1st PUC Computer Science Question Bank Chapter 17 Web designing

You can Download Chapter 17 Web designing Questions and Answers, Notes, 1st PUC Computer Science Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC Computer Science Question Bank Chapter 17 Web designing

1st PUC Computer Science Web designing One Mark Questions and Answers

Question 1.
What is the internet?
Answer:
Internet is the largest network of networks in the world.

Question 2.
Mention any two uses of the internet.
Answer:

  1. One can talk to anyone, anywhere around the world.
  2. Offers unlimited commercial opportunity to do business
  3. Can be used to play computer games.

Question 3.
Mention any two services of the internet.
Answer:
The main services of the internet are email, voicemail, and chat.

Question 4.
Expand WWW.
Answer:
WWW stands for World Wide Web.

Question 5.
What is the World Wide Web?
Answer:
The World Wide Web is a complete set of documents present on all internet servers that use the HTTP protocol, accessible to users via a simple point-and-click system.

KSEEB Solutions

Question 6.
What is email?
Answer:
It is a system for exchanging written text, voice and video messages through a computer network.

Question 7.
What is voice mail?
Answer:
Voicemail is a computerized system that enables support for answering and storing telephone call messages. The voicemail records and stores incoming messages, enabling playback of the messages from the same phone number or from another telephone.

Question 8.
What is chatting?
Answer:
It is the online communication between two users connected through the internet and a sing computer. Here, one user can enter text by typing on the keyboard and that will appear on the other user’s monitor and that person can replay.

Question 9.
What are bulleting boards?
Answer:
It is an electronic message center where people can post public messages. Messages are placed on the computer, so people can leave than for other people to read and see and later erase then when not required.

Question 10.
What is a newsgroup?
Answer:
A newsgroup is an internet-based discussion group. Users post messages to a news server. Then other users can access the newsgroup and read the postings and reply with their comments and views on that topic.

Question 11.
Expand FTP.
Answer:
FTP stands for File Transfer Protocol.

Question 12.
Expand the term TCP/IP.
Answer:
The term TCP/IP means Transmission Control Protocol/Internet Protocol.

Question 13.
What is FTP?
Answer:
It is a standard network protocol used to exchange and manipulate files over the Internet. FTP is most commonly used to download a file from a server, using the internet or to upload a file to a server.

KSEEB Solutions

Question 14.
Define protocol.
Answer:
A specific set of communication rules is called a protocol.

Question 15.
What is telnet or remote login?
Answer:
This is a program that allows a user to access resources of a computer situated in a different location via a text-based interface.

Question 16.
What is Gopher?
Answer:
The gopher is a system that allows users of the internet to search for and retrieve information using a text interface via a directory structure.

Question 17.
Define web page.
Answer:
A web page is HTML document or resource of text, images and video’s that is suitable for the World Wide Web.

Question 18.
What is a website?
Answer:
Website is a collection of web pages.

Question 19.
Expand the term HTML.
Answer:
HTML means HyperText Markup Language.

Question 20.
Expand HTTP.
Answer:
The term HTTP means HyperText Transfer Protocol.

Question 21.
Name the two kinds of web pages.
Answer:
The two kinds of web pages are static web pages and dynamic web page.

Question 22.
What is a static web page?
Answer:
A web page that shows the same contents every time, when they are viewed is called a static web page.

Question 23.
What is a dynamic webpage?
Answer:
A web page that has contents that can change dynamically whenever they are a mended and show to changed page when it is viewed is called a dynamic web page.

KSEEB Solutions

Question 24.
Expand the term XHTML.
Answer:
The term XHTML means Extensible HyperText Markup Language.

Question 25.
What is a web browser?
Answer:
Web browser is a software application program used to locate and display Web pages.

Question 26.
Write any two popular web browsers.
Answer:
The most popular browsers are google chrome, Microsoft Internet Explorer and Firefox.

Question 27.
Expand the term DNS.
Answer:
The term DNS means Domain Name System.

