KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 25 Australia – The Flattest Continent

Students can Download Social Science Geography Chapter 25 Australia – The Flattest Continent Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science Geography Chapter 25 Australia – The Flattest Continent

Class 7 Social Science Australia – The Flattest Continent Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Question 1.
Australia is known as the flattest continent. Why?
Answer:
Out of the total land surface in Australia 94% is less than 600 mt. above sea level, comprising of flat lowland. Therefore it is known as the ‘Flattest continent’.

KSEEB Solutions

Question 2.
Explain the location and extent of Australia.
Answer:

  • The continent of Australia is situated completely in the southern and the eastern hemispheres.
  • It lies between 10° 45’S and 43°39’S latitude.
  • It lies 11°39’E and 153° 39’E longitudes.
  • The Tropic of Capricorn passes approximately through the central part of the continent extent.
  • The total area of the continent including the island of Tasmania is 76.82 lakh km2.
  • The continent is 3,940 km from north to south and 4,350 km from west to east.
  • Its coastal line is 19,310 km long.

Question 3.
What are the major physical divisions of Australia?
Answer:
Australia can be divided into three physical divisions. They are

  • The Eastern Highlands
  • The Plateau Lowlands
  • The Western Plateau

Question 4.
Write a note on the river system of Australia.
Answer:

  • There are a few rivers in Australia.
  • Most of the rivers are short and flow into the lakes.
  • The Murray is the most important river in . Australia. The Darling, Lachlan and Murrimbidge are its main tributaries. It drains into the Encounter Bay.
  • Hunter, east flitzroy and Belgando are eat flowing rivers.
  • Mitchel, Gilbert and Flinders flow towards north west and join the gulf of corpentaria.
  • The Daly, Victoria, West Flitzroy flow northwards and north westward and joins the Timor sea.
  • The rivers Cooper Geek, Diamantina and Mucumba drain into lake Eyre.
  • Rivers Murchison, Avon, Blackwood, etc., drain into the Indian ocean.

Question 5.
What are the main crops in Australia?
Answer
A variety of crops are grown in Australia. Wheat, sugarcane cotton, maize, tobacco are the main crops of Australia. A variety of fruits and vegetables are also grown in South Australia, Queensland, New South Wales, and Victoria.

Question 6.
Which are the important minerals of Australia?
Answer:
Australia has enough mineral resources. The important mineral resources of this continent are: iron ore, bauxite, lead, zinc copper, nickel, tin, and uranium coal, petroleum, and natural gas are available in Australia. Many of these minerals are exported.

Question 7.
Mention the important industries of Australia.
Answer:
The major industries and producing centers are Iron and Steel industry, Automobile industry, Shipbuilding, Electrical machinery, Textile, Paper, Paperboard and pulp industries, Oil refining.

KSEEB Solutions

Question 8.
Mention the products exported from Australia.
Answer:

  1. Australia exports about 70% of its total production of wheat.
  2. Milk, meat, and other dairy products are exported. The fine wool of Merino sheep is also exported.
  3. Minerals like iron ore, bauxite, lead, zinc, etc., are also exported coal is also exported.
  4. Iron and steel, machinery, and other manufactured goods are exported.

Question 9.
The density of the population in Australia is low. Why?
Answer:

  • The distribution of the population in Australia is uneven and sparse. It is a country with a very low density of population. The average density is only 3 persons per sq.km.
  • It is because 80% of the continent is covered by desert and semi-desert. In Australia the urban population is more than the rural population.

Question 10.
Mention the grassland found in Australia. There are two types of grasslands in Australia.
Answer:

  • Tropical grasslands – Savanna
  • Temperate grasslands- Downs

Class 7 Social Science Australia – The Flattest Continent Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Australia was a part of the ancient _______.
  2. _______ formed a formidable barrier to the early settlers who reached the eastern coast of Australia.
  3. _______ is the highest peak of the continent Australia.
  4. Most of the rivers of Australia rise in the _______.
  5. The worlds largest monolithic rock is _______.

