KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 14 Pro-People Movements of Karnataka

Students can Download Social Science History Chapter 14 Pro-People Movements of Karnataka Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 14 Pro-People Movements of Karnataka

Class 7 Social Science Pro-People Movements of Karnataka Textbook Questions and Answers

I. Answer in one word or sentence each:

Question 1.
Why did the movement ‘save the source of Tunga’ begin?
Answer:
The Tunga river protection drive agitation started because the Tunga river was getting polluted by the Iron-ore processing unit.

KSEEB Solutions

Question 2.
What is meant by the ‘Appiko’ movement?
Answer:
‘Appiko’ means ’embrace’. To grow and protect trees and to prevent their destruction, this movement was started in Karnataka.

Question 3.
What is ‘Social Forestry’?
Answer:
The planting of selected trees and plants by the forest department in the place of trees cut is known as ‘Social Forestry’.

Question 4.
Who were the first women B.A (Honours) degree holders?
Answer:
In Karnataka, Srirangamma and Rakmanamma were the first women to get a B.A. Honours degree.

II. Answer in two or three sentences each:

Question 1.
Why should we save ancient lakes?
Answer:

  • As a result of many industries, the discharge of effluents into the rivers and lakes make them polluted.
  • Lakes provide water for birds, animals and other living beings.
    Therefore lakes should be preserved and protected.

KSEEB Solutions

Question 2.
Name the important movements relating to the protection of the environment.
Answer:
The important movements are :

  • Sahyadri mining protest forum
  • Chipko and Appiko movements
  • Social forestry’
  • Seabird Navai base in Karawara
  • Countries Nagarjuna power generation plant in the coastal belt
  • Preserve tanks agitation
  • Upper Bhadra project opposition agitation
  • Preserve Cubbon park drive
  • Movement opposing Cargill seeds
  • Oppositions to Industrial cities

Question 3.
Why did the Dalit movement begin?
Answer:

  • Dalits had no place even in the caste system They were lower than the lowest. They were kept away from the mainstream in society for the sole reason that they were born in untouchable families.
  • The non-brahmin movements that started in the 20th century did not include the Dalits. Protesting against this the ‘Dalit Movement’ started in the 1970s and grew into a decisive force.

Question 4.
What was the motto of the Dalit movement?
Answer:

  • The Dalits are fighting for their own rights
  • Education, organization, and agitation were the catchwords of their movement.
  • They became more aware and looked at political achievement as a solution for their problems.

KSEEB Solutions

Question 5.
Why is the Panchayat Raj system significant?
Answer:

  • The Panchayat raj system can be defined as the decentralization of administration.
  • It aims at giving authority to the local people to participate in the administration and take decisions.
  • These system created many opportunities for the Dalits, people of backward classes, and women to participate in self-government.

Class 7 Social Science Pro-People Movements of Karnataka Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Man is treating _______ as a raw material instead of realizing that it is a marvel of creation.
  2. With the beginning of _______ in the western ghats, environmental protection movements became inevitable
  3. ‘Sahyadri Mining Protest Forum’ started opposing the mining operations in _______ and surrounding areas.
  4. _______ who is fighting for afforestation is the mother of 284 trees.
  5. The women’s movement, specifically laid emphasis on women’s _______.

Answers:

  1. nature
  2. mining
  3. Kudremukh
  4. Salumarada Thimmakka
  5. Education

II. Match the following:

A B
1. Chamaraja Wodeyar a. Association of Dalit writers and artists
2. B.R.Ambedkar b. Opened separate schools for dalits
3. B. Shyamsundar c. Architect of Panchayat Raj
4. Bhadravathi d. Dalit Surya
5. Sri Nazeer Sab e. Bhimasena Organization

Answers:

  1. b
  2. d
  3. e
  4. a
  5. c

KSEEB Solutions

III. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Which factors have affected the environment?
Answer:
The industrial revolution, trade, and commercial revolutions have severely affected the environment.

Question 2.
Who was the leader of the first post-independence farmer’s agitation at Kagodu in Shimoga?
Answer:
Shantaveri Gopala Gowda of the Samajwadi party was the leader of this agitation.

Question 3.
Who was the state convener of the Karnataka Dalit Sangharsha Samithi?
Answer:
Prof B. Krishnappa became the State Convener of the Samithi.

Question 4.
What was the call given by Ambedkar for the upliftment of the Dalits?
Answer:
Ambedkar gave the call education, Association, and Agitation for the upliftment of Dalits.

Question 5.
Who was the chairperson of the committee formed to decide the place of different languages in education?
Answer:
Prof. V. K. Gokak was the chairperson of the committee.

KSEEB Solutions

Question 6.
What do you mean by ‘Panchayat Raj System?
Answer:
The Panchayat Raj system can be defined as the decentralization of administration.

IV. Answer the following in two or three sentences:

Question 1.
Name some women who participated in the freedom struggle.
Answer:
Kamaladevi Chattopadhyaya, Sarojini Naidu, Aruna Asaf Ali, and Dr. Muthulaxmi Reddy are some of the women who participated in the freedom struggle.

