Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Students can Download Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language), Karnataka SSLC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus SSLC English Model Question Paper 4 With Answers (1st Language)

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

I. Four alternatives are given for the following questions. Choose the correct answer and write it along with its alphabet ( 6 × 1 = 6 )

Question 1.
English is _____ language of ______ English.
The appropriate articles to be filled in the blanks are
A) a, a
B) the, the
C) the, a
D) the, an
Answer:
B) the, the

Question 2.
Good books build character, ________.
The appropriate question tag to be added is
A) did they?
B) doesn’t they?
C) do they?
D) don’t they?
Answer:
D) don’t they?

Question 3.
Ask him why he is late.
The underlined group of word is
A) a Noun clause
B) an Adverb clause
C) an Adjective clause
D) a Main clause
Answer:
C) an Adjective clause

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 4.
With trembling oars I turned.
The figure of speech used here is
A) Synecdoche
B) Metaphor
C) Transferred Epithet
D) Simile
Answer:
B) Metaphor

Question 5.
The mother along with her children _______ to the temple just now.
The correct form of the verb to be filled in the blank is
A) have gone
B) has gone
C) had gone
D) gone
Answer:
B) has gone

Question 6.
Gandhiji was born ______ Porbandar Gujarat.
The appropriate prepositions to be filled in the blanks are
A) in, in
B) in, into
C) at, from
D) at, in
Answer:
D) at, in

II. Observe the relationship in the first pair of words and complete the second pair accordingly in the following :
( 4 × 1 = 4 )

Question 7.
fertile : barren : : scarce :
Answer:
plenty

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 8.
beautify : beautiful : : agree :
Answer:
agreement

Question 9.
rode : road : : night :
Answer:
knight

Question 10.
cascade : waterfall : : nimble :
Answer:
swift

III. Rewrite as directed: ( 3 × 1 = 3 )

Question 11.
Change the voice of sentence :
You ought to respect your parents.
Answer:
Your parents ought to be respected by you.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 12.
Frame a question to get the underlined words as answer :
Shalini had breakfast at 9 o’ clock.
Answer:
When did Shalini have her breakfast?

Question 13.
Change to reported speech :
“Where did you go?” said Charu
Answer:
Charu asked me where I had been?

IV . Answer the following questions in a sentence each : ( 4 × 1 = 4 )

Question 14.
When, according to Gandhiji, can we regard ourselves to have stepped on the moral road?
Answer:
When we all care only for what our conscience says.

Question 15.
What made Pierre think of taking the pie to the Mayor’s house while going for dinner?
Answer:
Pierre overhears M. Gaultier’s conversation with his wife, Marion. M Gaultier tells his wife that he will send a messenger to her to collect the eel pie and take it to the mayor’s house for dinner.

Question 16.
What was the sign for Marion to hand over the pie to the messenger?
Answer:
M. Gaultier will have asked the messenger to kiss her hand, that will be the sign for Marion to hand over the pie to the messenger.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 17.
What does ‘wave of the seas’ refer to in the poem ‘to a pair of Sarus cranes’?
Answer:
‘Wave of seas’ refers to the waves of sorrow.

V. Answer the fallowing questions in two – three sentences each : ( 7 × 2 = 14 )

Question 18.
Why doesn’t Gandhiji term Alexander’s conquests as moral even if others call him great?
Answer:
According the Gandhiji a moral act depends upon the intention of the doer. The intent of moral action should be good and should be done with good intention. Alexander’s conquests were done only for renown, hence he considers his conquests as an act without any moral.

Question 19.
When, according to the author Alexander Cheriyan, will U.S. certify India as developed?
Answer:
Alexander Cheriyan thinks that the United States will consider India is ‘developed’, when all of India will look like the United States with two cars in every garage and the reassuring glow of Me Donald and Pepsi signs all along every highway. This ‘development’ can be ironically confirmed when the sheer tonnage of the garbage we throw out matches that in America.

