Karnataka Class 10 English Solutions Supplementary Reader Chapter 3 A Great Martyr Ever Cherished

Get A Great Martyr Ever Cherished Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 10 English Karnataka State Board Solutions Study Material to score good marks in the exam. Various chapters with subtopics are explained clearly in KSEEB Class 10 English Solutions Material. All the Karnataka Secondary Education Examination Board Class 10 English Questions, answers along with the explanations are provided by the subject experts. Students can easily learn Karnataka Class 10 Chapter wise English with the help of the step by step guide provided on our site. Learn all the KSEEB Class 10 English concepts to attempt the exam with more confidence. Read all the concepts of Karnataka Board Solutions for Class 10 English Supplementary Reader Chapter 3 A Great Martyr Ever Cherished.

A Great Martyr Ever Cherished Questions and Answers, Notes, Summary

Whether you want to become an expert in English or to get good marks in the exam, you have one and only solution is practicing with Karnataka Class 10 English Chapter wise Solutions. Strengthen your weakness by learning the KSEEB Class 10 English on our site. You can learn directly online on our website or learn off line by downloading Karnataka Class 10 English Chapter wise material. Save your time and read Karnataka Class 10 English Subject at your comfort level.
I. Answer the following question briefly :

Question 1.
The writer speaks of the ‘smile’ that welcomes anyone who enters Hanif’s house. What more do we know about his ‘smile’?
Answer:
Those who enter Hanif s house’ they were welcome by his smile. But this smile was confined in the picture frame. LieutefAent Hanifuddin was a young martyr, He sacrificed his life during the kargil war, at the age of 25 years. He loved his work and was happy all the time.

Question 2.
What did hanif choose as his mission? Why did he do so?
Answer:
During his training at the IMA. He changed gently to a dedicated soldier. Perhaps Hanifuddin knew that his life was so short and he needed to repeatedly remind himself of his mission. Though he came from a family of musicians, he decided to change the lives, so he joined the army or chose this mission to serve our nation.

Question 3.
Life for Hanif, in the beginning, was never a smooth sail. Why was it so?
Answer:
When Hanif was eight years old, he lost his father. He had to take the responsibility to look after his three younger brothers. His mother Hema Aziz had a touring job and was out very often. They had to do their work for themselves. So it was not a smooth sail.

Question 4.
The absence of a mother from home taught the children something. What was that?
Answer:
Hanif’s mother, a vocal artiste, would often have to leave Hanif and his brothers alone, as she travelled with the performance wing of the Information and Broadcasting Ministry. The absence of the mother taught the children the virtue of self-reliance. Their mother going to work without excuse gave them the message that one’s duty is the most important thing in life.

Question 5.
How does the writer describe the ‘introvert’ Hanif?
Answer:
The writer says that Hanif, who was an introvert, started making friends only when he was already 14 years of age. However, this did not come in his way of helping others. Quite a few remembered his helpful gesture even after his death.

Question 6.
Hanif was a young man with varied talents and interest. Illustrate this statement by drawing support from the text.
Answer:
The life for Hanif was always ekdam bindas. He sketched very well, made beautiful cards out of waste materials, read books and loved playing the drums. As a young man, he was so talented and had an interest in life.

