b) Charter Act of 1813
c) Pitt’s India Act
d) Rowlatt Act.
Answer:
b) Charter Act of 1813

3. _______ introduced the Ryotwari system.
a) T.B. Macaulay
b) J F Fleet
c) Munroe
d) Bentham
Answer:
c) Munroe

KSEEB Solutions

4. On the advice of _______ English education was introduced in India.
a) T. B. Macaulay
b) J.S. Miu
c) Bentham
d) Bentinck
Answer:
a) T. B. Macaulay

5. Charles Wood’s recommendations on education are called _______.
a) Minute
b) Magna Carta
c) Charter
d) Dispatch
Answer:
d) Dispatch

KSEEB Solutions

6. The rate of revenue collection was ______ percent of the produce, under the Ryotwari system.
a) 50
b) 25
c) 75
d) 10
Answer:
a) 50