Question 20.
How did the female Sarus crane react when she saw her male partner shot dead?
Answer:

  • In agony and desperation she encircled the sky in movements of grace over the disgraceful death of her partner.
  • When the killers went away with the kill, she descended to the death scene and expressed her grief in long and short cries.
  • She picked a few blood-stained feathers and sat to hatch them into a toddling chick.
  • In her grief she forgot to eat or drink and pined away for her lost mate and finally died.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 21.
Why was Ellen’s father convinced that Lochinvar had come with good intention?
Answer:
Lochinvar’s boldly went to Ellen’s wedding. When he was confronted by the bride’s father, he cunningly tells him that it was true that he had been in love with his daughter, But was denied the opportunity to marry her. Now his love for her is diminished. He had only come to the wedding to drink a cup of wine at the marriage feast.

He claimed that many beautiful maidens who are far more beautiful than Ellen would open-heartedly come to be become his bride. These words of Lochinvar convinced Ellen’s father and he never suspected Lochinvar’s real intentions.

Question 22.
Explain the features of the autumn season as described by the poet William Shakespeare?
Answer:
Autumn is that time of the year when we see yellow leaves, or none or few leaves hang upon the branches of trees which shake – tremble against the cold of the autumn season. The trees are not only bereft of leaves but also of birds which recently had sat on their boughs singing sweet songs.

Question 23.
What did Jim and his mother do with Billy’s precious sea – chest after his death?
Answer:
Jim and his mother quickly searched through Billy’s precious sea – chest. His mother took as much coins as to cover the old pirate’s rent, and not a half – penny more, while Jim found an intriguing bundle of papers, wrapped in oil cloth which he pocketed as payment for his services to Billy.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 24.
How was Arjuna protected by Lord Krishna when Kama shot an arrow?
Answer:
Kama sent a dazzing arrow, which spat fire at Arjuna. Krishna, Arjuna’s charioteer, at the nick of time pressed the chariot down five fingers deep in the mud and the arrow just missed Arjuna’s head but struck off his helmet.

VI. Rewrite as directed. ( 3 × 2 = 6 )

Question 25.
Change the following sentence to a compound and a complex sentence :
The soldier was awarded for his bravery.
Answer:
Compound : The soldier was brave and he was awarded for his bravery.
Complex : The soldier was given an award because his bravery.

Question 26.
Change the following sentence to the other two degrees of comparison :
Tidal energy is one of the cheapest forms of energy.
Answer:
Tidal energy is a cheap form of energy. Tidal energy is cheaper than most other forms of energy.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 27.
Combine the following sentences beginning with a) ‘No sooner…; and b) As soon as.
The referee blows the whistle. The game starts.
Answer:
No sooner the referee blows the whistle, the game starts.
As soon as the referee blows the whistle, the game starts.

VII. Answer the following questions in 5-6 sentences each : ( 6 × 3 = 18 )

Question 28.
How has the Nile been the cause for the difference between the Libyan Desert and the valley of the Nile in Egypt?
Answer:
The water of River Nile had transformed Egypt into a green and most fertile and densly populated areas to be found anywhere on the earth, teeming with life and vegetation. But on the other side was visible a sea of billowing sand without a speak of green or a single living thing anywhere visible on it – the Libyan desert.

River Nile had formed, Egypt by bringing finest silt in its flood waters, from the highlands of Abyssinia and from remote Africa.

Question 29.
How, according to William Blake can suppressing of anger prove really dangerous?
Answer:
William Blake believes that anger should not be suppressed as it would prove disasterous. If we do not exhibit our anger it grows inside us. The poet compares the growing anger to a poison tree. The trust of this tree is poisonous. It endangers the ability of a person to use logical reason.

The poet warns those who harbour anger and allow the feelings of resentment to stay inside without dealing with them. So it is better to express our anger and feel related. Suppressed anger is like a poison tree and grows in size to bear the poisonous fruit that is harmful for the enemy and can even lead to death.

Question 30.
What could be the possible reason for the displacement of the boulders from the wall?
Answer:
The stones from the wall got displaced due to swelling caused by the heavy frost and the upper boulders got disloged and fell down due to the effect of the hot sun. They made wide gaps in the wall. The hunters who came there to hunt for rabbits, pried the stones from the wall to see if rabbits were hiding in the gaps of the wall.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 31.
Why does John Masefield want his mother’s grave kept shut?
Answer:
The poet John Masefield recalls the sacrifices made by his mother which has now made him a man. He feels sad that his mother cannot see him now because she was dead. Even if she were to come alive from the grave they would not be able to recognise each other. The poet regrets that he has not repaid the debt to his Mother for bringing him to life inspite of all the suffering and pain, she had to undergo while giving him birth.

