Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 2 With Answers (2nd Language)

Time: 2 Hrs. 30 min
Max Marks: 80

I. Four alternatives are given for each of the following questions/incomplete statements. Only one of them is correct or most appropriate. Choose the correct alternative and write the complete. answer along with its letter of alphabet. (4 × 1 = 4)

Question 1.
Choose the approapriate question tag and fill in the blank.
Lets go for a movie, ______ ?
a. shall we
b. can we
c. Will we
d. could we
Answer:
a. shall we

Question 2.
Read the conversation and choose the language function of the underlined sentence:
Hamiz : When will he come here, santhosh?
Santhosh : Don’t know. He ______ come any time.
The most appropriate modal verb in the blank is:
a) Must
b) will
c) can
d) might
Santhosh: Don’t know’. He might come any time.
Answer:
d) might

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 3.
Read the conversation:
A : Have you completed the work?
B : No, not yet, we are attending to that work now.
The passive form of the underlined sentence is ———— (choose the right one.)
a. That work was attended to now.
b. That work is being attended to now.
c. That work is attended to now.
d. That work will be attended to now.
Answer:
b. That work is being attended to now.

Question 4.
We played in a better way.
The correct ‘Wh’ question for the above statement is
a. How do we play?
b. How do we speak?
c. How have we play?
d. How are we play?
Answer:
a. How do we play?

II. Do as directed : (12 × 1 = 12)

Question 5.
Fill in the blank with appropriate tense forms of the verbs given in brackets :
You can see (see) her now, how she is standing, (stand)
Answer:
see
is
stand

Question 6.
Fill in the blank with appropriate ‘preposition’ :
The situation for the depressed classes in India had also faced the same problem.
Answer:
for

Question 7.
Fill in the blank using suitable linker:
The summons came from the Soviet President so I had to go there.
Answer:
so

Question 8.
Fill in the blanks choosing the appropriate words given in the brackets :
What is the fare (fare, fair) to Bangalore, she is very fair, (fare, fair)
Answer:
fare
fair

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 9.
Combine the word in Column-A with its collocative word in Column-B:
Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language) 1
Answer:
Fast Train.

Question 10.
Fill in the blank with the correct form of the word given in brackets:
“The prime minister Mr Modi is Well known (Well know) to everyone.
Answer:
Well Known

Question 11.
Which one of the following words has two syllables? Write it:
Answer:
sell, moo, base, born

Question 12.
Give one word for A narrative composition is rhythmic verse suitable for singing.
Answer:
Ballad.

Question 13.
Frame a question to get the underlined word as answer :
Children are playing cricket in the stadium.
Who are playing cricket in the stadium?
Answer:
Children

Question 14.
Identify the parts of speech of the underlined word :
In his dream a tiger was chasing him.
Answer:
Verb.

Question 15.
Change the following sentence into comparative degree:
Rice is the cheapest grain among other grains.
Answer:
Rice is cheaper grain than any other grains.

Question 16.
Use the word ‘learn’ as verb in a sentence of your own.
Children shou Id learn good habits at their early ages.
Answer:
learn

III. The following paragraph has two errors. Edit the paragraph and rewrite it in the answer book, clues are given : (1 × 2 = 2)

Question 17.
The old man came in. He bow to all of us. Then he removed his hat and glove.
a. Verbal mistake to be corrected.
b. Noun plurals to be used.
The old man came in. He bowed to all of us. Then he removed his hat and gloves.
Answer:
a. bowed
b. gloves.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

IV. Answer the following questions in 2-3 sentences each : (7 × 2 = 14)

Question 18.
How can you say that the village lad was brave?
Answer:
We can say that the village lad was brave because he faced the tiger alone and climbed up the tree and stayed half a day. That tiger suddenly appeared when he was returning home in the jungle path. After some time the people come that way killed the tiger and protected him.

Question 19.
How do you say that Ambedkar had great thirst for books?
Answer:
Ambedkar was very fond of reading books from his childhood. Through out his life he read books. Wherever he went he bought books. He had an insatible thirst for books. He bought 2000 books from Newyork and 32 boxes of books from London. This shows that he was voracious reader.

Question 20.
Why was Keilis-Borok summoned to Geneva conference?
Answer:
Keilis – Borok the author was doing his research and enjoyed the mathematical challenge. Frank press quoted the author’s work while arguing with Moscow experts. The technical experts from the soviet union, united . states and united kingdom who had possessing nuclear weapons decided to invite the author. So he summoned to Geneva conference.

Question 21.
How did Satish’s brother Inder try to help him ?
Answer:
Satish’s elder brother Inder took care of him. Everytime he sit besides his brother, spoke with him taught new words and pronunciation to him. Inder spent most of his time with his brother.

