KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Students can Download Class 4 English Chapter 1 Household Articles, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Speak / Read aloud :

B. Read the following sentences :

i) Say whether they are true or false by ticking onyes/no.
ii) Then, give a short answer for each of them.


KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 0
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 00
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 1

Read, Speak and Write :

A. Fill in the blanks correctly choosing the words from the stars.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 2
1. The clock stops _____ or ____

2. Losing wealth is ____ but losing health is sadder still
3. The loss of _____ cannot be restored.
Ans:
1. late and early
2. sad
3. time

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

B. A picture of a house is given. Write the names of the household articles in the right column.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 3

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 4
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 5

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 6

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

C. Fill in the blanks using clues given in brackets :
(cooking, washing, grinding, sweeping, eating)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 7
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 8
LISTEN AND SAY ALOUD

1. Identify the pictures and say their names aloud.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 9
Answers:
1. door
2. Bath tub
3. spoons
4. Ceiling fan
5. Bed
6. Head-pin
7. Stool
8. Goat
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 10
Now identify the words with long vowel and words with short vowel and put them in the two boxes provided.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 11
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 12

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Pick out suitable words from the brackets and fill in the blanks :

1. Mother warned Sham not to – on the driver’s ___ (seat, sit)
Answer:
Mother warned Sham not to sit on the driver’s seat.
2. I saw a huge ___ with a flock of ___ sailing to Srilanka. (ship, sheep)
Answer:
I saw a huge ship with a flock of sheeps sailing to Srilanka.
3. A ___ feels that this world is ___ of fools. (full, fool)
Answer:
A fool feels that this world is full of fools.
4. Grandma broke her ____ when she fell down on the __ of stones. (hips, heap)
Answer:
Grandma broke her hips when she fell down on the heap of stones.
5. Buy shoes that ____ your ___ (feet, fit)
Answer:
Buy shoes that fit your feet.

Here is another rhyme, first read it silently and fill in the blanks using picture with their names as clues given below.
[car, moon, cake, cup, fridge, ring]
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 13
Answers:
This is a word which rhymes with bridge,
I’m very cold because I’m a fridge.
This is a word which rhymes with up,
You can pour into me and drink. I’m a cup.
I’m good for journey when you’re going far,
I need lots of petrol because I’m a car.
This is a word which rhymes with spoon,
I shine at night because I’m a moon.
This is a word which rhymes with bake,
I’m tasty to eat because I’m a cake.
I’m a circle, a bright shiny thing,
It’s on my fourth finger and I’m a ring

Fill in the boxes. Pictures are given as clues.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 14
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 15

Read and enjoy : “The Naughty Onion”
New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 16

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Match the following words with the words given in list ‘A’ with the words in list ‘B’ :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 17
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 18

Fill in the blanks with the words and say the sentences aloud.

1. Gopu bought onions. Some were ___ and some were ___
Answer:
Gopu bought onions. Some were red and some were white.
2. He took a ___ knife.
Answer:
He took a sharp knife.
3. Gopu was very ___
Answer:
Gopu was very tired.
4. The onions spoke in a ___ voice.
Answer:
The onions spoke in a soft voice.

Write well :

Answer these questions orally and then write them. :

1. What did Gopu buy from the market ?
Answer:
Gopu bought onions from the market.

2. What do the naughty onion ask the others to do ?
Answer:
The naughty onion told the other onions to jump out of the packet.

3. The onions were found in ____
a) ____
b) ____
c) ____ (fill in the blanks)
Answer:
(a) the cupboard,
(b) a corner,
(c) the dustbin.

4. Why do you think the dinner was a bit late ?
Answer:
The dinner was a bit late because of the naughty onions as some of them went under the cupboard, some went into a corner and some hid behind the dustbin. Gopu took a long time in collecting all the onions.

Fun with words :

Write sentences using the words given in brackets.
(bright, happy, loaded, large, flying, pretty, round)
e.g.: The sun is bright.
1. The children are ____
Answer:
The children are happy.
2. The bucket is large.
3. The bird is flying.’
4. She is a pretty girl.
5. The table is round.

Write Well :

Look at the pictures. Choose correct question words given in brackets. (what, who, how many, which, where, when, whose, why, how).
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 19
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 20

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

C. An Evening at home :

Look at the picture given below. Frame at least five questions on it.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 21
Answers:
1. What is the girl doing ?
2. What is the grandfather doing ?
3. What is the girl doing ?
4. What is the grandmother doing ?
5. What is the mother doing ?

Write more :
A. Some pictures are given below, the descriptions are given under them. Match the pictures with the descriptions and rewrite in the form of a paragraph.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 22

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 23
a. She called the fireman.
b. She ran towards the kitchen and closed the door.
c. Fortunately for her the fireman had come and with the help of a ladder got him out of the house.
d. Ashwini was watching T.V. when suddenly she heard a blast from the kitchen.
e. She wanted to escape through the window. But it was risky.
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 24
Ashwini was watching T.V. when suddenly she heard a blast from the kitchen(d). She ran towards the kitchen and closed the door (b). She called the firemen(a). She wanted to escape through the window. But it was risky(e). Fortunately for him the fireman had come and with the help of a ladder got her out of the house(c).

B. Some advertisements are given below. Match the right advertisement to be used for the products from the box given below.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 25
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 26