The poet feels a sense of guilt as he has not been able to repay her and also to women in general. The poet thinks that he is also to blame for the fact that men are considered superior to women for he has not done anything about it. The poet does not want his mother to come alive as he is ashamed to show his face to her.

Question 32.
Give a glimpse of the cruelty exhibited by Polyphemus.
Answer:
Ulysses and his men had entered the Cyclop Polyphemus’ cave and were looking about the cave. Polyphemus came back with his flock of sheep. He hastily kindled a fire and spied Ulysses and his men. He asked them if they were merchants or wandering theives. Ulysses told him that they were Grecians and returning from Troy.

Polyphemus did not respond but gripped two of the nearest men, as if they were children, he dashed their brains out against the earth and tore in pieces their limbs, and devoured them, yet warm and trembling, making a lion’s meal of them, lapping the blood and relishing their flesh. At the end of his wicked supper he drank a draught of goat’s milk and lay down and slept among his goats.

Question 33.
Why did captain Hodge have to restore the status quo?
Answer:
The invaders were the English fielders. Things were not so well with them. If there was doubt and confusion among the warriors of Fordenden, there was uncertainity and disorganization among their ranks. Their main trouble was the excessive concentration of their force in the neigh bourhood of the wicket. When the blacksmith hit the ball highup in the air, Mr. Hodge, the captain of the English fielding side took a swift glance at the disposition of his troops.

He decided that there were far too many in the field, contrary to the thinking of Napoleon, who used to do everything in his power to call up every available man for a battle. Mr. Hodge saw that all, except the youth in the blue silk jumper and the mighty Boone, were moving towards, strategical positions underneath the ball, and not one of them appeared to be aware that any of the other existed. Boone did not move as he was exactly in the place where the ball would land.

But Boone was not likely to bring off the catch, especially after he the episode of the last ball. Mr.Harcourt had obviously lost sight of the ball as he was running round and round Boone and giggling foolishly. Livingstone and Southcott, were approaching competently because either of them would have caught the ball easily. Mr. Hodge, the captain, had to choose between them.

He decided to ask Livingstone to have the catch and yelled ‘Yours Livingstone’, while Southcott, being a disciplined cricketer, stopped in his tracks to let Livingstone catch the ball. But then, Mr.Hodge, made a fatal mistake. He remembered Living stone two missed catches and reversed his decision and roared at south cott to catch the ball.

Mr. Southcott obediently started again, while Livingstone, who had not heard the second order, went straight onto catch the ball, even though captain Hodge had restored the status quo.

OR

How did the girl in the train try to pretend that she was normal sighted?
Answer:
When the narrator told the girl that he was going to Mussorie, she told him that she wished that she was going there too, because she loved to see the hills especially in October.

She cunningly evaded the narrator’s question asking her how the view was outside the train by asking him to look out of the window and watch the view himself. She asked him if he saw any animals. She also told him that she felt sad because there were hardly any animals left in the forests of Dehra.

VIII. Explain with reference to the context: ( 5 × 3 = 15 )

Question 34.
‘Wait a moment! I shall come with you’.
Lesson : A Wrong Man in Workers’ Paradise
Author : Rabindranath Tagore
Answer:
The lines are said by the girl of the torrent to the wrong man in workers’ paradise.
In the ‘Workers’ Paradise’ work had, of late, had begun to suffer. Many people had become idle wasting their time on useless things such as painting and sculpture.

The elders called a meeting to analye the situation. The ariel messenger admitted that the situation in the workers paradise had worsened because he had brought the wrong man there.

They decided to banish him from the workers’ paradise. When the girl of the torrent asked him to wait for her so that she will also accompany him out of the workers’ paradise.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 35.
‘It’ll grow out again – you won’t mind, will you’?
Lesson : Gift of the Magi
Writer : O’ Henry
Answer:
These words are said by Della to Jim. Della had cut her precious beautiful hair and sold it for 21 dollars, to buy a platinum fob chain for Jim’s watch. That evening when Jim came back from work he was shocked to see that Della’s hair was gone because he had sold his precious heir – loom watch to buy Della, tortoise shell combs for her hair.

Della tries to console Jim that she couldn’t have lived through Christmas without giving a present to Jim and convinced him that her hair will grow out soon and asked him to forgive her.