Question 22.
Do you think that the repetition of the last line of every stanza is intentional? What might have been the purpose behind it ? What does it suggest ? Sing it aloud and try to find out the answer.
Answer:
Yes, the repetition of the last line of every stanza is intentional. The poet had joyful mood, and he feels more enthusiasm – off to outer space. The purpose was he should say to everybody.

Question 23.
“Babu and Manju were a bit disappointed with the way ,the students were marching”. What was the reason?
Answer:
Babu and Manju were little bit disappointed because the march ended peacefully. There were no slogans, no shoutings and no violence.

OR

Dicky Dolma described her preparedness for the task of scaling the Mount Everest?
Answer:
From the childhood days she had an urge to climb Mount Everest. Daily she watched the beautiful, breath taking view of the Mountain. She had firm determination, and hard work helped her. She practiced 4 hours a day. She had one track mind and ready to face hardships. Her desire grew when she came to know about the newly opened mountaineering institute in Manali. She was just 16 years at that time. She joined the institute and got ‘A’ grade and selected at all India level.

Question 24.
How does the writer describe the ‘introvert’ Hanif?
Answer:
The writer described Hanif as an introvert. He had no. friends at younger age. He began to make friends only by the time, When he was 14 years old. He always stood first to help others because it gave joy to him.

OR

How did the second monster make Wartgjia suffer?
Answer:
Second monster was with rage howled if he must poison the old gaffer along, otherwise he will starve to death. Wartgjia rejected to kill him, so in a fury the old monster blew through his long beard and wangjia’s bread -bag flew into the sky. Suddenly the blue mountains and green rivers Uimed into a boundless desert and not a small piece of food.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

V. Answer the following questions in 5-6 sentences each : (2 × 3 = 6)

Question 25.
Pepe was more loyal than other crew members to Columbus. Justify the statement.
Answer:
Pepe was a young page boy. He was an honest and humble in nature. He liked Columbus and prefer to accompany him though he was on off duty. The seamen were very much angry and disobeyed Columbus’s order so Pepe didn’t speak to them and hated them. Among them Don Pedro was the best. Pepe talked to Columbus so he said that the seamen were horrible and drank too much to forget themselves.

Pepe came nearer to Columbus and said that, “Captain, you should be careful, sometimes they are dangerous’. This shows that pepe had concern about his captain. Columbus asked him to go, but pepe didn’t go. When Columbus forced pepe to say the words about the mischief or trouble maker, he hesitated to say the truth to prevent terrible consequence. At the end he came in – between and stands with arms spread out.

He shouted to seamen, they were all cowards, first they would have killed him. The crowd roared and attacked Pepe but Columbus came forward and protected Pepe. All these shows that Pepe was more loyal to Columbus than any other crew members.

Question 26.
According to the poet Ruskin Bond, his grandmother was ‘unique’. Write a paragraph to support this statement.
Answer:
The poet Ruskin Bond called his grandmother unique because she could climb a tree whether the tree was high or big and spreading. She was skillful and she can climb it very quickly and easily. She could climb the tree tiredlessly even at the age of sixty two. She had this gift and enjoying it though it was unusual. So the poet considered her to be unique.

VI. Read the following extracts and answer the questions that follow : (4 × 3 = 12)

Question 27.
“Let’s go and help her!”

(a) Who made this cry?
Answer:
Baleshwar made this cry

(b) Why did she need help?
Answer:
She suddenly got pushed and fall down next to the track. So she need help.

(c) Nobody volunteered to help her. Why?
Answer:
Nobody volunteered to help her, because afraid of getting involved, or of being inconvenienced perhaps.

Question 28.
“I did not sell the trees because I could not”.

(a) Who was the speaker here?
Answer:
Don Anselmo was the speaker.

(b) Who was he speaking to?
Answer:
He was speaking to story-teller with the buyers of the land.

(c) Why could he not sell the trees?
Answer:
He said that the trees in that orchard are not his, that belonged to the children of the village. So he had no right to sell and he didn’t sell it.

Question 29.
“Tomorrow morning we perform for the boy.”

(a) Who said this?
Answer:
Ustaid Allah Rakha Sahib was the speaker.

(b) Who is the ‘boy’?
Answer:
The boy was Anant.

(c) Why should they perform for the boy?
Answer:
Anant was the sick boy on his death bed, longing to hear their concert, so they agreed to perform for the boy.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

Question 30.
“We are lost!” the captain shouted,

(a) What is the name of the poem?
Answer:
The name of the poem is ‘Ballad of the tempest’.

(b) Who does the word ‘We’ refer to?
Answer:
We refers to the group of sailors in that particular ship.

(c) Why did the captain shouted?
Answer:
The large turbulant waves were coming towards their ship, so he was shouted.