Question 28.
What is DNS?
Answer:
It is a name that identifies one or more IP addresses on the internet.

Question 29.
Expand the term URL.
Answer:
URL means Uniform Resource Locator.

Question 30.
What is a URL?
Answer:
URL is the address of a specific Web site or file on the Internet. It cannot have spaces or certain other characters in its name and uses forward slashes to denote different directories.

Question 31.
What are search engines?
Answer:
A web search engine is an automated software agent that is designed to search for information on the World Wide Web.

Question 32.
What do you mean by surfing?
Answer:
The term surfing is a type of Web browsing in which the user jumps from web page to web page at random.

Question 33.
What is HTML?
Answer:
The language used to develop web pages is called HyperText Markup Language (HTML).

Question 34.
What are tags?
Answer:
Tags are instructions that are embedded directly into the text of the HTML document.

Question 35.
What are the different types of tags?
Answer:
The different types of tags are empty tags and container tags.

Question 36.
What is an empty tag?
Answer:
It is a singular tag and does not have a companion tag.

Question 37.
What is a container tag?
Answer:
HTML tags which require a closing tag are called container tags.

Question 38.
What is the default extension file name for an HTML document?
Answer:
The default extension file name for an HTML document is *.HTM or *.HTML.

KSEEB Solutions

Question 39.
Name any two formatting tags.
Answer:
Two formatting tags are <b> for bold text and <i> for italicizing text.

Question 40.
Name the tag to break the line.
Answer:
The tag used to break the line is <br>.

Question 41.
Name the tag to insert the image in the HTML document.
Answer:
The tag to insert the image in a HTML document is <img>.

Question 42.
Give the named of the tag used to hyperlink to web pages.
Answer:
The tag <A> is used to hyperlink the webpages.

Question 43.
What are the two types of list?
Answer:
The two types of list are ordered list and unordered list.

Question 44.
Name the tag used to apply the ordered list.
Answer:
The tag used to apply ordered list is <OL>.

Question 45.
Name the tag used to apply an unordered list.
Answer:
The tag used to apply the ordered list is <UL>.

Question 46.
What is the use of <HR> tag?
Answer:
The <HR> tag is used to insert a horizontal ruler line in an HTML document.

1st PUC Computer Science Web designing Two/Three Marks Questions and Answers

Question 1.
What is the history of the internet?
Answer:
In 1969, the American Department of Defense (DOD) started a network of devices called ARPANET (Advanced Research Projects Administration Network) with one computer in California and three in Utah. The actual term Internet was coined in 1995 by the FNC (Federal Networking Council, USA).

Question 2.
What are the uses of the internet?
Answer:

  1. One can talk to anyone, anywhere around the world.
  2. Ocean of resources waiting to be mined.
  3. One can do research on any subject for a project.
  4. Online business, on-line reservation can be done sitting at in-home or workplace

Question 3.
Write the services of the internet.
Answer:
The services of the internet are email, chat, newsgroup, FTP, WWW, etc.,

Question 4.
Mention any two uses of email.
Answer:

  1. Messages can be sent 24 × 7 at any convenient time that suits the user.
  2. Messages reach the recipient’s mailbox within minutes.
  3. Delivery of messages can be confirmed.

Question 5.
Mention a few disadvantages of email.
Answer:

  1. Recipients must also be email users.
  2. Until a mailbox is checked, there is no way of knowing that a message has arrived.
  3. Need Internet access and a modem along with the computer.

Question 6.
What is voice mail? Explain.
Answer:
Voicemail messages are stored on hard disk drives, the media generally used by computers. Messages are recorded in digitized natural human voice. To retrieve messages, a user calls the system from any phone, logs on, and their messages can be retrieved immediately.

Question 7.
What is chat? Explain.
Answer:
It is online communication between two users through computer on the internet. Once a chat has been initiated, either user can enter text by typing on the keyboard and the entered text will appear on the other user’s monitor. Most networks and online services offer a chat facility.