Question 36.
‘It was her eyes I noticed, not her hair’
Lesson : ‘The eyes are not here’
Author : Ruskin Bond
Answer:
These words are said by a new passenger to the narrator who gets into the narrator’s compartment after the girl gets down at Saharanapur. The narrator was on his way to Mussoorie.

The narrator was curious about the girl who had just alighted from the train. He was blind and had not been able to notice her appearance. So he asked the new passenger if she had kept her hair long or short, the new passanger was puzzled and replied that he had not noticed her hair but he had noticed her beautiful eyes. He explained that they were no use to her as she was completely blind.

Question 37.
‘And take only the good that comes through’
Poem : Abraham Lincoln’s letter to his son’s teacher
Poet : Abraham Lincoln
Answer:
These words are written by Abraham Lincoln in his letter his son’s teacher.
Lincoln had written a letter to his son’s teacher asking the teacher to teach his son how to become an ideal man. He requests the teacher to teach his son among other things, to listen to all men yet teach him to filter all he hears on a seive of truth. So that he may take only the good that comes through.

Question 38.
‘There hung a darkness, call it solitude or blank desertion’.
Poem : The stolen Boat
Poet : William Wordsworth
Answer:
The poet describes his strange experience during his childhood. When he stole and took an unknown shepherd’s boat onto an unfamiliar lake. Suddenly he realized that it was an act of stealing and his joy and thrill of adventure was troubled by a sense of guilt. When the boat moved on, there came echoing sound of warning from the mountains. That’s why the poet was guilty of his act of moving the boat in an act of stealth.

The poet stealthily returns the boat back to her usual mooring place at the willow tree in a cave. He walks back home through the meadows in a grave and serious mood. But the spectacle of the huge peak towering behind him lingered in his mind for many days. His mind was filled with no other thought but of the huge peak. He could recall no other shapes, nor the pleasant images of trees, sea or sky or the colours of green fields.

His every thought and imagination was filled with the huge and mighty lifeless forms of the huge peaks, which moved slowly through his mind like living men, during the day. And every night these huge forms troubled him in his dreams.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

IX. Quote from memory: ( 1 × 4 = 4 )

Question 39.
My legs are pillars,
the body the shrine,
the head a cupola
of gold
Listen. O lord of the meeting rivers.
things standing shall fall,
but the moving ever shall stay

OR

And into my garden stole
When the night had veil’d the pole
In the morning glad I see
My foe out strech’d beneath the mine.

X. Answer the following questions in seven to eight sentences each : ( 3 × 4 = 12 )

Question 40.
Why does Buttoo’s name deserve to be linked with self help, truth and modesty?
Answer:
In the poem ‘Buttoo’, the poet, Toru Dutt brings out Buttoo’s (Ekalavya’s) values of self – help, truth, and modesty.
Buttoo is a poor tribal boy. One day he approaches Guru Dronhacharya and humbly requests him to teach him archery. But the guru refuses to teach him archery as he thought it was below his dignity to teach archery to anyone who is not from a royal family.

But Buttoo is determined to learn archery. He makes a statue of guru Dronacharya and begins selftraining in front of idol and eventually masters the art of archery.

Once while Dronacharya and the Pandavas where hunting in the forest, Buttoo was practicing archery. The Pandavas noticed his exceptional skill at archery and reported it to’Dronacharya. Dronacharya noticed Buttoo’s skill at archery and wanted to know who his teacher was. Buttoo humbly credited his skill to guru Dronacharya himself. He did not behave arrogantly with Dronacharya but admitted the turth and had the modesty to credit his expertise to Dronacharya.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

Question 41.
‘All the research which Louis Pasteur did in his laboratories was meant to help his fellow beings’. Elucidate.
Answer:
Louis Pasteur devoted his life to the study of germs. He not only made exciting discoveries about germs but used them in practical ways. He worked hard in his laboratory, conducting experiments and find solutions to help people suffering from disease. Pasteur was able to help brewers, breeders of silk worms, cow keepers and even the wine merchants.

He discovered a method called ‘Pasteuriziation’ to prevent milk from getting spoilt after sometime. He discovered the way to prevent fermentation of food and beverages. He discovered that infections in men, animals and plants were caused by bacteria. He discoved a cure for ‘anthrax’ in animals, small pox and rabies. Pasteur believed that the future will belong to those who shall have done the most for suffering humanity.

