KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 5 Wodeyars of Mysuru

Students can Download Social Science History Chapter 5 Wodeyars of Mysuru Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 5 Wodeyars of Mysuru

Class 7 Social Science Wodeyars of Mysuru Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1.  _______ was the capital of early Mysuru Wodeyars.
  2. After the second Anglo Mysuru War British and Tippu signed _______ treaty.
  3. _______ was famous as Tiger of Mysuru.
  4. _______ was Naalvadi Krishnaraja Wodeyar’s Diwan.
  5. Legislative Assembly started in the year _______ at Mysuru state.
  6. Gandhiji described Mysuru State as _______.
  7. _______ was the first Kannadiga to get Bharath Rathna award.
  8. Irwin canal was built by Dewan _______ .

Answers:

  1. Srirangapatna
  2. Mangaluru
  3. Tippu Sultan
  4. Poornaiah
  5. 1907
  6. Ramarajya
  7. Sir M. Vishveswaraiah
  8. Sir Mirza Ismail

II. Answer the following in a sentence each:

Wodeyars Of Mysore Notes Question 1.
Who established Attara Kacheri?
Answer:
Chikkadevaraya opened ‘Attar Kaheri’.

KSEEB Solutions For Class 7 Social Science Chapter 5 Question 2.
Where is Dariya Doulath?
Answer:
Dariya Doulath is in Srirangapatna.

Wodeyars Of Mysore 7th Class Question 3.
Where is Lalbagh? Who started this?
Answer:
Krishnaraja Wodeyar III came to power after Tippu’s death.

Wodeyars Of Mysore 7th Class Notes Question 4.
Who came to power after Tippu’s death?
Answer:
Because Krishnaraja Wodeyar III did not properly suppress the revolt of Bidanuru of Shivamogga, they dethroned the king and brought the administration of Mysuru under commissioner.

Wodeyars Of Mysore Question Answer Question 5.
Why was the administration of commissioners introduced?
Answer:
As the British felt that Krishnaraja Wodeyar III did not properly suppress the revolt of Bidnauru of Shivamogga, they dethroned the king and brought the administration of Mysuru under a commissioner.

Wodeyars Of Mysore Questions And Answers Question 6.
Name the important commissioners of Mysuru.
Answer:
Mark Cubbon and Louis Bentham Bowring were the important commissioners of Mysuru.

Wodeyars Of Mysuru Question 7.
What is Punaradana?
Answer:
In 1881, the British handed over the administration of the state again to Chamaraja Wodeyar X. This is called Punardana.

Wodeyars Of Mysore Question 8.
When did Praja Prathinidhi Sabhe came into existence?
Answer:
In 1881, the ‘People’s Representative Assembly’ come into existence.

Question 9.
Where is Kannada Sahithya Parishad? When was it established?
Answer:
Kannada Sahithya Parishad is in Bengaluru. It was established in the year 1915.

Question 10.
Who led the Palace Protest?
Answer:
After the declaration of Indian Independence, a Sathyagraha started in front of the palace pressing for the inclusion of Mysuru state in the Indian Federation under the leadership of K.C. Reddy.

III. Discuss in groups and answer:

Question 1.
What are the achievements of Hyder Ali?
Answer:
Hyder Ali was aware of contemporary

  • Though he was illiterate, he knew many languages including Kannada.
  • He extended the kingdom Mysuru considerably.
  • He was a brave soldier and an efficient administrator. He has an important place in the history of Karnataka.
  • He established the beautiful Lalbagh garden in Bengaluru.

Question 2.
Write a note on the results of the Third Anglo Mysuru War?
Answer:

  • In the third Anglo – Mysuru war, the Britishers lay siege to the capital city of Tippu’s Srirangapatna.
  • Tippu had to sign a peace treaty with the British.
  • As per the peace treaty, Tippu had to surrender half his kingdom to the British and had to pay 330 lakh as compensation.
  • Two of his sons were taken as hostages until the compensation was cleared.

Question 3.
What are the achievements of Tippu Sultan?
Answer:

  • Tippu Was aware of the latest achievements in science and technology. He had a very good library.
  • He built Bengaluru palace and a summer palace in Srirangapatna. (DariyaDoulath)
  • The walls, pillars, and the roof of the summer palace are painted with paintings depicting historical incidents.
  • He popularized sericulture in the state.
  • He modernized his army with the help of the French. He moulded guns in Srirangapatna.
  • Mastering the technique of launching rockets was his uniqueness.
  • Tippu sanctioned grants to many Hindu temples and he gave gifts to Shringeri Math.
  • The tomb of Hyder Ali and the Jumma Masjid was great constructions finished by Tippu. The Minarets of the Masjid are known for their beauty.
  • He established royal mints at Srirangapatna and Mysuru.