Answers:

  1. Gondwana land
  2. The Great Dividing Range
  3. Mt. Kosciusko
  4. Eastern Highlands
  5. Ayers Rock

KSEEB Solutions

II. A. Match the following :

A B
1. The central lowlands a. most important river in Australia
2. The bed of lake eyre b. world’s largest artesian basin
3. Musgrave and Mcdonnel c. the lowest point of Australia
4. Murray – Darling d. the largest lake in Australia
5. Lake Eyre e. highest ranges in central Australia

Answers :

  1. b
  2. c
  3. e
  4. a
  5. d

B. Match the following:

A B
1. Koala a. resembles the beautiful peacock
2. Kangaroo b. egg-laying animal
3. Platypus c. termites eater
4. Echidna d. national animal
5. Emu e. marsupials
6. Lyrebird f. Flighters bird

Answers:

  1. e
  2. d
  3. b
  4. c
  5. f
  6. a

KSEEB Solutions

III. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Where is the world’s largest Artesian basin located?
Answer:
The central lowlands of Australia.

Question 2.
Which are the famous deserts located in the western plateau of Australia?
Answer:
The great sandy desert, great victoria desert and Simpson deserts are located in the western plateau.

Question 3.
Why is the season of Australia opposite to those of the Northern Hemisphere?
Answer:
Due to its location in the southern hemisphere, the seasons of Australia are opposite to those of the Northern Hemisphere.

Question 4.
Which birds are best known for their human-sounding laughter?
Answer:
Kookaburras are best known for their human-sounding laughter.

KSEEB Solutions

Question 5.
Why is Australia a land of rare animals?
Answer:
Because around 60% of its native birds are not found anywhere else in the world.

Question 6.
What are the huge farms where sheep are raised known as in Australia?
Answer:
They are known as ‘stations’.

Question 7.
Which are the two famous gold mining centres in Australia?
Answer:
Kalgoorlie and Coolgardie.

Question 8.
Which are the main sources of power in Australia?
Answer:
Coal, petroleum, and natural gas are the main sources of power in Australia.

IV. Answer the following in two or three sentences each:

Question 1.
Describe the tropical forests of Australia?
Answer:

  • They are found in the northern and northeastern coastal areas of Australia. They occupy a very small area which is patchy.
  • Palm, ash, beech, and cedar are important trees.

Question 2.
What type of agriculture is practiced in Australia?
Answer:

  1. In Australia, extensive farming is in practice.
  2. The size of the holdings is large and modem methods of cultivation are followed.
  3. The importance is given to commercial crops as they are needed for export.

Question 3.
Why is animal husbandry an important occupation in Australia?
Answer:

  • Animal husbandry is an important occupation in Australia.
  • Sheep and cattle are reared for wool, meat, skin, and dairy products.

Question 4.
How are the central low lands of Australia divided?
Answer:
The central lowlands are divided into three basins they are:

  1. The Murray Darling Basin
  2. The Lake Eyre Basin
  3. The Carpentaria Lowlands

KSEEB Solutions

Question 5.
Why is agriculture limited in Australia?
Answer:

  • The cultivable area is small and accounts for only 4% of the land in Australia.
  • It is found along the coastal plains and river basins.
  • Due to scanty and untimely rainfall, infertile sandy soil, and lack of irrigation facilities, the cultivated area is limited.

Question 6.
What are the factors that favour sheep rearing in Australia?
Answer:
The vast grasslands, water from the artesian wells, cool and dry climate, modem methods of sheep rearing and wide market facilities have encouraged sheep rearing.

Question 7.
What are the factors that contribute for the development of industries?
Answer:

  1. mineral wealth
  2. agricultural development
  3. progress in science and technology
  4. availability of capital
  5. a wide market

are some of the important factors for the development of industries.

V. Multiple Choice Questions:

1. The continent of Australia is located between the Indian ocean and the _______.
a) Arctic ocean
b) Antarctic Ocean
c) Atlantic
d) Pacific
Answer:
d) Pacific

2. One of the following is not a name given to Australia _______.
a) Flat continent
b) Dark Continent
c) New Continent
d) Desert continent
Answer:
b) Dark Continent

3. The cyclones in Australia are known as _______.
a) Hurricanes
b) Typhoons
c) Willy willies
d) Tornado
Answer:
c) Willy willies

KSEEB Solutions

4. The _______ passes through the central part of Australia.
a) Tropic of Cancer
b)Tropic of Capricorn
c) Equator
d) Arctic circle
Answer:
b) Tropic of Capricorn

5. In Australia, ‘the downs’ is the popular name of _______.
a) temperate grassland
b) tropical grassland
c) slopes of the eastern
d) lake eyre basin highlands
Answer:
a) temperate grassland

6. The most of important crop of Australia is _______.
a) maize
b) Sugarcane
c) wheat
d) Tobacco
Answer:
c) wheat

7. _______ is the most populated state in Australia.
a) Victoria
b) Tasmania
c) South Australia
d) New South Wales
Answer:
d) New South Wales