OR

Explain the circumstances that made Jim’s and Della’s Christmas gifts for each other ‘too nice to use just at present’.
Answer:
In the short story ‘The Gift of the Magi’ Jim and Della sacrifice their precious possessions for each other. Della cut off her beautiful long hair and sold it for twenty one dollars to buy a platinum fob chain for Jim’s priceless heirloom watch. But unknowningly Jim pawns his goldwatch to buy original tortoise shell combs for Della’s beautiful long tresses, as Christmas presents. But it is ironical and sad to they both can’t use their Christmas presents immediately.

Della has to wait for her hair to grow back, which may take a long time to grow back. Jim has to wait for a long time to use the platinum fob chain on his watch until he can save enough money to get back the pawned watch. Thus Jim’s and Della’s Christmas gifts for each other are ‘too nice to use just at present’.

Question 42.
Describe the agony of the Franks under the German dictator after they were arrested.
Answer:
On August 4, 1944, the Frank’s family was arrested and were carried in cattle – trucks to Auschwitz – the Nazi death camp in southern Poland. There the Nazis seperated Otto Frank from his family without giving them time to say farewell. Anne and Margot were marched into the women’s part of the camp, where Mrs. Frank died from exhaustion.

Later in the autumn Anne and her sister, Margot were transported to another camp, Belsen. A close friend saw Anne there ‘Cold and hungry, her head shaved and her skeleton like form draped in the coarse, shapeless, striped grab of the concentration camp’. Anne was pitifully weak, her body racked by typhoid fever she died early in March 1945, a few days after Margot. Both were buried in mass grave. Otto Frank was freed early in 1945 by the Russian army.

OR

Why do we desperately need alternative models of development and how can this be done?
Answer:
We desperately need alternative models of development because it has been estimated that to make the pardadigm of development (as believed by America) a reality, the resources of Planet Earth will prove horribly inadequate. We would need at least another three planets with the similar resource found on Earth. If we continue to exploit the resources of the Earth indiscriminately in the name of ‘consumerism’ it will definitely lead to an enivronmental Holocaust, even before the ‘unworldy’ vision of development is fully realized.

Hence we deseperately need alternative models of development. The author Alexander Cherian believes that the only way to restore sanity is by empowering local communities, co – operatives, civil socities and democratic governmetns to take back the autonomy and the initiative for their own development which they had of late, traded away to giant global business corporations.

People should cultivate the habit of saying ‘enough’ to material wealth and turn to spirituality, arts, culture, community life, in order for life to be truly meaningful and sustainable. Humanity should muster – up enough soul – force to contain the damage caused by unrestricted consumerism before we destroy our Mother Earth.

XI. 43. Read the following passage carefully and answer the questions given below : 1 × 4 = 4 ( 2 × 2 )

Our education system should reflect the aims and aspirations of our society, it should adjust itself to the changes in the society we live in. The aim of our education should not only be to bring change in the amount of knowledge gained, it should also bring changes in our abilities to do, to think, and to acquire habits and skills which are accepted in our society. We should be able to develop an attitude which can make us adjust in our society. If these qualities are not developed in us, our education will remain unrealistic, useless and meaningless.

The world is changing very fast. Our quality education should prepare us for these changes. The education imparted to us should be related to the needs of an individual and help him to find a place in the world, help him to ensure his future. It should be flexible. A dynamic association of teachers, educational planners and students is necessary.

Questions :
A) Why, according to the passage, will our education remain unrealistic, useless and meaningless?
Answer:
Our education system should reflect the aims and aspirations of our society, it should adjust itself to the changes in the society we live in. The aim of our education should not only be to bring change in the amount of knowledge gained, it should also bring changes in our abilities to do, to think, and to acquire habits and skills which are accepted in our society.

We should be able to develop an attitude which can make us adjust in our society. If these qualities are not developed in us, our education will remain unrealistic, useless and meaningless.

