KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1

You can Download KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 Questions and Answers to help you to revise the complete syllabus.

KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1

Question 1.
For which of these would you use a histogram to show the data?
(a) The number of letters for different areas in a postman’s bag.
(b) The height of competitors in an athletics meet.
(c) The number of cassettes produced by 5 companies.
(d) The number of passengers boarding trains from 7:00 a.m. to 7:00 p.m. at a station.
Give reasons for each.
Solution:
(a) Histogram, to show that data is possible only when class-interval of the data can be formed. In case, when the letters to different areas are to be delivered, the class interval is not possible. Hence, these cannot be represented by a histogram. But these data can be represented by bar-graph.

(b) Yes, it can be represented by a histogram. Because through the data of height we can form class-interval.

KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 width=

(c) No, these data can’t be represented by a histogram. As the data can’t be represented by class intervals.

(d) Yes, these data can be represented by a histogram, as the class interval can be formed.

Question 2.
The shoppers who come to a departmental store are marked as man (M), woman (W), boy (B) or girl (G). The following list gives the shoppers who came during the first hour in the morning:
W W W G B W W M G G M M W W W W G B M W B G G M W W M M W W W M W B W G M W W W W G W M M W W M W W IV M G W M M B G G W
Make a frequency distribution table using tally marks. Draw a bar graph to illustrate it.
Solution:
Frequency Distribution Table
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 Q2
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 Q2.1

Question 3.
The weekly wages (in Rs) of 30 workers in a factory are.
830, 835, 890, 810, 835, 836, 869, 845, 898, 890, 820, 860, 832, 833, 855, 845, 804, 808, 812, 840, 885, 835, 835, 836, 878, 840, 868, 890, 806, 840
Using tally marks, make a frequency table with intervals as 800 – 810, 810 – 820 and so on.
Solution:
Frequency Distribution Table
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 Q3

Question 4.
Draw a histogram for the frequency table made for the data in Question 3, and answer the following questions:
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 Q4
(i) Which group has the maximum number of workers?
(ii) How many workers earn Rs 850 and more?
(iii) How many workers earn less than Rs 850?
Solution:
(i) Group 830-840 has a maximum number of workers.
(ii) Number of workers whose earning is Rs 850 and more = 1 + 3 + 1 + 1 + 4 = 10
(iii) Number of workers whose earning less than 850 = 3+ 2 + 1 + 9 + 5 = 20

KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 width=

Question 5.
The number of hours for which students of a particular class watched television during holidays is shown through the given graph.
Answer the following:
(i) For how many hours did the maximum number of students watch TV?
(ii) How many students watched TV for less than 4 hours?
(iii) How many students spent more than 5 hours in watching TV?
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 Q5
Solution:
(i) Maximum number of students watched TV = 4 – 5 hours
(ii) Number of students watched TV less than 4 hours = 4 + 8 + 22 = 34 hour
(iii) Students spent more than 5 hours in watching TV = 8 + 6 = 14