2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 12 Data File Handling

You can Download Chapter 12 Data File Handling Questions and Answers, Notes, 2nd PUC Computer Science Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Computer Science Question Bank Chapter 12 Data File Handling

2nd PUC Computer Science Data File Handling One Mark Questions and Answers

Question 1.
Which header file is required for file handling functions in C++?
Answer:
The header file required for file handling functions in C++ is <fstream.h>

Question 2.
What is stream?
Answer:
A stream is a sequence of characters that move from the source to the destination.

Question 3.
Name the streams generally used for file I/O.
Answer:
The streams generally used for file I/O is input stream, output stream, and error stream.

Question 4.
What are output streams?
Answer:
A sequence of characters that move from computer to an output device like monitor.

KSEEB Solutions

Question 5.
What are input streams?
Answer:
A sequence of characters that move from input device like keyboard to the computer.

Question 6.
Mention the methods of opening files within C++ program.
Answer:
The methods of opening file within C++ program

  • Opening a file using constructor
  • Opening a file using member function open()

Question 7.
Write the member functions belonging to fstream class.
Answer:
The member function belonging to fstream class is open() with default input mode.

Question 8.
What is ifstream class?
Answer:
This class supports input operations on files and is derived from istream class.

Question 9.
What is ofstream class?
Answer:
This class supports output operations on files and is derived from ostream class.

Question 10.
Write the member functions belonging to ofstream class.
Answer:
The member functions belonging to ofstream class are open () with default output mode and inherits put(), write(), tellp() and seekp() from ostream.

Question 11.
Write the member functions belonging to ifstream class.
Answer:
The member functions belonging to ifstream class are open() with defauit input mode and inherits get(), getiine(), read(), seekg() and tellg() from istream.

KSEEB Solutions

Question 12.
Name the stream classes supported by C++ for file input.
Answer:
The stream classes supported by C++ for file input are istream and ifstream.

Question 13.
Name the stream classes supported by C++ for output.
Answer:
The stream classes supported by C++ for output are ostream and ofstream.

Question 14.
Mention the file modes.
Answer:
The various file modes are ios::app, ios::ate, ios::binary, ios::in, ios:out etc.,

Question 15.
What is ios::in?
Answer:
The ios::in is a file mode that open the file in read-only mode.

Question 16.
What is ios::out?
Answer:
The ios::out is a file mode that open file for write-only mode.

Question 17.
Mention the types of files.
Answer:
The different types of files are binary files and text files.

Question 18.
What is text file?
Answer:
A text file that stores information in ASCII characters.

KSEEB Solutions

Question 19.
What is binary file?
Answer:
A binary file that contains information in the format as it is held in memory.

Question 20.
What is the use of write() function?
Answer:
The use of write() function is to write binary data to a file.

Question 21.
What is the use of writeln() function?
Answer:
Wrong question

Question 22.
What is the use of get() function?
Answer:
The get () function is used read a single character from the associated stream.

Question 23.
What is the use of put() function?
Answer:
The put() function is used to write a single character to the associated stream.

Question 24.
What is the use of getline() function?
Answer:
The use of getline() function is to read a whole line of text.

KSEEB Solutions

Question 25.
What is the use of read() function?
Answer:
The use of read() function is to read binary data from a file.

Question 26.
What is the use of seekp () function?
Answer:
The use of seekp() function to move the put pointer to a specified location from the beginning of a file.

Question 27.
What is the use of seekg() function?
Answer:
The use of seekg() function to move the get pointer to a specified location from the beginning of file.

Question 28.
What is the use of eof() function?
Answer:
The use of eof() function helps in detecting the end of file.

Question 29.
What is error handling function?
Answer:
Each bit such as eofbit, badbit, etc., are associated with the function that handles appropriate errors. Such function are called error handling functions. For example, eof() function.

2nd PUC Computer Science Data File Handling Two Mark Questions and Answers

Question 1.
What is stream? Name the stream generally used for file I/O.
Answer:
A stream is a sequence of characters that move from the source to the destination. The streams generally used for file I/O is input stream, output stream, and error stream.

Question 2.
What are input and output streams?
Answer:
The input streams are sequence of characters that move from input devices like a keyboard to the program/computer.
The output streams are sequence of characters that move from program/computer to an output device like a monitor.

KSEEB Solutions

Question 3.
Mention the methods of opening file within C++. Discuss anyone.
Answer:
The methods of opening file within C++ program

  • Opening a file using constructor
  • Opening a file using member function open() of the class Opening a file using constructor:

The syntax for opening file for output purpose only is ofstream obj(“filename”);
Example:
ofstream fout(“results.dat”);

Question 4.
Write the member functions belonging to fstream class.
Answer:
The member functions belonging to fstream class are constructor, open, is_open, close, and inherits get(), getline(), read(), seekg() and tellg() from istream, inherits put(), write() seekp() and tellp() from ostream.