VII. Given below is a profile of Smt. Sharada. Write a paragraph using the clues given below: (1 × 3 = 3)

Question 31.
Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language) 2
Ans:
Smt. Sharada is a good woman of 34 years age. She is very good looking and her height is 5.5 feet and her weight is 55 kgs. She completed her degree and B.Ed., in 2006. Now she is working in private school as a science teacher. Her hobbies are singing and dancing. She participated in most of the competitions and get many prizes.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

VIII. Develop the story using the clues given below: (1 × 3 = 3)

Question 32.
A small girl ………… wished to become singer ………… no facility ………… uncle helped ………… join for class ………… hard work ………… famous singer, moral.
Answer:
There was a small village in Karnataka. The village is far from city. A small girl Apoorva is living in that village with her parents. They are illitrates and very poor. Apoorva had a very good melodious voice as a God Gift. She is fond of singing and wished to become a good singer. There is no facility in that village. Her uncle is staying near by town and he helped her. She came to her uncle’s home and joined the musical class. She had more interest and practiced well. By her dedication and training became a good and famous singer of the town. She achieved her goal. The moral is where there is a will there is a way.

IX. Study the picture given below. Write a description or an account of what the picture suggest to you in a paragraph: (1 × 3 = 3)

Question 33.
Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language) 3
Answer:
The above picture shows the present situation. To balance the environment both plants and animals are necessary. Now-a-days number of plants (trees) are decreasing and on the other hand the animal including human population is increasing in the alarming way. If forests are destroyed, no rainfall at all even the plants are not there, how do we get oxygen
which is necessary for our existance. No climate at all. If plants are not exist how do we get food, this is-also our basic need. Therefore no forest means no life on the earth. So all of us beware of forest. We should conserve forest.

X. Quote from mentory : (1 × 4 = 4)

Question 34.
T is mightiest in the mightiest: it becomes The throned monarch better than his crown. His sceptre shows the force of temporal power. The attribute to awe and majesty.

OR

O say what is that thing call’d light. Which I must ne’er enjoy.
What are the blessings of the sight,
O tell your poor blind boy!

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

XI. Read the following passage and answer the questions that follow : 1 × 4 = 4(2 × 2)

Question 35.
A king had two clever sons, but they were very mischevious. They spent their time and money wastefully. They had a younger cousin whom they called ‘simpleton’ because he was quite and simple. They would make fun of him for his simplicity.

1. How many sons the king had?
Answer:
The king had two clever sons.

2. How did they spend their time and money?
Answer:
They spend their time and money wastefully.

3. Who was Quiet and simple?
Answer:
Their younger cousin was quiet and simple.

4. Why did they called their cousin as simpleton?
Answer:
They called their younger cousin as simpletton because he was quiet and simple.

XII. Answer the following question in about 8-10 sentences : (1 × 4 = 4)

Question 36.
The poem has figures of speech. One is given, “a chain link necklace chokes me” is personification. Pick out one or two or more such figures of speech from the poem.
Answer:

  • I am the land. I wait.
  • You shout. I lie patient.
  • With muddy holes and car lot eyes I stare.

OR

Write in brief your vision of the future of India.
Answer:
According to poet, the future of our country can open up on mothers forehead. It is like earth’s destiny. All the sorrows and sufferings came to an end and the new things and views will come and make the people happy. The Sun God will protect the earth and saves all.

I envision of very bright future for India. A India where there all it people work hard for the development of the country. All Indians should be happy and live harmoniously with each other. There should be no discrimination aftd all the people should be treated as equal.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

OR

How does the poet discriminate Jazz player’s appearance with his artistic character?
Answer:
He stood at the crest of the tallest hill. He was old and had wrinkled face. He had no interest in life. His head was turned downward, he closed his eyes. He wore an old faded blue shirt. That shirt was dark with sweat, the tie was tom. The jacket was old and it could not hold his sagging (hanging) stomach. He wore the old shoes which had papers inside. His face was not shaved. One could see the pain in each wrinkle of his face. He alone stood with his head down and eyes closed. He wore an old alto saxophone and chanting some religious music in low voice. That old saxophone was hanging from his neck by a wire coat hanger.

XIII. Write an essay on any one of the following : (1 × 4 = 4)

Question 37.
a. Ksheer Bhagya Yojana at School:
Answer:
This yojana includes providing milk to the children of Govt schools. As like mid day meal, this is an essential thing as majority of the children of GOVt school are coming from so poor families “that they cannot afford milk. Considering the nutritional value of milk, this is again a good gesture that keeps the physical, mental and emotional aspect of a child in check.

