KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 17 Integration of Karnataka and Border Disputes

Students can Download Social Science History Chapter 17 Integration of Karnataka and Border Disputes Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 17 Integration of Karnataka and Border Disputes

Class 7 Social Science Integration of Karnataka and Border Disputes Textbook Questions and Answers

I. Answer in one word or sentence each:

Question 1.
When was the Karnataka Vidya Vardhaka Sangha established?
Answer:
Karnataka Vidyavardhaka Sangha was established in 1890.

Question 2.
Who is called ‘Karnataka Kulapurohita’?
Answer:
Alur Venkatarao was called ‘Karnataka Kulapurohita’.

KSEEB Solutions

Question 3.
Name two organizations that contributed to the integration of Karnataka.
Answer:
The two organizations that contributed to the integration of Karnataka are

  • Karnataka vidyavardhaka sangha
  • Karnataka Integration sabha

Question 4.
Who wrote the poem “Udayavagali Namma Cheluva Kannada Naadu”?
Answer:
‘Udayavagali Namma cheluva Kannada Naadu’ was written by ‘Huyilgol Narayana Rao’.

Question 5.
When did Vishala Mysuru State come into existence?
Answer:
The Vishala Mysuru state came into existence on 1 st November 1956.

Question 6.
Who and when the name Karnataka was given?
Answer:
When D. Devaraj Urs became the chief minister he renamed Mysuru state as Karnataka on 1st November 1973.

II. Answer in two or three sentences each:

Question 1.
Who are poets and writers that provided motivation for the Karnataka Integration Movement? Name their poems.
Answer:
Poets:

  • Huyigola Narayana Rao. Udayavagali Namma Cheluva Kannada Naadu.
  • Kuvempu=”Jayahe Karnataka Maathe” and “Nee Mettuva Nela Ade Karnataka”.

Writers:

  • Aluru Venkataraya communicated the glory and richness of Kannada language and land.
  • Shanthkavi-played an important role in motivating the people of Bombay Karnataka.
  • Many other poets, writers and journalists motivated Kannadigas to get united.

KSEEB Solutions

Question 2.
Who was the Chairperson of State Reorganizing Commission? Who were the members of the Commission?
Answer:

  • S Fazal Ali was the chairperson and it was called Fazal Ali Commission.
  • H.N. Kunjru and K.M. Panmkar were its members.

Class 7 Social Science Integration of Karnataka and Border Disputes Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. _______ was established in 1915 in Bengaluru.
  2. _______ was the president of the National Convention of Indian National Congress held at Belagavi in 1924.
  3. The aim of _______ was to communicate the glory and richness of the Kannada language and its land.
  4. _______ played an important role in motivating the people of Bombay Karnataka.
  5. Andhra State was formed in _______.

Answers:

  1. Kannada Sahitva Parishad
  2. Gandhiji
  3. Alur Venkata Rao
  4. Shanta Kavi
  5. 1953

KSEEB Solutions

II. Match the following:

A B
1. Kuvempu a. Bijapur
2. Huyigola Narayanarao b. Mandya
3. Madras Karnataka c. Jayahe Karnataka Maate
4. Mumbai Karnataka d. Niligiri District
5. Mysore e. Udayavagali Namma cheluva Kannada Naadu

Answers:

  1. c
  2. e
  3. d
  4. a
  5. b

III. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Which was the recommendation of the Fazal Ali commission that Kannadigas protested against?
Answer:
Kannadigas protested against the inclusion of Kasaragod in Kerala State and most parts of Bellary in Andhra State.

Question 2.
When and who demanded the integration of Andhra province?
Answer:
In 1952, an Andhra leader, Potty Sriramulu, demanded the integration of Andhra province.

KSEEB Solutions

Question 3.
In the first stage of Integration Movement, into how many administrative units was Karnataka redistributed?
Answer:
Karnataka was redistributed into Mysuru, Bombay, Madras, Hyderabad and Kodagu units.

Question 4.
When the State of Andhra created, which were the taluks, merged with Mysuru state?
Answer:
Seven taluks of Ballari district were merged with Mysuru state.

Question 5.
Name districts under Bombay region.
Answer:
Belagavi, Dharwad, Bijapur, Uttara Kannada.

Question 6.
Name the districts under the Hyderabad region.
Answer:
Gulbarga, Raichur, Bidar.

IV. Answer the following questions in two or three sentences:

Question 1.
Which was the recommendation of the Fazal Ali commission that Kannadigas protested against?
Answer:
Kannadigas protested against the inclusion of Kasaragod in Kerala State and most parts of Bellary in Andhra State.

KSEEB Solutions

Question 2.
When was Karnataka integrated? Who was the first chief minister of integrated Karnataka?
Answer:
Karnataka was integrated on November 1 st 1956. S. Nijalingappa was the first chief minister of Mysore state.

Question 3.
What is the role of Newspapers and literature in the integration Movement?
Answer:

  • Newspapers like Vishwakarnataka, Navakarnataka, Vagbhushana, Jayakarnataka, Samyukta Karnataka and other magazines motivated people for integration.
  • Apart from them, various literary works also motivated people.

Question 4.
Why was the Mahajan Committee appointed? What was its recommendation?
Answer:

  • In 1966, a one-man Committee under the chairmanship of Meherchand Mahajan was appointed by the central government to study the border areas between Maharastra and Karnataka and make recommendations.
  • The Mahajan report recommended that Belgaum should remain a part of Karnataka.

Question 5.
Why are the people of Karnataka opposing the merger of Kasargod with Kerala?
Answer:

  • Kasargod was under the reign of Kannada kings.
  • It is culturally harmonious with Karnataka.
  • The state reorganization committee has recommended merging Kasargod with Kerala.
  • So, the people of all sections like students, women, government workers and other went on strike demanding that Kasargod be given to Karnataka.

V. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. _______ poems ‘Jayahe Karnataka Maate’ touched the hearts of lakhs of people.
a) Narayana Rao
b) Shantha
c) Kuvempu
d) Manjeshwar Govindapai
Answer:
c) Kuvempu

2. _______ named Mysore state as Karnataka state.
a) Kengal Hanumanthaiah
b) S. Nijalingappa
c) Bangarappa
d) D. Devaraj Urs
Answer:
d) D. Devaraj Urs

3. _______ City is the main cause Of dispute between Karnataka and Maharastra.
a) Kasargod
b) Belgaum
c) Kolar
d) Gulbarga
Answer:
b) Belgaum

KSEEB Solutions

4. Karnataka Integration Sabha was started in _______ in 1916.
a) Dharwad
b) Kolar
c) Raichur
d) Ballari
Answer:
a) Dharwad

5. Kayyarakiyannarai fought for the integration of _______ with Karnataka
a) Hassan
b) Tumakuru
c) Kasaragodu
d) Kollegal
Answer:
c) Kasaragodu

6. The central government had formed a one-member commission of Mahajan in _______.
a) 1964
b) 1965
c) 1966
d) 1967
Answer:
b) 1965