Question 8.
What is a bulletin board? Explain.
Answer:
It is an electronic message center where people can post public messages, messages are placed on the computer so people can leave them for other people to read and see. For example, it is used to advertise things to buy or sell, and erase when the need is over announce events, or provide information.

KSEEB Solutions

Question 9.
What is FTP? Mention is use.
Answer:
It is a standard network protocol used to exchange and manipulate files over a TCP/IP based network, such as the Internet. FTP is most commonly used to download a file from a server using the Internet or to upload a file to a server.

Question 10.
What is the use of telnet? Briefly explain.
Answer:
Telnet stands for ‘telecommunications network’, and was built to be form of remote control to manage mainframe computers from distant terminals. Telnet is a text-only protocol, and the user cannot see graphics or fancy images while working with Telnet, nor will they be able to transfer files with Telnet. Telnet is used to communicate with other computers and machines in a text-based manner.

Question 11.
What is meant by web page and web site?
Answer:
A web page is a HTML document or resource of text, images and video’s that is suitable for the World Wide Web, while a website is a collection of web pages.

Question 12.
What is a web browser? Name any two web browsers.
Answer:
Web browser is a software application program used to locate and display web pages. The most popular browsers are google chrome, Microsoft Internet Explorer and Firefox.

Question 13.
What is URL? Give an example.
Answer:
It is the global address of documents and other resources on the World Wide Web.
For example, http:// www.puc.com /index.html
The first part of the address is called a protocol identifier and it indicates what protocol to use and the second part is called a resource name and it specifies the IP address or the domain name where the resource is located.

Question 14.
What is TCP/IP? Briefly explain.
Answer:
TCP is one of the main protocols in TCP/IP networks. While the IP protocol deals only with packets, TCP enables two hosts to establish a connection and exchange streams of data. TCP guarantees delivery of data and also guarantees that packets are delivered in the same order in which they are sent.

KSEEB Solutions

Question 15.
What is HTTP? Briefly explain.
Answer:
It is the protocol used by the World Wide Web. HTTP defines how messages are formatted and transmitted, and what actions Web servers and browsers should take, in response to various commands.

Question 16.
What is surfing? What is the use of a search engine?
Answer:
The term surfing is a type of Web browsing in which the user jumps from web page to web page. A web search engine is an automated software agents that visit a Web site, read the information to search for specific information on the World Wide Web.

Question 17.
Mention the basic tags of HTML.
Answer:
The basic tags of HTML are <HTML>, <HEAD>, <TITLE>, and <BODY>.

Question 18.
What are tags? Name the different types of tags.
Answer:
Tags are instructions that are embedded directly into the text of the HTML document. The different types of tags are empty tags and container tags. Empty tag is a singular tag and does not have companion tag. Whereas the container tag require a closing tag.

Question 19.
Briefly explain tags.
Answer:
The general format for a HTML tag is : <tag_name> affected text </tag_name>
The opening tag consists of just the tag name and it instructs the web browser to start tagging (formatting) the text. The ending tag includes a slash preceding the tag name. This / slash tells a web browser to stop tagging the text.
For example: <b> HTML tags </b>.

Question 20.
Name the tools needed to create and view web pages.
Answer:
An HTML editor, to create and save the HTML documents. Notepad or Word Pad for Windows are examples of text editors. A web browser, to view and test the HTML documents. The most common and popular web browsers are Mozilla Firefox and Internet explorer.

Question 21.
Briefly explain any three formatting tags.
Answer:
1. Bold Text:
You user can make bold text to emphasize information in the web page. Bold text is useful for introducing new terms and highlighting important phrases on a Web page.
Tag:
<B> SOME TEXT </B> <B> SOME TEXT <B/> display SOME TEXT
EXAMPLE:
<BODY> <B> THIS IS A Bold TEXT </B> </BODY>

2. Underline Text:
</U> Define underlined word-used to highlight
Tag:
<U> Some text </U> <U> Some text </U> display some text
Example:
<BODY> <U> You can underline this text </U> </BODY>