II. Answer the following question :

Question 1.
Share your thoughts and impression of Hanif with your classmates.
Activity – Self-assessment
you: Good evening, I’m Rajesh, I’m a journalist and I report for Karnataka Herald. Would you mind sharing your experience with our readers, please? Here are a few questions. May I start.
Hanif: Come on, It’s a pleasure talking to you people. I mean reporters. Well, I’m ready….. you can start.
You: Why did you choose the military as your career?
Hanif: Very good question. I didn’t know much about the army. From my mother, I came to know about the Armed forces. After 6 months of training in
IMA, I choose this as my career.
You: How was the training in IMA?
Hanif: The training was very tough. Those difficulties made me strong.
You: Where was your first posting?
Hanif: My first posting was 11 Rajputana Rifles at Jaipur.
You: Afterwards where were you did transferred to?
Hanif: Then I was transferred to Saichen.
You: What are your hobbies, Sir?
Hanif: Whenever find free time, I sketch the scenarios, make cards, etc.,
You: Which is your favorite hobby?
Hanif: I read books and loved to play drums.
You: What is your motto, Sir?
Hanif: “We change lives”.
You: Thank you, Sir, May God bless you, wish you good luck. Thanks once again.
Hanif: It’s my pleasure. I feel good with you. Thank’s a lot. See you, Bye, Bye

A Great Martyr Ever Cherished Additional Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
‘A Great Martyr ever Cherished’ was edited by _____
a. Hema Aziz
b. Meha Mathur and Tessy Koshy
c. Hanif
d. Nafisudolin
Answer:
b. Meha Mathur and Tessy Koshy

Question 2.
The Sand, like is life, slipped away _____
a. forever
b. always
c. nevertheless
d. often
Answer:
a. forever

Question 3.
Enter the Hanifuddin household and a warm smile will ____you to step right in.
a. welcome
b. call
c. invite
d. beckon
Answer:
d. beckon

Question 4.
The ______ sector in Kargil, now called sub-sector Hanif in memory of Hanifuddin’s bravery.
a. Kargil East
b. North
c. Tartuk
d. West
Answer:
c. Tartuk

Question 5.
His friends called him as _____
a. Yaar
b. buddy
c. paul
d. khalifa
Answer:
d. khalifa

Question 6.
One can only _____ from a flashcard, found amongst his belongings, which simply said, “We change lives”.
a. surmise
b. predict
c. thought
d. think
Answer:
a. surmise

Question 7.
Hanif’s mother was _____
a. Neha
b. HemaAziz
c. Zeba
d. Gathima
Answer:
b. HemaAziz

Question 8.
Hanif has _____ younger brother.
a. 4
b.2
c. 1
d. 3
Answer:
d. 3

Question 9.
Hanif’s elder brother name was _____
a. Khalif
b. Syed
c. Nafisuddin
d. Fazil
Answer:
c. Nafisuddin

Question 10.
Nafisuddin worked as a ______ at JD Tyler School
a. Professor
b. teacher
c. lecturer
d.Headmaster
Answer:
b. teacher

Question 11.
Hanif had no friends till 14 years of age because of he wan a ______
a. alone
b. intelligent
c. ideal
d. introvert
Answer:
a. alone

Question 12.
Hanif got training into the _____
a. IIM
b. IMA
c. IEF
d. IAM
Answer:
b. IMA

Question 13.
The training was so tough and Hanif said it was like _____ at midnight
a. sleep
b. awake
c. mussourie bath
d. cold bath
Answer:
c. mussourie bath

Question 14.
Hanif joined the ______ and was posted.
a. 11 Rajputana Rigles
b. Narasingh post
c. Assame camp
d. Jaipur battalion
Answer:
a. 11 Rajputana Rigles

Question 15.
The officers of Raj Rifs formed a music group now called as ______
a. Raj music
b. Hanif 7
c. Hanif sector
d. Kargil group
Answer:
b. Hanif 7

Question 16.
The _____ post had been named after a brave soldier.
a. Hanif
b. khalif
c. Rajput
d. Nanasing
Answer:
d. Nanasing

Question 17.
His family has started a school in _____ under the Hanif foundation.
a. Kulu
b. Manali.
c. Jaipur
d Turtak
Answer:
a. Kulu

Question 18.
He was posted at Jaipur and then at _____, just prior to the Kargil was of 1999.
a. Palchan
b. Kulu
c. Saichan
d. Rajput
Answer:
c. Saichan

Question 19.
Hema Aziz politely declines the Indian army’s ______ offer of a petrol pump.
a. gift
b. compensation
c. free
d. bravery
Answer:
b. compensation