B) How can our education prepare us for the quick changes taking place in the world?
Answer:
The education imparted to us should be related to the needs of an individual and help him to find a place in the world, help him to ensure his future. It should be flexible. A dynamic association of teachers, educational planners and students is necessary.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

XII. 44. Write an essay of about 18 – 20 sentences on any one of the following topics: ( 1 × 5 = 5 )

A) Our Indian Constitution – The guiding light to democracy.
Answer:
The Constitution of India was enforced on 26th January 1950. It was prepared by a committee consisting of seven members headed by Dr. B. R. Ambedkar. It guides the citizens of India, the country’s government bodies and other authorities to act in the right manner. It has played a significant role in maintaining peace and prosperity in the country.

The Constitution of India is the longest written constitution in the world. It took almost three years to write this detailed constitution. It has a preamble, 448 articles, 25 groups, 12 schedules and 5 appendices. It is much lengthier than the US Constitution that includes only 7 Articles. The Constitution of India is a mix of rigidity and flexibility. While it is the supreme power that needs to be followed diligently to maintain law and order in the country, the citizens can appeal to amend the provisions they deem outdated or stem.

While certain provisions can be amended with some difficulty others are easy to amend. As many as 103 amendments have been done in the Constitution of our country since its enforcement. The well drafted Preamble of the Indian Constitution gives a detailed account of the philosophy of the constitution.

It states that India is a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic. It is a welfare state which puts its people first. It believes in equality, freedom and justice for its people. While democratic socialism was followed right from the beginning, the term Socialism was added only in 1976.

The Constitution has declared India a secular state. India does not give special status to any religion. It provides its citizens complete freedom to choose their religion. It condemns religious groups instigating people in the name of religion.The Constitution declares India to be a Republic. The country is not ruled by a nominated head or monarch. It has an elected head called the President. The President, elected indirectly by the people of the country, comes to power for a period of 5 years.

The Constitution describes India as a federal structure with many unitary features. It is referred to as a Quasi-Federation or a Unitarian Federation. Just like a federation. India has divided power among the centre and states. It has a dual administration system. It has a written, supreme constitution that needs to be followed religiously. It includes an independent judiciary embedded with the power to decide centre-state disputes. At the same time it has unitary features such as a strong common constitution, common election commission and emergency provisions to name a few.

The Constitution of India clearly states the fundamental duties of its citizens. Some of these are to upload and protect the sovereignty, unity and integrity of India, respect the national flag and the national anthem, preserve the rich heritage of the country, protect the natural environment, safeguard public property and treat everyone equally. The Directive Principles of the State Policy are also mentioned in the Constitution of India. These principles are basically the guidelines provided to the state to further socio-economic development aims via its policies.

The Constitution of India serves as a guiding light for its citizens. Everything is well- defined in the Indian Constitution. It has helped India attain the status of a Republic. Dr. B. R. Ambedkar and the members of the drafting committee of the Indian constitution have indeed done a commendable job for which they will always be remembered.

B) Recent natural calamities and the havoc caused.
Answer:
A natural disaster is a major bad event caused by the natural processes of the Earth. Examples include floods, hurricanes, tornadoes, volcanic eruptions, earthquakes, tsunamis and other geological processes. A natural disaster causes loss of life or property damage, and leaves some economic damage afterwards.

And often human activities also make causes of natural disasters, such as climate change and deforestation.
On 1 August 2019 1st week, due to heavy rainfall in the monsoon season, severe flood affected the southern Indian State of Karnataka. As a security measure in the prevailing situation of heavy rains, Indian Meteorological Department issued Red alert to several regions of coastal and Malnad regions of Karnataka state.

Thousands of people were evacuated to safer places and relief camps. A total of 61 people have been killed and seven lakh have been displaced. As of 14 August 2019, over 6.97 lakh people were evacuated.

Due to the heavy water discharge from the Maharashtra reservoir, the North Karnataka districts of Belagavi, Bijapur, Raichur, Kalburgi, Yadgir and Uttara Kannada were severely affected by the flood discharge. On August 8, Karnataka received nearly five times the rainfall it normally used to have, adding to the severity of the ongoing floods in 12 districts that had killed 20 people by August 9, 2019.

Excess rainfall is the main possible factor that caused or intensified floods. According to government officials report, any particular region can manage rainfall only up to a point, based on its land use and soil holding. Once that is breached, it floods.