3. Italicise Text:
<i> Defines intalicized text. Makes data to appear as
Tag:
<I> SOME TEXT </I> <U> SOME TEXT </i> display SOME TEXT
EXAMPLE:
<BODY> <I> THIS IS A Itilicize TEXT </I> </BODY>

KSEEB Solutions

Question 22.
How do web pages get linked? Give an example.
Answer:
User can link a word, phrase or image on One. Web page to another page on the Web. User should ensure the text or image used for the link clearly indicates where the link will take the users.
Tag:
<A HREF = ”link-reference file”> Link name </A>
Example:
<HTML><HEAD> <TITLE>LINK-REFERENCE PAGE</TITLE> </HEAD>
<BODY>
<CENTER><H1> Welcome to Chapter 11: Click hereto Open </H1></CENTER>
</BODY>
</HTML>

1st PUC Computer Science Web designing Five Marks Questions and Answers

Question 1.
Write a short note on the internet.
Answer:
The Internet is a worldwide network of computers connecting thousands and thousands of computers across the globe. It is formed by the joining of many smaller networks around the world to form the largest network in the world.

In 1969, the American Department of Defense (DOD) started a network of devices called ARPANET (Advanced Research Projects Administration Network) with one computer in California and three in Utah. The actual term Internet was coined in 1995 by the FNC (Federal Networking Council, USA). The computers of the Internet are connected through telephone lines, satellite links, modem and through many other means.
The Internet consists of following applications:

  1. # World Wide Web
  2. # E-Mail
  3. # Chatting
  4. # VideoConferencing
  5. # Searching for information
  6. # Online Shopping and Trade
  7. #Education and Research.

Uses of internet

  1. One can talk to anyone anywhere around the world.
  2. Ocean of resources waiting to be mined.
  3. One can do research on any subject for a project.
  4. Online business, on-line reservation can be done sitting at home or workplace.

Question 2.
Explain the different services of the internet.
Answer:
The services of internet are email, vace mail chat, Bullet inboard, newsgroup, FTP, WWW, etc.,
1. email:
It is a system for exchanging written, voice and video messages through a computer network. Some uses of email are as follows;

  • Messages can be sent 24 × 7 at any convenient time that suits the user.
  • Messages reach the recipient’s mailbox within minutes.
  • Delivery of the messages can be confirmed.

2. Voice Mail:
Voice mail messages are stored on hard disk drives, a media generally used by computers. Messages are recorded in digitized from of the natural human voice. To retrieve messages, a user calls the system from any phone, logs on, and their messages can be retrieved immediately.

3. Chat:
It is an online communication between two users, through a computer on the internet. Once a chat has been initiated, either user can enter text by typing on the keyboard and the entered text will appear on the other user’s monitor. Most networks and online services offer a chat facility.

4. Bulletin Board:
It is an electronic message center where people can post public messages, messages are placed on the computer so people can leave them for other people to read and see and erase when the need is oyen it is used, For example, to advertise things to buy or sell, announce events, or provide information.

5. FTP:
It is a standard network protocol used to exchange and manipulate files over a TCP/ IP based network, such as the Internet. FTP is most commonly used to download a file from a server using the Internet or to upload a file to a server.

6. Telnet:
Telnet stands for ‘telecommunications network’, and was built to be a form of remote control to manage mainframe computers from distant terminals. Telnet is a text-only protocol, and to user cannot see graphics or fancy images while working with Telnet, nor will they be able to transfer files with Telnet. Telnet is used to communicate with other computers and machines in a text-based manner.

KSEEB Solutions

Question 3.
Explain the advantages and disadvantages of email.
Answer:
Advantages:

  1. Messages can be sent at whatever time of day which suits the user.
  2. Messages reach the recipient’s mailbox within minutes.
  3. No need to speak to the recipient.
  4. Delivery of the messages can be confirmed.
  5. Copies of the message can be sent automatically to more recipients.
  6. Received Messages can be read whenever it is convenient for the user.
  7. Incoming messages can be saved in one’s computer.
  8. email reduces paper usage for communication.