Question 20.
People live him die, but continue to live forever in the hearts of ____.
a. friends
b. patriots
c. well-wisher
d. family
Answer:
b. patriots

Question 21.
There are some families whose _____ bread earner in gone. They need it more.
a. Sole
b. Prime
c. important
d. only
Answer:
a. Sole

II. Match the following :

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Supplementary Reader Chapter 3 A Great Martyr Ever Cherished 1
Answer:
1 – d
2 – f
3 – e
4 – b
5 – c
6 – a

III. Give one word for the following:

Question 1.
The war between India and Pakistan in 1999.
Answer:
Kargil

Question 2.
To try to draw, though not seriously bravery does live on.
Answer:
dabbled in art

Question 3.
his bravery was felt by one and all.
Answer:
in the air of

Question 4.
A soldier who dies for the sake of his/her country.
Answer:
martyr

Question 5.
A musical instrument.
Answer:
Casio

Question 6.
A person who is interested in his own thoughts.
Answer:
introvert

Question 7.
A religious philosophy that advocates the attainment of Godhood through prayer, meditation, simple and strict way of living.
Answer:
Sufism

Question 8.
Hanif’s mother.
Answer:
Hema Aziz

Question 9.
Hanif’s elder brother.
Answer:
Nafisuddin

Answer the following questions:

Question 1.
Write a note on Hanifuddin’s education.
Answer:
Hanifuddin did his schooling from Kerala School in New Delhi. He graduated from Shivaji College also in New Delhi. After his graduation, he joined the Indian Military Academy for military training.

Question 2.
What were the dreams of Hanif? Do you think they were fulfilled?
OR
Hanif had two dreams. Were they fulfilled? Give reasons for your answer.
Answer:
Hanif had dreamt that he would rise up the ranks. This dream could not be fulfilled because he was killed in the Kargil war. Another of his dreams was that a post be named after him. That dream came true when a sub-sector was named after him.

Question 3.
Hanifuddin ‘A Great Martyr’ was a talented young man. Describe.
OR
As a soldier; Hanif had various talents and interests in his youth’. Illustrate the statement.
OR
How do you support the statement Hanif was a man of varied interests and talents’?
Answer:
Hanif, even as a young boy of fourteen, reached out to all. It’s a pity that he died before his life could actually blossom. But what is remarkable is that, when he lived, in addition to his concern for others and dedication to the country, he was also known for his talent. In the Indian Military Academy, he dabbled in art and sketched very well. He derived joy from making cards from waste material, reading books, and playing drums. The officers at the Raj Rifs made him get all his instruments from Delhi to form the musical troupe later called ‘Hanif 7’.

Question 4.
How did Hema Aziz teach her children the message that “one’s duty is the most important thing in life”?
Answer:
Being a widow with three children to be brought up, Hema Aziz had to work. Being a vocal artist, she had to travel a lot with the performance wing of the Information and Broadcasting Ministry. When she went out to work, she offered no explanation to her children. However, the children took the cue and got the message that one’s duty is the most important thing in life. They also grew up to be responsible.

A Great Martyr Ever Cherished Summary in Kannada

A Great Martyr Ever Cherished Summary in Kannada 1
A Great Martyr Ever Cherished Summary in Kannada 2
A Great Martyr Ever Cherished Summary in Kannada 3
A Great Martyr Ever Cherished Summary in Kannada 4
A Great Martyr Ever Cherished Summary in Kannada 5

Karnataka Class 10 English Chapter Wise Solutions PDF will help you to clear all doubts. Learn perfectly by using Karnataka Class 10 English Solutions upplementary Reader Chapter 3 A Great Martyr Ever Cherished PDF. Leave us a comment to clear your queries. Get instant updates by bookmarking our site. Get the best learning with the effective and excellent step by step KSEEB Class 10 English Guide.