Whichever be the plan, executing is equally important and it should be ensured that a perishable item like milk will be served without any chance of contamination. In Govt. Schools in Kerala, it is successfully applied. The teachers provide milk and egg on certain days to the children in the morning itself apart from mid day meal. If successfully implemented, the Govt can check the drop outs in Govt school and a healthy student generation also will be a reality.

b) Role of an ideal Citizen.
Answer:
An ideal citizen is the one who is aware of his duties even as he exercises his rights. The constitution of India has assured us both rights and duties. But unfortunately, most of us enjoy our rights without fulfilling our duties. So, we can say that ideal citizen is the one who prioritises his duties over his rights.

What are the duties to be upheld by an ideal citizen? First and foremost, an ideal citizen is the one who loves his country and who is proud of his country’. So he should promote secularism and bring people of different communities together in the true spirit of brotherhood.

The word ‘brother hood’ points out that in society all of us should get equal opportunities. So an ideal citizen would strive to ensure that there is social justice and people get equal benefit without a huge gap between the rich and the poor. An ideal citizen should exhibit the virtue of philanthropy and social consciousness.

In addition to these lofty ideals, an ideal citizen should also keep in mind practical values like saving the environment, preserving natural resources, keeping the surroundings clean and protecting public amenities.

If each one of us does what is expected of an idal citizen, this world certainly be a better place to live in and we can experience the heaven on the earth.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

(c) Indian farmer today.
Answer:
Indian farmers today are at the cross roads. Techology has taken huge, strides reformulating the role of farmers. If farmers do not make use of techology, they would be left behind in this fast – moving world, That is why, it is of paramount importance that Indian farmers , educate themselves and know how to succeed in the new world order of consumerism.
If they are educated, they can progress in the field of agriculture and contribute richly towards the economy of the nation. Even to this day. despite the progress it has made in the IT Sector India is recognised as an agricultural economy. Hence it is of paramount importance that India values its farmers.

But unfortunately we have seen that Indian farmers are native and hence are taken for a ride by the mediators. That is why there are many tragic cases of farmers committing suicide after being cheated by mediators who swallow a lion’s share of farmers profit margin or landlords who offer loans on high rates of interest. It is thé duty of the government to offer attractive schemes of farmers so that the nation makes progress in the field of agriculture. It is also necessary 1at the government educates farmers and also gives manure and farming equipment t subsidised rates. The would meat a bright future for India.

XIV. Write a letter using the information given below : (1 × 5 = 5)

Question 38.
Imagine you are Rakesh / Raksha studying in Govt High School, Udupi and write a letter to the local government of your area, asking for their assistance in your efforts in keeping your school surrounding clean.
Answer:

11 December 2019

From
Udupi,
Rakesh (class x),
Govt High School,
Udupi.

To
The Panchayath officer,
Udupi taluk.
Udupi.

Respected sir,

Sub : Seeking assistance to keep the school surroundings dean.
I ‘am the student of government High school, Udupi. I am representing all the students of my school while writing this letter to you. We have a persisting problem regarding the unclean surroundings of our school. Though our teachers have encouraged us to clean our school surroundings once a week, our efforts are in vain as the households dump their garbage beside our school compound and the panchayat does not regularly lift the garbage. After a few days unpleasant smell starts emanating from the garabge mounds, have become a breeding ground for mosquitoes and their menance, dogs which come to scavenge on the garbage chase us menancingly and many students have been bitten by them. After the school hours, some anti – social persons carry out dubious activities inside the school premises. Liquor bottles, condoms, cigarette butts will be strewn about in the school premises. I earnestly plead with you to inspect and take action to stop these activities’ So that we can study in a more healthy and peaceful place.

Thanking you.

Yours faithfully,
Rakesh (class x)
Govt high school, Udupi.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 2 with Answers (2nd Language)

OR
Write a letter to your father telling about your preparation for tests and exams.
Answer:

11 December 2019
xxx.

My dear papa,
I hope you,are in good health over there. I feel sad that had to go to Mysore on transfer. I really miss you. I am eagerly waiting to join you in the holidays. In your letter last week you had asked we to write to you regarding how I am preparing for my S.S.L.C Annual exams. I am studying seriously for the exams. I have prepared a time – table for my studies and following them earnestly. I study from 6.00 pm to 10.00pm everyday. I have finished studying languages and social studies. I need to work upon mathematics and general science. I have assigned two hours daily for studying these subjects. I have revised almost all lesson, In both the subjects. In the last week tests my grades have gone up. I have secured 90 – 95 marks in all the subjects. I hope to raise my grades ftither and will study harder. I hope you are happy’with my progress. I love you papa. I will eagerly wait for you, till your next letter.

Convey my best regards to one and all.

Your loving son,
xxx

To,
Mr. Prakash,
No.64, II Cross, III Main,
Chamarajnagar,
Mysore.