KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Students can Download Class 4 English Chapter 4 Travel, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Listen, Recite and enjoy : “My Hobby” (Poem)

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 1

Speak/Read aloud :

Read and answer orally.

1. Two things are compared. What are they ?
Answer:
The two things that are compared are sky and heaven.

2. What is the enchanting sound ?
Answer:
The birds singing is enchanting sound.

3. What is the hobby of the speaker ?
Answer:
Sketching is the hobby of the speaker.

4. The speaker says he sits carelessly away because,
a. he is lazy.
b. he loves nature.
c. he hates crowd.
(Choose the right answer)
Answer:
(b) he loves nature.

5. The speaker says the world is ___ and ____
Answer:
The speaker says the world is peaceful and serene.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Listen and say aloud :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 10

* Divide the words into two groups. The first group has words with ‘Sh-‘ sound and the second with ‘Ch-sound. Write them in pots A and B. Some examples are given.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 11
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 111
Write well :

1. For each word, four more words are given. Put a circle round the word which means the same as the given word.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 112
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 12

2. Complete each of the following sentences with the right word. These words are given in brackets but their spellings are jumbled.
a. The ink is as red as the _ (olobd)
Answer:
The ink is as red as the blood.

b. The birds are happy _ (igsnign)
Answer:
The birds are happy singing.

c. Sketching is my (bohyb)
Answer:
Sketching is my hobby.

d. So, now I lie here (ardgniw)
Answer:
So, now I lie here drawing.

e. This world is my cherished _ (oevl)
Answer:
This world is my cherished love.

3. Identify the pairs of rhyming srods from the poem. Make a List of the words in your notebook.
Answer:
sound : found – found – bound
play : away – clay
serene : scene

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Read and enjoy : “Good Hobbies”

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 15
C.V. Raman – a famous scientist of our Nation, He got the Nobel Prize in 1930 for his invention on Theory on Light, popularly known as “Raman Effect”.

New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 16

Read and Write :
A short paragraph on Sir C.V. Raman is given. But the paragraph is incomplete. Supply appropriate words and complete the paragraph.
Answer:
Raman was good at swimming. His friends used to make kites. But, during free time Raman would go for a long walk. Besides, his father would tell him interesting stories. Of all the subjects of study, Raman liked Physics most.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Fun with words :

1. Antonyms – Antonyms are pairs of words which have opposite
meanings.

1. Fill in the blanks in the balloons with their opposites.
(hate, dull, bitter, old, soft, enemy, short, bad )
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 20
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 201

2. A. Identify the underlined words in the following sentences as action words or naming words.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 21
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 211
Answer:
1. I park my car near the gate. (action word)
1b.There is a park near my house. (naming word)

2. I am going to buy a book. (naming word)
2b.Teacher told us to book a ticket for the train journey. (action word)

3. I comb my hair daily. (action word)
b. My sister carries a comb in her bag. (naming word)

4. Geetha got two gold rings on her birthday. (naming word)
b. Our school attender rings the bell. (action word)

5. My dad bought me a new dress. (naming word)
b. I dress my self carefully before I go out. (action word)

2. B. Now classify the above sentences in two columns.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 23

Write More :

Look at the clues and complet the sentence. Then write a paragraph based on them.

1. Pavan – I – friends
Answer:
Pavan and I are friends.

2. I– like – drawing – Pavan – like – singing.
Answer:
I like drawing and Pavan liked singing songs.

3. Usually – draw – pictures – nature
Answer:
Usually I draw the pictures of Nature.

4. Pavan – film songs – well.
Answer:
Pavan sings film songs very well.

5. All – students – us – like.
Answer:
All the students loved us and liked to see our works.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Paragraph Writing :

Pavan and I are friends. I like drawing and Pavan liked singing songs. Usually I draw the pictures of Nature. Pavan sings film songs very well. All the students loved us and liked to see our works.