Question 5.
Differentiate between ifstream class and ofstream class.
Answer:
The ifstream class supports input operations on file whereas ofstream class supports output operations on files.

KSEEB Solutions

Question 6.
Differentiate between read() and write ().
Answer:
The read() member function belongs to the class ifstream and used to read binary data from a file whereas write () member function belongs to the class ofstream and is used to write binary data to a file.

Question 7.
Differentiate between get() and getline().
Answer:
The get() member function belongs to the class ifstream and is used to read a single character from the associated stream whereas getline () function is a string I/O function that is used to read a whole line of text on text files.

Question 8.
Write the member functions belonging to ofstream class.
Answer:
The member functions belonging to ofstream class are open() with default output mode and inherits put(), write(), seekp() and tellp() from ostream.

Question 9.
Writ.e the member functions belonging to ifstream class.
Answer:
he member functions belonging to ifstream class are open() with default input mode and inherits get(), getline(), read(), seekg() and tellg() from istream.

KSEEB Solutions

Question 10.
Name the stream classes supported by C++ for file input and output.
Answer:
The stream classes supported by C++ for file input and output are fstreambase, ifstream, ofstream, fstream, and filebuf.

Question 11.
What are the advantages of saving data in binary form?
Answer:
The records in the database usually contain different data types. In such areas saving data in binary form helps to optimize storage space and file I/O would be faster when compared to text files.

2nd PUC Computer Science Data File Handling Three Mark Questions and Answers

Question 1.
Mention the methods of opening file within C++ program. Discuss.
Answer:
The methods of opening file within C++ program

  • Opening a file using constructor
  • Opening a file using member function open() of the class

Opening a file using constructor:
The syntax for opening file for output purpose only is ofstream obj(“filename”);
where ofstream is a class and obj is a object of type ofstream and “filename” is any valid name of a file to be opened for output purpose only.

Opening file using open():
The syntax for opening file for output purpose only ofstream object.oper>(“filename”);
where ofstream is a class and object is of ofstream class type and filename is any. valid file to be opened for output purpose only.

Question 2.
Differentiate between ifstream class and ofstream class.
Answer:

  • The ifstream class supports input operations whereas ofstream class supports output operations on file.
  • The ifstream class inherits functions from istream whereas ofstream class inherits functions from ostream.
  • The inherited member functions of ifstream are get(), getline(), read(), seekg() and tellg() whereas ofstream member function are put(), write(), seekp() and tellp().

Question 3.
Differentiate between read() and write ().
Answer:

read() write()
belongs to the class ifstream belongs to the class ofstream
used to read binary data from a file used to write binary data to a file
Syntax: fin.read( (char *) &variable, sizeof(variable)); Syntax: fout.write( (char *) &variable, sizeof(variable));

Question 4.
Differentiate between get() and getline().
Answer:

get()

getline()

belongs to the class ifstream belongs to the class ifstream
to read a single character from the associated stream a string I/O function that is used to read a whole line of text to text files
Syntax: ifstream object.get(char); Syntax: fin.getline(buffer, SIZE);

Question 5.
Name the stream classes supported by C++ for file input and output.
Answer:
The stream classes supported by C++ for file input and output

  • fstreambase class provides facilities for file operations.
  • Ifstream class supports read operations and consists of open () with default input mode.
  • ofstream class supports output operations and consists of open() with default output mode.
  • fstream() class supports both input and output operations. It contains open() with default input mode.
  • filebuf class sets the file buffer to read and write.

KSEEB Solutions

Question 6.
Mention the types of file. Explain any one.
Answer:
The text file and binary file are the two types of files in C++.
Text file:
A text file also called as ASCII file is a stream of characters that can be sequentially processed in a forward direction by the computer. In text files, each line of text end with a EOL (End of line) character and each file ends with a special character called the EOF (End of file). The file can be edited using text editors like C++ editor, notepad, vi editor in UNIX.

Question 7.
What are the advantages of saving data in binary form and text form?
Answer:
The advantages of saving data in binary form (any three):

  • Stores the data in binary form
  • Files can be either processed sequentially or randomly
  • No delimiters are used for a line
  • No internal translation takes place
  • It takes less space to store data. For example, the integer 4564 occupies 2 bytes in memory.

The advantages of saving data in text form (any three):

  • Stores the data in ASCII characters
  • Files processed sequentially in the forward direction
  • Delimiter EOL is used for End of line and EOF is used to mark the end of file
  • Internal translation takes place during EOL and EOF
  • It takes more space to store data. For example, the integer 4564 occupies 4 bytes in memory.