Question 2.
Name the organizations that took up the local farmer’s issues.
Answer:

  • Karnataka Province Farmer’s Association
  • Kissan Sabha
  • Dalit Sangarsh Samithi
  • Farmers and Labourer’s association etc.,

Question 3.
What were the important slogans of the Gokak agitation?
Answer:
The important slogans were

  • Name is Karnataka, let the breath be Kannada
  • Let Kannada thrive, towards that we strive
  • Implement Gokak Report
  • Let Karnataka be filled with the fragrance of Kannada etc.,

KSEEB Solutions

Question 4.
Name the movements which made headlines in the recent past at national and international levels.
Answer:

  • Movements against mining in Karnataka.
  • Agitations against mining and looting of the natural wealth of Bellary, Tumkur, Chitradurga, Chikmagalur, North Canara, Davanagere, Ramnagara, and other districts.

Question 5.
Name the Dalit writers who wrote for the cause of Dalits, what was their objective?
Answer:

  • Dalit writers like Devanuru Mahadeva and Dr. Sidda lingiah presented the inner life of Dalits through their literature.
  • Many Dalit Writers are portraying the challenges of Dalits in the face of globalization.

Question 6.
Name the people who actively participated in the ‘Save Kannada’ Movement.
Answer:

  • A. N. Krishna Rao, Chidananda Murthy, M.N. Ramamurthy, Vatal Nagaraj and many others achieve took part in this movement
  • Organizations like Karnataka Yuvajana sabha, Kannada Jagruta Parishat and Kannada Shakti Kendra succeeded in securing supremacy for Kannada, Kannadiga and Karnataka.

Question 7.
a) When was a committee formed by the central committee to recommend the Panchayat Raj system?
Answer:
In 1955, the central government formed a committee under the chairmanship of Bahvantrai Mehta

b) What are the recommendations of this committee ?
Answer:
This committee recommended a three Tier local administration system

  1. gram Panchayat
  2. Taluk panchayat
  3. Zilla panchayat

V. Answer the following questions in three or four sentences:

Question 1.
What are the achievements of women’s organizations in Karnataka?
Answer:

  • Women’s organizations opposed dowry, harassment, and domestic violence.
  • a lot of pressure was brought on for the propagation of women’s rights and to bring about changes in the existing laws.
  • These organizations are striving to get a reservation of 33% for women in the legislature to have an effective voice in the administration.

Question 2.
What are the measures adopted by the Karnataka government for the betterment of women?
Answer:

  • The Karnataka government has been the first state to declare 50% reservations for women in local bodies.
  • Government has appointed a commission for the welfare and development of girls and women
  • This commission is trying to get justice for women against exploitation.

KSEEB Solutions

Question 3.
What are the problems faced by Indian farmers?
Answer:

  • Farmer’s finds it impossible to survive without government support.
  • Industrialists decide the price of then- produce, whereas the former’s have not reached a stage where they can decide the price of their produce.
  • They are always at the mercy of the rain god.

Question 4.
What were the main farmer’s agitations against?
Answer:

  • The first post-independence farmer’s agitation took place at Kagodu and in Shimoga against the landlords.
  • The former’s started their protest against the size of the measure used for the measurement of their produce.
  • They started agitating against matters of exploitation like loan recovery, exploitation of the tillers and other major problems.

Question 5.
Name the different agitations that took place in Karnataka.
Answer:

  • Harihara Poly fiber Industry of Davangere
  • Seabird Naval base in Karwar
  • Co-gentrix Nagaijuna power generation plant in the coastal belt.
  • Preserve Tanks agitation
  • Upper Bhadra Project opposition
  • Preserve Cubbon Park
  • Cargill seeds and Industrial Cities.

Question 6.
What are the recommendations of the gokak committee?
Answer:

  • The committee recommended that priority should be given to Kannada it should be made compulsory in education.
  • It allotted 325 marks for the three – language formula
  • It also recommended that in the three – language formula, Kannada should be the first language with 125 marks. (3m)

VI. Fill in the blanks by choosing the right options:

1. _______ dedicated his whole life to the Chipko movement.
a) Nanjunda Swamy
b) Sunderlal Bahuguna
c) Sundaresh
d) Shamanna
Answer:
b) Sunderlal Bahuguna

2. In _______ ‘Organic Farming Mission’ was established leading to the encouragement of organic farming.
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Tamilnadu
d) Karnataka
Answer:
d) Karnataka

3. _______ was the first woman mayor of Bangalore.
a) Indiramma
b) Sri rangamma
c) Sarojini Naidu
d) Aruna Asaf Ali
Answer:
a) Indiramma

4. In the year _______ the practice of celebrating March 8th as ’International Women’s day started.
a) 1973
b) 1974
c) 1975
d) 1976
Answer:
c) 1975

KSEEB Solutions

5. In 1972, a land acquisition movement was carried out in _______.
a) 1973
b) 1974
c) 1975
d) 1976
Answer:
c) 1975