Question 4.
List the achievements of Naalvadi Krishnaraja Wodeyar.
Answer:

  • He was well educated. He was a visionary and had a soft corner for the welfare of the downtrodden.
  • He gave 371 acres of land and five lakh rupees grants to J.N.Tata to start a science institution in Bengaluru.
  • In 1907 the Legislative Assembly was established.
  • He built KRS Dam and developed agriculture in the state.
  • The present Mysuru palace was completed in 1910.
  • The Mysuru Economic Conference was started in 1911.
  • He passed the order that the backward class should get special representation in Government service.
  • He gave voting power to women for the first time.

Question 5.
What are the achievements of Sir M.Vishveshwaraiah?
Answer:
‘Industrialize or Perish’ was the famous declaration of Sir. M. Vishveswaraiah.

  • He started ‘Sandalwood factory at Mysuru. He also started a Soap factory, a Central industrial workshop, leather processing, and metal factories in Bengaluru.
  • In order to provide impetus to trade and commerce, the Mysuru Chamber of Commerce and Industries was started at Bengaluru.
  • Mysuru Bank was started in 1913 to provide support to the growth of industries.
  • He made primary education compulsory and gave importance to technical education.
  • He established the agricultural school at Hebbal.
  • The University of Mysuru was established in 1916.
  • Kannada Sahitya Parishad was established in the year 1915.
  • The construction of the KRS dam Continued and completed in 1932.
  • The railway lines between Mysuru and Arasikere, Bowringpete, and Kolar was laid.

IV. Match the following:

1. Chikkadevaraja Wodeyar a. Rajarshi
2. Tippu Sultan b. Bharatha Rathna
3. Naalvadi Krishnaraja Wodeyar c. Navakoti Narayana
4. Sir M. Vishveshwaraiah d. First Governor
5. Jayachandramaraja Wodeyar e. Tiger of Mysore

Answers:

  1. c
  2. e
  3. a
  4. b
  5. d

Class 7 Social Science Wodeyars of Mysuru Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Mysuru state was prosperous during the reign of _______.
  2. _______ was an eminent commander in Dalavoy Nanjarajaiah’s army.
  3. _______ established royal mints at Srirangapatna and Mysuru.
  4. _______ was appointed as the Diwan of Mysuru during the reign of Krishnaraja Wodeyar III.
  5. The first railway line was laid between _______ and Jolarpet.
  6. A Khadi production center was established at _______ near Mysuru.
  7. The _______ Gardens was established in front of the KRS dam.

Answers:

  1. Chikkadevaraya
  2. Hyder Ali
  3. Tippu Sultan
  4. Poornaiah
  5. Bengaluru
  6. Badanavalu
  7. Brindavan

II. Match the following:

A B
1. II Anglo – Mysuru War a. Voting power to women
2. Nalavadi Krishnaraja Wodeyar b. Death of Tippu Sultan
3. IV Anglo – Mysuru War c. Kannada implemented as official language
4. Mark Cubbon d. Death of Hyder Ali

Answers:

  1. d
  2. a
  3. b
  4. c

III. Answer the following questions in a sentence each :

Question 1.
Why did Hyder Ali and the British fight the Anglo – Mysuru wars?
Answer:
The British did not tolerate the expansion of Mysuru kingdom in the South by Hyder Ali. So there were the Anglo-Mysuru wars.

Question 2.
Why was the Fourth Anglo – Mysuru war fought?
Answer:
The treaty of the third Anglo – Mysuru war made Tippu feel disgraced. He decided to throw the British out of India.

Question 3.
Who were the Dalavoys?
Answer:
Dalavoys were administrators who looked after the administration in the name of Kings.

Question 4.
What were the terms of the treaty of Mangaluru?
Answer:
Both the parties returned their caputred areas and exchanged the prisoners of war.

Question 5.
Why was the Miller commission formed by Nalavadi Krishnaraja Wodeyar?
Answer:
He formed Miller Commission in order to ensure the participation of all sections of the society in the administration.

Question 6.
Who painted the Darbar Hall of the Mysuru Palace?
Answer:
Raja Ravivarma painted the Darbar Hall of the Mysuru palace.

IV. Answer the following questions in two to three sentences each :

Question 1.
What is the contribution of Tippu Sultan to Architecture?
Answer:

  • The tomb of Hyder Ali and the Jumma Masjid was great constructions finished by Tippu.
  • The Minarets of the Masjid are known for their beauty.

Question 2.
What were the changes brought in administration by Lonis Bentham Bowring?
Answer:

  • He reorganized the administrative structure of Mysuru state.
  • The land revenue collection process was re-organized.
  • Judiciary and police departments were established properly.

Question 3.
What is the contribution of Sir Mirza Ismail to medicine?
Answer:
National Insitute of Mental Health and Surgery (NIMHANS) in Bengaluru, Narasimharaja Hospital in Kolar, McGaan Hospital in Shimoga, Vanivilas Hospital in Mysuru were started during his time.

Question 4.
What are the causes of II Anglo – Mysuru wars?
Answer:
Marathas attacked the Mysuru Kingdom.

  • The Britishers did not come to the aid of Hyder as per the Madras Treaty and remained neutral.
  • This enraged Hyder Ali and he invaded the British.