2nd PUC Computer Science Data File Handling Five Mark Questions and Answers

Question 1.
What are input and output streams?
Answer:
The input streams are sequence of characters that move from input device like keyboard to the program/computer. The output streams are sequence of characters that move from program/computer to an output device like monitor.

The stream classes supported by C++ for file input and output
1. fstreambase:
class provides facilities for file operations and consists of open() and close() member functions. This is base class for fstream, ifstream and ofstream.

2. Ifstream:
class supports read operations and consists of open () with default input mode and inherits function get(), getline, read() , seekg(), tellg() from istream class defined inside iostream.h file.

3. ofstream:
class supports output operations and consists of open() with default output mode. It inherits the function put(), write(), seekp() and tellp() from ostream.

4. fstream():
class supports both input and output operations. It contains open() with default input mode and inherits all the functions from istream and ostream classes through iostream. filebuf class sets the file buffer to read and write.

KSEEB Solutions

Question 2.
What is the significance of fstream.h header file?
Answer:
The fstream.h header predefines a set or operations for handling files related to input and output. It defines certain classes that help to perform file input and output. For example, ifstream class links a file to the program for input and ofstream class links a file to the program for output and fstream classifies a file to the program for both input and output.

The file operations make use of streams as an interface between the programs and the files, A stream is a sequence of bytes and general name given to flow of data. Input stream and output stream represent different kind of data flow into the memory or out of the memory. The C++ provides ofstream class to write on files, ifstream class to read from files and fstream class to both read and write from/to file.

These classes are derived from fstreambase and from those declared in the header file ” iostream.h”. The classes ofstream, ifstream, and fstream are designed exclusively to manage the disk files and their declaration are present in the header file “fstream.h”. To make use of these classes, fstream.h is included in all the programs which handle disk files.

Question 3.
Mention the methods of opening file within C++. Discuss.
Answer:
The methods of opening file within C++ program

  • Opening a file using constructor
  • Opening a file using member function open() of the class.

Opening a file using constructor:
The syntax for opening file for output purpose only is

ofstream obj(“filename”);

where ofstream is a class and obj is a object of type ofstream and “filename” is any valid name of a file to be opened for output purpose only.
Example:

ofstream fout(“results.dat”);

Opening file using open():
The syntax for opening file for output purpose only

ofstream object.open(“filename”);

where ofstream is a class and object is of ofstream class type and filename is any valid file to be opened for output purpose only.
Example:

ofstream obj;
obj.open(“text.dat”);

Question 4.
Differential between ifstream class and ofstream class.
Answer:

  • The ifstream class supports input operations whereas ofstream class supports output operations on file.
  • The ifstream class inherits functions from istream whereas ofstream class inherits functions from ostream.
  • The inherited member functions of ifstream are get(), getline(), read(), seekg() and tellg() whereas ofstream member function are put(), write(), seekp() and tellp().

Question 5.
Differentiate between read() and write() with example.
Answer:

read() write()
belongs to the class ifstream belongs to the class ofstream
used to read binary data from a file used to write binary data to a file
Syntax: fin.read( (char *) &variable, sizeof(variable)); Syntax: fout.write( (char *) &variable, sizeof(variable));
Example: fin.read( (char *) &s, sizeof(s)); Example: fout.write ((char *) &s, sizeof(s));

Question 6.
Differentiate between get() and getline() with exmaple.
Answer:

get()

getline()

belongs to the class ifstream belongs to the class ifstream
to read a single character from the associated stream a string I/O function that is used to read a whole line of text to text files
Syntax: ifstream object.get(char); Syntax: fin.getline(buffer, SIZE);
Example: fin.get(ch); Example: fin.getline(book, SIZE);

KSEEB Solutions

Question 7.
Explain any three file modes.
Answer:
The file can be opened both for input and output operations using fstream class.
The syntax for opening a file with constructor is fstream object(“filename”, mode);
The syntax for opening a file with open() is fstream object.open(“filename”, mode);
Therefore, file can be opened using different modes. They are
ios::in opens file for reading only. For example, fstream fin(“te’xt.dat”, ios::in);
ios::out opens file for writing only. For example, fstream fout(“text.dat”, ios::out);
ios::app opens a file to append to end of file. For example, fstream
file.open(“text.dat”,ios::app);

Question 8.
Differentiate between ios::in and ios::out.
Answer:

ios::in mode ios::out mode
Opens file for reading only Open file for writing only
Ifstream is stream type Ofstream is stream type
Syntax: fstream

object.open(“filename”, ios::in);

Syntax: fstream

object.open(“filename”, ios::out);

For example, fstream fin.open(“text.dat”, ios::in); For example, fstream file.open(“text.dat”,ios::app);