As of 14 August 2019,61 people have been killed and 15 people missing due to flood-related incidents across 22 districts of the state as per the claia released by Karnataka State [Natural Disaster Monitoring Centre] (KSNDMC).
More than 40,000 houses have been damaged in Karnataka floods, while more than 2,000 villages were affected. North, coastal and Malnad districts were worst affected. Other affected districts include Bagalkot, Vijayapura, Raichur, Yadgiri, Uttara Kannada, Dakshina Kannada, Shivamogga, Kodagu and Chikkamagalur.

Landslides have occurred in many places in Chikkamagaluru, Kodagu, Dakshina Kannada and Uttara Kannada districts due to heavy rains. Connectivity on 136 major roads (National Highway, State Highway and Major district roads) has been disrupted due to floods and landslides. There are extensive damage to critical infrastructure such as roads, pipelines, tanks, schools, and electrical infrastructure etc.

Karnataka State Disaster Management Authority, Karnataka police along with the Indian Air Force, civilians, volunteers, fishermen from coastal Karnataka are actively taking part in the rescue operations in flood-affected regions. A joint rescue team consisting of Fire and Emergency, State Disaster Response Fund (SDRF), National Disaster Response Force (NDRF) and Indian Army have evacuated 6.73 lakh people as on 14 August 2019. Nodal officers are tasked to camp invulnerable villages.

The Prime Minister’s relief fund has released funds for rescue and relief operations in the flood-hit state, the amount is not enough to meet the cost of restoring normalcy.

Karnataka SSLC English Model Question Paper 4 with Answers (1st Language)

XIII. 45. Imagine, you are Sumit / Sumitra, studying in Government High school, Peenya, Bangalore ( 1 x 5 = 5 )

Write a letter to your friend in Kolar describing the hardships you face due to traffic jams.
Answer:

Sumit
Government High School
Bengaluru

To,
Amith
Government High School
Kolar

My dear friend
You must have wondered why I haven’t written to you for such a long time. I am sorry, I couldn’t write because I was down with fever, wheezing and cough for almost fifteen days and have been suffering greatly. I was so weak, I couldn’t get out of bed. The cause of my ailment was due to long hours commuting to school and back home.

I have to spend a harrowing time on the way to school and back due to Bangalore’s notorious traffic jams and extremely polluted air. You know I have to take a bus to reach school and travelling by public transport itself is like hell. I have often been punished for being late to school. However early I leave home to school I get stuck in traffic jams. I have to spend nearly forty – five minutes to an hour to reach school.

This has affected my heatlh, psychology and studies also. The polluted air of Bangalore has taken a toll on my health and I barely score enough marks to get through tests and exams. I am often tired even to have food and go to bed directly as soon as I come back home late and extremely tired. Even after I get down at the busstop, it nearly takes five to ten minutes to cross the road to reach the school due to stress. I can’t consentrate on lessons and often been scolded for not paying attention at school.

I have asked my father to admit me at a nearby school. So that I can walk to school, saving precious time for studies.
I hope you are keeping well. Do write to me as early as you can. Study hard.

Love from
Sumit

OR

Imagine, you are Reshma / Ravish, of Government High School, Dharwad.
Write a letter to the Editor of a newspaper drawing his attention on the rising prices of commodities.
Answer:
The Editor
The Times of India

Sub: Skyrocketing prices of essential commodities.
Dear Sir,
I am writing to you to express my deep concern over the skyrocketing prices of essential commodities making the life of the common people very hard. The Government has failed miserably in its promise of keeping the inflation low. The prices of essential commodities such as pulses, vegetables, cereals, cooking oil, sugar, rice, onion and petrol, etc. have been rising unrelentingly.

The Government’s all measure to bring the prices down have failed. I just want to ask the concerned ministry and authorities what is happening. The poor are still grinding, and the rich are having a gala luxurious life! Why does the Government not put a reign on inflation? Why the Government PDS is such a big failure? See the paradox! On one hand we have food grains worth millions of rupees rotting in the FCI warehouses, and on the other hand the poor and the middle classes of our country not getting the food grains and pulses at reasonable price.

Why does the Government not make these food grains and pulses available to the common man. Once the Government will supply these food items into the market, the prices will automatically go down. Besides the Government needs to act strictly against the hoarding and black-marketing of food items.

Through the columns of your esteemed newspaper. I appeal to the concerned ministry to look into the matter and take steps to alleviate people’s troubles.

Thanking you,
Yours truly,
Reshma.