Disadvantages:

  1. Recipients must also be email users.
  2. Junk mail may flood the mailbox making it very uncomfortable.
  3. Until the mailbox is checked, there is no way of knowing that a message has arrived.
  4. One needs Internet access and a modern along with the computer.
  5. If the user mails something that is written in anger or wrongly written sent to the wrong person there is no way to take it back.

Question 4.
Write a short note on WWW, Web page and Website.
Answer:
1. WorldWideWeb(WWW):
This is a system of Internet servers that support specially formatted documents. The documents are formatted in a markup language called HTML (HyperText Markup Language) that supports links to other documents, as well as graphics, audio, and video files. There are several applications called Web browsers that make it easy to access the World Wide Web Three of the most popular browsers are Google Chrome, Firefox and Microsoft’s Internet Explorer. World Wide Web is not synonymous with the Internet.

2. Web page:
A web page is a document or resource of text, images and video’s that is suitable for the World Wide Web and can be accessed through a web browser and displayed on a computer screen. Web pages may consist of files of static text stored within the web server’s file system (static web pages), or the web server may construct the (X)HTML for each web page when it is requested by a browser (dynamic web pages).

3. Web Browser:
It is a software application.used to locate and display Web pages. The most popular browsers are Google Chrome, Microsoft Internet Explorer and Firefox. They are graphical browsers, which mean that they can display graphics as well as text. In addition, most modem browsers can present multimedia information, including sound and video.

Question 5.
Write a short note on HTML and HTTP.
Answer:
1. HyperText Markup Language [HTML]:
It is the main language used to create documents on the World Wide Web. It allows images and objects to be embedded and can be used to create interactive forms. It is written in the form of HTML elements consisting of “tags” surrounded by angle brackets within the web page content.

2. HyperText Transfer Protocol [HTTP]:
It is the underlying protocol used by the World Wide Web. HTTP defines how messages are formatted and transmitted, and what actions Web servers and browsers should take in response to various commands. For example, when you enter a URL in your browser, this actually sends an HTTP command to the Web server directing it to fetch and transmit the requested Web page.

KSEEB Solutions

Question 6.
Explain the structure of a HTML Document.
Answer:
Web Pages include both the text that we want to display and HTML tags (commands) to Web Browsers. A Web page is marked by an opening HTML tag <HTML> and a closing </HTML> tag and is divided into the following major sections:
Head Section (Optional)
Body Section
A Web page outline containing the following three sections and the opening and closing HTML tags are is illustrated below:
<HTML>
<HEAD> <Title> page name </title> </HEAD>

Head Section

<BODY>
HTML Tags (Commands)
……..
</BODY>
Body Section
Head Section
The head section is defined with a starting <HEAD> tag and a closing </HEAD> tag. This section is usually contains a title for the Web page as shown below:
<HEAD>
<TITLE> Welcome to HTML Page </TITLE>
</HEAD>
The text enclosed in the tags <TITLE> and </TITLE> will appear in the title bar of the Web Browser when it displays the page.

Body Section:
After the head section comes the body section. We call this as body section because this section contains the entire information about the Web Page and its behavior. We can set up many options to indicate how our page must appear on the screen (like color, location, etc..) Shown below is a simple body section:
<BODY> <CENTER>
<H1> Welcome to the World of Web paging </H1>
</CENTER> </BODY>
The body shown above contains instructions to display the message
Welcome to the World of Web paging.

Question 7.
Write a short note on ‘list’ tag.
Answer:
The list tag is used to apply numbers or symbols to a list of values. The tag name is <li>.
The <li> tag defines a list item.
The <li> tag is used in ordered lists(<ol>), unordered lists (<ul>), and in menu lists (<menu>).
For example,
<ol>
<li>Coffee</li>
<li>Tea</li>
<li>Milk</li>
</ol>

<ul>
<li>Coffee</l i>
<li>Tea</li>
<li>Mi lk</li>
</ul>