Question 5.
Under what circumstances did Nalavadi Krishnaraja Wodeyar ascend the throne?
Answer:

  • Chamaraja Wodeyar X died in Calcutta while he was there on a visit.
  • Nalavadi Krishnaraja Wodeyar ascended the throne as his successor in 1895.
  • The administration was run by his mother as he was only eleven years.

Question 6.
Who was Sir M. Vishveswaraiah? When and who appointed him as the Diwan of Mysuru?
Answer:

  • Sir M. Vishveswaraiah worked as the chief engineer of Mysuru from 1909 to 1912.
  • Nalavadi Krishnaraja Wodeyar appointed him as the Diwan of Mysuru in 1912. He was considered as the ‘sculptor and creator of Modern Mysuru’.

V. Answer the following questions in three to four sentences each:

Question 1.
What are the achievements of Chikkadevaraya?.
Answer:
Chikkadevaraya implemented many pro-people measures.

  • He opened ‘Attara Kacheri’ with eighteen departments.
  • He built a dam across the western stream of River Cauvery near Srirangapatna and provided an irrigation facility.
  • He introduced thrift in his administration and enriched the treasury and was conferred with ‘Navakoti Narayana’ title.

Question 2.
What are the military achievements of Hyder Ali?
Answer:

  • Hyder Ali was brave and adventurous. He won many battles and accumulated army and wealth.
  • When there was a revolt in the capital city, he suppressed it and restored the kingship to Krishnaraja Wodeyar.
  • He engaged in extending the borders of the state. He defeated the Keladi ruler and confiscated his wealth.
  • He also took over the Chitradurga fort.

Question 3.
What are the administrative reforms of Mark Cubbon in Mysuru?
Answer:

  • Mark Cubbon transferred the capital from Mysuru to Bengaluru.
  • Mysuru was divided into many administrative units and kept them under superintendent’s supervision.
  • Administrative units were divided into districts and taluks.
  • Judiciary and police departments were well organised.
  • Kannada was implemented as the official language.
  • New roads were built to connect major places of the state directly to Bengaluru.
  • Bridges were built and telegraph lines were laid.
  • The construction of the first railway line between Bengaluru and Jolarpet started.

Question 4.
What are the contributions of Louis Bentham Bowring to the state of Mysuru?
Answer:

  • He reorganized the administrative structure of Mysuru State.
  • The land revenue collection process was reorganized.
  • Judiciary and police departments were established properly.
  • Educational reforms were introduced with the establishment of public instruction.

Question 5.
What are the contributions of Sir M.Vishveswaraiah in the field of education?
Answer:
Vishveswaraiah had believed that education is the key to the progress of a country.

  • He made primary education compulsory and gave importance to technical education.
  • He established an agricultural school at Hebbal, Bengaluru.
  • The University of Mysuru was established in the year 1916.
  • Kannada Sahitya Parishad was established in the year 1915.

Question 6.
What are the contributions of Sir Mirza Ismail to Mysuru?
Answer:
He established various industries as per the wish of Nalvadi Krishnaraja Wodeyar.

  • Hindustan Aeronautics Limited, Glass industry, Porcelain factory, Fertilizer industry at Belagola, Sugar Factory at Mandya, Matchstick factory at Shivamogga, and Iron and Steel factory at Bhadravathi.
  • An airport was established at Jakkur.
  • Radio stations were started in Bengaluru and Mysuru.
  • He also encouraged rural industries. A Khadi production centre was established at Badanavalu near Mysuru.
  • Irrigation facility was given to Mandya district by constructing the Irwin canal.
  • The Brindavan Gardens was established in front of the Krishnaraja Sagar Dam.

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. The First Anglo – Mysuru war ended with the treaty of _______.
a) Mangaluru
b) Srirangapatna
c) Madras
d) Calcutta
Answer:
c) Madras

2. After the fall of Tippu Sultan, the administration was handed over to _______.
a) Krishnaraja Wodeyar III
b) Chamaraja Wodeyar
c) Chikkadevaraja Wodeyar
d) Jayachamarajendra Wodeyar
Answer:
a) Krishnaraja Wodeyar III

3. Tippu Sultan modernized his army with the help of the _______.
a) British
b) Portuguese
c) French
d) Dutch
Answer:
c) French

4. _______ built the KRS dam and developed agriculture in the state.
a) Narasaraja II
b) Nalvadi Krishnaraja Wodeyar
c) Yaduraya
d) Chanaraja Wodeyar
Answer:
b) Nalvadi Krishnaraja Wodeyar

5. Mysuru Palace was built in the year _______.
a) 1900
b) 1910
c) 1920
d) 1930
Answer:
b) 1910

6. An airport was established at Jakkur by _______.
a) Mark Cubbon
b) Louis Bentham Bowring
c) Sir. M. Vishveswaraiah
d) Sir Mirza Ismail
Answer:
d) Sir Mirza Ismail